aandacht

Liefdevolle aandacht. Dat je daar niet eerder aan dacht!

8 januari 2016

Liefdevolle aandacht. Dat je daar niet eerder aan dacht!

Aandacht is een van de sleutels voor persoonlijke ontwikkeling. Boeiende vragen zijn dan: aandacht waarvoor en op welke manier? Hoe komt het dat het voor veel mensen zo lastig is om liefdevolle aandacht op zichzelf te richten? In dit blog richten we daar de aandacht op!

Aandacht maakt alles mooier?

Wie kent niet de nieuwe lijfspreuk van Ikea: “Aandacht maakt alles mooier.” In eerste instantie was ik het roerend eens met deze stelling. Als je er aandachtig naar gaat kijken, blijkt er evenveel onzin als waarheid in te zitten. Als je een mooi product met veel aandacht maakt, dan is de kans groot dat het mooier wordt (al blijft ‘mooier’ natuurlijk subjectief en tijdelijk). In dat opzicht ligt deze stelling voor de hand. Als je daarentegen met veel aandacht naar jezelf (of dat wat je daar tot nu toe voor aanzag) gaat kijken, dan kan het best eens zo zijn dat je dingen ziet die niet zo mooi blijken te zijn. Dit is dan ook meteen een van de redenen waarom veel mensen dit vermijden.

Jij, jijzelf, evenzeer als wie dan ook in het hele universum, verdient jouw liefde en affectie. – Boeddha

Aandacht voor je (onechte) zelf

Veel mensen creëren volgens Eckart Tolle een bepaalde staat in hun leven die ze als normaal zijn gaan zien. Het zelfbeeld dat hieraan ten grondslag ligt, is gebaseerd op identificatie met gedachten, emoties en reactiepatronen (ik ben boos, ik denk dat dit niet waar is, ik reageer vaak zo fel, etc.). Tolle noemt dit in zijn boek De kracht van het NU: identificatie met het verstand. “Mensen gebruiken hun verstand niet, het verstand gebruikt de mensen”, zo legt hij uit. En dat terwijl het verstand een prachtig instrument kan zijn, dat je kan inzetten wanneer het van pas komt. Dit verloopt allemaal nogal onbewust en veel mensen hebben er geen aandacht voor. Echt prettig voelt deze staat ook niet. Als oplossing om deze staat te vermijden, kiezen we voor iets dat ons nog verder van onszelf afbrengt: afleiding.

Elke keer dat men werkelijk aandacht schenkt breekt men een stukje kwaad af in zichzelf. – Simone Weil

Aandacht voor afleiding

Zit je uren per dag voor de TV of met je SmartPhone in je hand, of alle twee tegelijk? Of heb jij een andere manier om afleiding te zoeken? Belachelijk hard werken, tegen iedereen schreeuwen, meer eten dan je zou willen, veel te veel alcohol of drugs gebruiken of iets dergelijks? Er zijn veel manieren om afleiding te zoeken, of met andere woorden: geen aandacht te hoeven besteden aan wat je denkt, voelt en doet. Als we de visie van Tolle even aanhouden dan is de afleiding bedoeld om de staat die we zelf gecreëerd hebben (en die een illusie is) niet te hoeven ervaren. Als je de afleiding stopt en je aandacht vol op deze staat richt, dan mag je van ons aannemen dat dit in eerste instantie niet alles mooier maakt.

Om het kind dat diep in ons slaapt onder een dikke laag frustratie en verwaarlozing weer tevoorschijn te brengen is veel aandacht en rust nodig. – Michel Butor

Aandacht maakt alles uiteindelijk mooier

Door te stoppen met het zoeken naar afleiding, wordt alles dus niet direct mooier. Ineens wordt duidelijk hoe je over bepaalde dingen denkt, wat je nu echt voelt en hoe je tot nu toe reageerde. Toch is dit een belangrijke eerste stap, die weliswaar moed vraagt, maar zich uiteindelijk terugbetaalt. Het is het begin van het einde van de identificatie met iets dat je niet bent. Daarom is het ook zo belangrijk om hier vanuit liefde naar te kijken en niet met een vernietigend oordeel.

Als je mededogen niet ook betrekking heeft op jezelf, dan is het incompleet. – Boeddha

Tips voor meer liefdevolle aandacht voor jezelf

Het zal duidelijk zijn dat we er in dit blog voor pleiten om de aandacht eens naar binnen te richten. Hieronder een paar praktische adviezen voor mensen die meer liefdevolle aandacht aan zichzelf willen besteden.

  • Creëer meer rust in je leven: als je veel stress hebt en altijd aan het rennen bent, kan je niet naar jezelf kijken. Je bent dan als het ware je emoties, je wordt erdoor bestuurd. Zodra je meer rust neemt, begin je jezelf waar te nemen. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn eerdere blog over dit onderwerp.
  • Neem de tijd om naar jezelf te kijken: zoals Jeffrey Wijnberg ooit schreef: ”Neem een kwartiertje per dag om uw leven te bezien als toeschouwer van een toneelstuk.” Ideale momenten hiervoor zijn bij het wakker worden en vlak voor het inslapen. Kijk jij wel eens naar jezelf?
  • Spreek met andere mensen over jouw gedachten, gevoelens en reacties: dit kan een coach zijn of iemand uit je vriendenkring. Het is van belang dat het een goede luisteraar is, die samen met jou kijkt naar jou en die je aanzet tot zelfobservatie en reflectie. Hoeveel mensen heb jij in je leven waarmee je op een prettige manier over je gevoel kan praten?
  • Onderzoek je overtuigingen: overtuigingen bestaan uit oude informatie en ze zitten veel mensen in de weg. We zien opvallend vaak dat overtuigingen van mensen na kort onderzoek niet waar blijken te zijn. Het kan enorm bevrijdend zijn om ze achter je te laten. Welke overtuigingen belemmeren je het meest?
  • Leer omgaan met je emoties: gek genoeg is dit geen vak op school. Veel mensen stoeien hiermee. Emoties vormen een boodschap, ze willen je iets vertellen. Als je ze negeert of je ertegen verzet, dan leidt dat tot allerlei lichamelijke klachten. Luister jij naar je lichaam?
Lees ook:  Waarom ben je zo stil?

Lukt het jou om jezelf liefdevolle aandacht te geven?

We horen graag van je hoe jij dat aanpakt en wat je tips zijn! Dat kan hieronder als reactie op dit blog.

Hulp nodig?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij jouw transformatieproces? Doe dan mee aan de training Leven vanuit je donder!


Foto gemaakt door Kristina Litvjak

Citaten afkomstig van de website citaten.net

Tekstredactie: Heemskerk Tekst & Taal

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This