gelukkig

Gelukkig nieuw leven!

17 december 2015

Gelukkig nieuw leven!

Het is weer tijd om elkaar collectief het beste te wensen voor het komend jaar. We sturen elkaar kaarten, houden recepties en schudden handen om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. In dit blog pleit ik voor een nieuwe traditie en een uitbreiding van de termijn; niet naar het volgende jaar, maar naar de rest van jouw leven!

Hoe word ik gelukkig?

Dit is een boeiende vraag die we regelmatig in de praktijk krijgen. Het lijkt een voor de hand liggende vraag en toch zit er een berg informatie in. De vraag zegt meteen al veel over waarom de persoon die hem stelt zich niet gelukkig voelt.

Gelukkig willen worden, is ongelukkig zijn. – Alexander Smith

Gefeliciteerd! Je bent al gelukkig!

Op de eerste plaats kan je niet gelukkig worden. Je bent het namelijk al. Als je dit nog niet wist, is het je tot nu toe uitstekend gelukt om dat te negeren. Je hoeft dus niets te worden. Zien dat je het al bent en het zijn is genoeg. Geluk is onze natuurlijke staat, die altijd aanwezig is en die niet veroorzaakt hoeft te worden door dingen buiten ons. Alleen wordt deze staat maar zelden opgemerkt en hij wordt op grote schaal geblokkeerd. Zodra je in het NU komt ervaar je het geluk. Zit je met jouw gedachten in de toekomst of het verleden dan begint de ellende. Vergelijk het met de zon die altijd schijnt. Er kan zo nu en dan een wolk voor komen (een emotie, of een gedachte) die de zon verduistert. Veel mensen identificeren zich met die wolken in plaats van met de zon. Observeer de wolken en besef dat ze niet van jou zijn.

Vergeet dit nooit: Er is maar weinig nodig om gelukkig te kunnen leven. – Marcus Aurelius

‘Ik’ word nooit gelukkig

Het tweede addertje onder het denkbeeldige gras is het woord ‘ik’. Een veelvoorkomende reden waarom mensen niet doorhebben dat ze gelukkig zijn, is dat ze denken dat ze een ‘ik’ zijn. Iets dat losstaat van al het andere en dat moet opboksen tegen de kwade buitenwereld. In werkelijkheid is alles één en bestaat de wereld niet uit losse dingen, maar uit relaties. Jan Bommerez legt dit in zijn boek Door de bomen het bos zien haarfijn uit. Als voorbeeld noemt hij: “De kleur groen bestaat alleen, omdat er andere kleuren bestaan. Als alles groen zou zijn, zou er geen groen bestaan.” Een ander voorbeeld is dat je dit blog zit te lezen en denkt dat jij een ding bent (een lichaam), dat het apparaat waarop je dit leest een ander ding is en dat die twee losstaan van elkaar. In werkelijkheid is alles energie en loopt de energie in elkaar over. Het heeft alleen een andere frequentie en onze hersenen zien het als losse dingen. De lucht in jouw keuken is dezelfde lucht als in de woonkamer (het is één) en toch voelen ze anders. Dit wil niet zeggen dat ze volkomen losstaan van elkaar.

Veel mensen zijn er liever zeker van dat ze ongelukkig zijn, dan risico lopen om gelukkig te worden. – Robert Anthony

Geluk ligt voorbij het ik

Wat moet je nou als je echt gelooft dat je een ongelukkige ik bent? Er zijn vaak maar twee opties: angst en verlangen. Angst om dingen kwijt te raken en nog ongelukkiger te worden, en verlangen naar dat wat je niet denkt te hebben: geluk. De echte problemen beginnen, zo zegt Shri Nisargadatta Maharaj, als angst en verlangen elkaar kruisen. Een mooi voorbeeld is dat je ernaar verlangt om een verre reis naar Australië te maken (verlangen) en je tegelijk bang bent voor grote spinnen (angst). Wat moet je nu doen? Je wilt wel, maar durft niet. De achterliggende boodschap is dat veel mensen geluk zien als een verlangen terwijl het in feite iets is wat ze zijn. Het verlangen brengt je er alleen maar verder vanaf, omdat dat wat je verlangt je nooit kan brengen wat je al bent.

Geluk is nooit iemands eigendom, het is daar waar het ‘ik’ niet is. Ik beweer niet dat het buiten je bereik is; je moet je aandacht alleen voorbij jezelf richten en dan vind je het. – Shri Nisargadatta Maharaj

Zijn zorgt voor geluk

Geluk is gelukkig ook maar een woord. Mijn boodschap is om niet naar geluk te streven, maar om achter dat verlangen te zoeken. Er zal een wereld voor je opengaan. Op die plaats kom je door te zijn. Niet gelukkig zijn, maar alleen: zijn. Zijn is niet iets dat je kan doen, daar kan je alleen ruimte voor scheppen.
“Betekent dat dan dat ik de hele dag op een kleed in de wei naar de lucht moet gaan zitten staren?”, vroeg iemand mij ooit oprecht. Mijn antwoord was dat als vijftien procent van de mensen op aarde daartoe in staat zou zijn, we een enorme stap in de ontwikkeling van onze soort zouden kunnen maken. Maar nee, dat is niet nodig om te zijn. Je kan zijn aan het doen toevoegen door er vreugde in te hebben! En dat wens ik jou van harte toe!

Lees ook:  Ga ervoor! 3 tips om angst te overwinnen!

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuw leven!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door Todd Quackenbush

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This