teleurstelling, teleurgesteld

De kracht van teleurstelling

21 april 2021

De kracht van teleurstelling

Eén van mijn kenmerkende eigenschappen is mijn onuitputtelijke liefde voor mensen. Ik ben een echte ‘positivo’. Ik kan zo, in een snapsecond, verliefd op iemand worden. En door mijn liefdevolle opstelling ontstaan de mooiste verbindingen met anderen. Maar daaraan gekoppeld kan ook diepe teleurstelling ontstaan. Liefde en onbehagen blijken onsamenhangend met elkaar verbonden te zijn. Herken je dat?

Wat is teleurstelling nu eigenlijk?

Een teleurstelling voelt onprettig. Maar waarom voel je je teleurgesteld? Door de jaren heen heb ik geleerd dat teleurstellingen altijd voortkomen uit verwachtingen. Wanneer je een vriendelijk gebaar maakt, mag je een positieve reactie verwachten. Ja toch? Als je iemand een geschenkje geeft, mag je toch op z’n minst een ‘dank je wel’ hiervoor krijgen. Dat is beleefd, zo zijn we toch opgevoed? Veel mensen die iets geven, verwachten een positieve, dankbare reactie van de ander. Maar dat blijkt in de dagelijkse praktijk nogal eens tegen te vallen. Analyseer je eigen geef-gedrag maar eens en stel jezelf de vraag: “Waarom geef ik iets? Of doe ik iets? En wat verwacht ik?” Zodra er enige verwachting is, laat die los. Simpelweg omdat verwachtingen een invulling zijn van je eigen behoeften. Verwachting en daarmee teleurstelling gaan altijd over jezelf.

Niemand kan mij teleurstellen, behalve ik zelf – Wick Lichtveld (Leven vanuit je Donder)

Onvoorwaardelijkheid

Actie is reactie. Ik geef, dus ik ontvang … Sommigen noemen dit karma: ik doe iets goeds en ontvang iets moois terug. Maar dit is geen karma, het is egocentrische ruilhandel. In onvoorwaardelijkheid geven en doen betekent niets terugverwachten. Het gaat om spontaniteit en is onafhankelijk van de mening of reactie van de ander. Het lijkt misschien wat impulsief, en dat is het ook. Spontaniteit komt vanuit je hart en gaat vooraf aan het denken. De spontaniteit van een kind is veelal ontwapenend. Maar wij volwassenen zijn berekenend geworden. We kennen allerlei beleefdheidsregels, protocollen en gedragen ons dan ‘zoals het heurt’. Wanneer je onvoorwaardelijk bent in je geven en delen, kan er nooit teleurstelling zijn.

Blessed is he who expects nothing, for he shall never be disappointed. – Alexander Pope

De kracht van teleurstelling

Van elke teleurstelling kun je iets leren. Over jezelf. Elke tegenslag of deceptie biedt je de mogelijkheid om te reflecteren op je gedachten en je verwachtingspatroon. En soms loop je hierin vast, dat kan. Niets aan de hand. Je bent bij ons altijd welkom om te sparren over je teleurstelling en bijbehorende emoties. Onthoud één ding: teleurstelling is geen afwijzing maar een opstap naar inzicht in jezelf. Of zoals Paulo Coelho zegt: “Teleurstelling wijst je de richting”.

When you find your path, you must not be afraid. You need to have sufficient courage to make mistakes. Disappointment, defeat and despair are the tools God uses to show us the way. – Paulo Coelho in Brida


Foto gevonden op: Pixabay Tekstredactie: Heemskerk Tekst en Taal

Lees ook:  Heb je even tijd voor tijdloosheid?

 

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

2 Reacties

  1. Jan

    Mooi gesproken, Wick. Altijd goed om weer even los te komen van ethiek, opvoeding en andere zaken waarmee we ons vaak verweven voelen en die grip proberen te houden op het vrije bewustzijn.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This