vergeving

Vergeving, wat een beleving!

27 november 2015

Vergeving, wat een beleving!

Vergeving is iets wat ik opvallend vaak tegenkom bij het bestuderen en beleven van manieren voor persoonlijke ontwikkeling. Met name als het over spirituele groei gaat. Verschillende leermeesters beweren zelfs dat vergeving leidde tot een complete transformatie in hun leven. Waarom is vergeving zo belangrijk? Dat lees je in dit blog!

Ware vergeving is een van de heilzaamste en meest bevrijdende geschenken die je jezelf kunt geven – Brandon Bays

Neem mij niet kwalijk!

Ken je dat? Dat je iets heel stoms doet en je het ineens zelf doorhebt? Vaak gebeurt dit op de automatische piloot. Je neemt de verkeerde afslag, omdat je altijd die weg neemt naar je werk en je vergeten was dat het zaterdag is. Een vergissing dus. Nu lukt het de meeste mensen wel om daarover heen te stappen; ze nemen het zichzelf niet kwalijk en lachen erom. Maar hoe zit het met de dingen in je leven die je als grote fouten hebt bestempeld? Waarvan je zeker weet dat ze nooit hadden mogen gebeuren? De kans is groter dat je jezelf die dingen (onbewust) kwalijk neemt.

Als je niet kwalijk zou nemen , zou er niets te vergeven zijn. – Een cursus in Wonderen

Een neergaande spiraal

Misschien voel je over die dingen boosheid, teleurstelling of verdriet. Het zit je echt dwars. Maar ja, wat moet je? Het lukt je niet om het te accepteren. Misschien neem je het jezelf zelfs zo kwalijk dat je er onrustig van wordt of onbewust niet reageert zoals jij zou willen reageren. Het bewijs is wellicht zelfs zichtbaar in jouw fysieke omgeving, bijvoorbeeld relaties die kapot gegaan zijn of een hele verzameling lichamelijke klachten. Zou vergeving een optie zijn?

Je zult emotioneel en lichamelijk gevangen blijven, totdat je leert te vergeven –  Dr. Wayne Dyer

Vergeven? Ho even!

Vergeving, dat vraagt nogal wat! Brandon Bays beschrijft in haar prachtige boek Vrijheid is dat vergeven vraagt om nederigheid. Zo moet je je trotse gevoel van gelijk hebben loslaten, je verbolgenheid opgeven, stoppen met verwijten, je slachtofferverhaal laten vallen en een milder perspectief kiezen. Vanuit het ego zal dit lastig worden en gezien worden als een nederlaag. Wat krijg je daarvoor terug?

Lees ook:  Meesterlijk omgaan met fouten

Vergeving is vrijheid

Debbie Ford schreef in haar boek Waarom goede mensen ook verkeerde dingen doen: “Vergeving is de enige deur naar een pijnvrije toekomst. Het is het portaal tussen verleden en toekomst, tussen je kleine, individuele zelf en de alomvattende natuur van je hoogste zelf.” Met vergeving bedoelt ze niet alleen vergeving van jezelf, maar ook van anderen en zelfs van God, het universum (of hoe je het ook wenst te noemen), omdat alles moest gebeuren wat er gebeurd is. Vergeving en acceptatie zijn nauw met elkaar verbonden. En zoals zo vaak begint het bij jezelf!

Wie zichzelf accepteert, is bereid anderen te vergeven. – José Luis Martín Descalzo

Een bijzondere film over dit onderwerp is My Greatest Teacher van Dr. Wayne Dyer. In de film zie je een waargebeurd verhaal over hoe woede de hoofdpersoon in haar greep houdt en wat voor invloed dit heeft op zijn leven. De omslag komt als hij zover is om zijn reeds overleden vader te vergeven voor het feit dat hij het gezin achterliet en niets meer van zich liet horen. Nu pas lukt het om de woede achter zich te laten. Hij is vrij!

Hoe doe jij dat?

Heb jij bijzondere ervaringen met vergeving? Ik lees graag jouw reactie onder dit blog!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door Ondrej Supitar

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Olga van den Hoff

  Hoi Jeroen, de link naar de YouTube-video (Wayne D) vertoont geen beeld meer (auteursrecht meldt men).
  Groet!
  Olga

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor je bericht Olga! Ik heb de link aangepast naar een versie die wel werkt. Een echte aanrader, deze film! Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This