vast

6 tips als je vast zit, als het niet wil lukken …

25 maart 2013

6 tips als je vast zit, als het niet wil lukken …

Ik noem het ‘regen dagen’ – en ik hou niet van regen. Nat, vaak guur weer, grijze luchten.  Soms heb je van die dagen dat je vastzit en het niet zo lekker gaat. Hoort er bij, van tijd tot tijd. Herken je het? Hoe hier mee om te gaan? Enkele tips: Kijk eerst eens wat echt urgent is. ECHT urgent is bijna niets. Neem dan ook wat afstand en pas de volgende tips toe. Tips die mij en mogelijk jou ook kunnen helpen.

1) Ruimte in je hoofd

Neem een break van een paar minuten tot een half uur. Gedachten die allemaal opkomen schrijf je snel even op (ga niet in detail) of ik maak een Mindmap. Let op je ademhaling, rustig en zo diep mogelijk. Blijf niet achter je bureau zitten; een loopje doet wonderen. Verschuif je focus van ‘moeten’ en ‘nu’ naar ‘éven wachten…’ Maak je vooral geen zorgen over de lijst van dingen die je van plan te doen.  En zelfs de telefoon mag uit want de gesprekken en berichtjes blijven anders komen en dat helpt je niet om het vastzitten te doorbreken. Voicemail aan. Prima.

2) Schrijf 3 positieve dingen op die je aanspreken

Noteer drie positieve dingen die je motiveren. Een leuke bijeenkomst met vrienden, een week-end tripje, een boeiend boek lezen…. Als je je ontmoedigd voelt schrijf 3 positieve eigenschappen van je zelf op. Het maakt niet uit welke. Voel jezelf trots dat je die eigenschappen hebt. Hang het eventueel op bij je bureau.

Lees ook:  Wees wijs, wijs niet!

3) Mediteren?

Mediteren of dagdromen is toegestaan. Hou je bezig met gedachten waar geen enkele druk op zit. Gewoon een kwartiertje in een luie stoel zitten levert  meer op dan een uur geforceerd werken. Dit is inmiddels algemeen bekend en zelfs wetenschappelijk bewezen. Leren te mediteren helpt ons onze aandacht te verleggen, helder te denken, en reguleert onze emotionele toestand. Negatieve emoties zijn funest voor productie en gezondheid en dragen bij aan het gevoel van vastzitten.

4) Gezondheid

Onze fysieke gezondheid is essentieel als we een doel willen bereiken. Als je een break neemt, loop wat rond, ga een half uur fietsen, doe enkele fysieke oefeningen. Hierdoor verleg je je aandacht en verandert je stofwisseling. Eet fruit, een banaan doet wonderen. Drink voldoende water. Slaap minstens 7-8 uur. Slaap is een primaire instrument voor de verwerking het ritme van het leven.

5) Laat je inspireren

Voed je geest door een positief artikel te lezen of een mooi hoofdstuk uit een boek. Weet welke mensen jou inspireren en lees wat van hun werk of bekijk een programma van hen. Vind inspiratie in levensovertuiging, sport of bij mensen die iets bijzonders bereikt heb. Probeer hen te volgen via (social) media of leg contact met hun. Weet dat wat anderen kunnen, jij ook kan.

6) Actie & humor

Na een break van een half uur of misschien wel een hele dag, pak je zaken weer fris op. Richt je op mogelijkheden. En weet dat ook falen prima is. Falen is tijdelijk en je kunt er van leren. Sta er voor open. Veroordeel jezelf nooit! En terwijl je hard werkt zorg voor een glimlach. Een cartoon (Don Martin voor mij!), een filmpje van je favoriete cabaretier, noem maar op. Actie en humor zijn een sterk motiverende combinatie.

Lees ook:  Ongewone gewoontes

Foto gevonden op Unsplash

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This