Toeval

Toeval? Dat bedenk je tóch niet!

8 maart 2014

Toeval! Of toch niet?

Heb je enig idee wat er allemaal moest gebeuren voordat jij dit blog kon lezen? Natuurlijk moest je leren lezen en ik leren schrijven (iets wat 13% van de Nederlandse bevolking niet lukte). Daarnaast ben je op de één of andere manier (wellicht bij toeval) op deze website terecht gekomen, misschien via een link op de ‘social media’ of via een zoekwoord in een zoekmachine. Er zijn honderden andere websites met blogs over psychologie en persoonlijke ontwikkeling en toch ben je hier.

In alle menselijk handelen speelt toeval een groter rol dan besluitvorming – André Gide

En denk eens na over de baan die je nu hebt of gehad hebt. Hoe kwam je daar terecht? Wie moest je allemaal ontmoeten voordat je aan de slag kon? Heb je dat allemaal van te voren bedacht?

Toeval bestaat niet. We noemen zo een gevolg van een oorzaak die we niet zien – Voltaire.

De illusie

Misschien denk je nu: waar gaat dit verhaal naartoe? Dat zal ik je vertellen. Ik merk vaak dat mensen de illusie hebben dat ze de manier waarop ze dingen zullen bereiken van te voren helemaal kunnen bedenken. Ze willen graag alle onzekerheden van te voren wegnemen. In werkelijkheid loopt het altijd anders en het risico ligt op de loer dat je zover doorschiet in de denkmodus, dat je nooit aan actie toekomt. Terugkijkend op je leven merk je dat je de dingen die gebeurd zijn helemaal niet van te voren had bedacht. Niet alles tot in de puntjes bedenken dus, maar wat dan wel?

 De grenzen weten van het denken, is niet het geringste deel van de kunst van het denken – Alain.

Klavertje vier

Op het moment dat ik dit verhaal zit te schrijven, krijg ik een sms’je van mijn vrouw, waarin zij enthousiast meldt dat er klavertjes vier in onze tuin staan (zie de foto bovenaan). Dat gebeurt net op een moment dat ik dacht: hoe ga ik dit verhaal vervolgen? En opeens wist ik het. Als je dingen niet van te voren kunt bedenken, wees dan alert op signalen uit je omgeving, want die geven je richting.

Lees ook:  3 signalen dat je op het juiste pad zit

Gebruik signalen van het toeval

Lang heb ik mij afgevraagd of dingen gebeuren om een reden of vanuit complete willekeur. Het lezen van het boek de Alchemist van Paulo Coelho (dat ik zonder te vragen ’toevallig’ voor mijn verjaardag kreeg) gaf mij hierin een boeiend inzicht: als je er voor openstaat, krijg je veel signalen die je richting kunnen geven in je leven. Mijn leven is een stuk leuker geworden vanaf het moment dat ik geloofde dat alles wat ik meemaak (ook de minder leuke dingen) gebeurt om mij een stapje verder te helpen. Mijn ervaring is dat dit minder goed lukt als je alsmaar aan het rennen bent en jezelf geen rust gunt. Zie ook mijn eerdere blog vijf tips voor meer rust (in je hoofd) als je hiermee kampt.

Geen enkele overwinnaar gelooft in het toeval – Friedrich Nietzsche.

Waarderen of afkeuren

In vrijwel alle situaties is wel iets te vinden dat je kunt afkeuren (zeker wanneer je jezelf als perfectionist bestempeld hebt). Als je jouw aandacht daarop richt zul je steeds meer dingen op je pad krijgen om af te keuren. De kunst is om dingen te vinden die je kunt waarderen en je aandacht daarop te richten. Kijk eens om je heen. Wat kan je waarderen in jouw omgeving en in de mensen om jou heen? Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen waarderen en dat hoeft niet groot te zijn. Denk aan een klavertje vier of de opkomende zon! Lukt het om daar je aandacht bij te houden?

Lees ook:  Boosheid als groeimogelijkheid

Verwonder je over toeval!

Het maakt het leven leuker om je te verwonderen over dingen. Mijn ervaring is dat het echt helpt om open te staan voor signalen bij het nemen van beslissingen. Ik wens jou veel verwondering toe en ik hoop jou ’toevallig’ te ontmoeten in de toekomst, zodat wij onze verwondering kunnen delen. Natuurlijk mag je ook jouw verwondering als reactie op dit blog achterlaten. Graag zelfs!


Bron: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net Foto: ‘klavertjes vier’ door Irene Rietveld.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

11 Reacties

 1. Jeroen Van Gils

  Beste naamgenoot,
  Wat een mooi artikel. Ik heb ook het idee dat toeval niet bestaat.

  Antwoord
 2. John Manschot

  Dankjewel Jeroen voor je mooie post! …en alle reageerders bedankt voor hun bijdragen…
  Volgens mij heeft Voltaire gelijk en is “toeval” een etiket dat we plakken op gebeurtenissen waarvan we de oorzaak niet kunnen vatten. De gedachte (van bijv. Coelho) dat alles gebeurt om ons te helpen, spreekt mij niet aan. Dat klinkt teveel als een “grand horloger” die een plan heeft waarin wij figureren. Ik denk dat het de “kosmos” worst zal zijn hoe het een individu vergaat!
  “Toeval” is voor mij een ongepland moment waarop je iets kunt leren of ergens onverwacht van kunt genieten…of waar je aan voorbij gaat of zelfs boos van wordt. Dat is aan jou.
  Of “toeval” gelegen of ongelegen komt, bepaal je zelf…het komt hoe dan ook!
  Hartelijke groet,
  John

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor jouw reactie John! Leuk om jouw blik op dit onderwerp te lezen. We hebben een andere kijk op dingen en dat is prima! Lijkt mij boeiend om binnenkort onder het genot van een bak koffie ideeën over uit te wisselen!

   Antwoord
 3. Maurice

  Hoi Jeroen,
  Ik denk ook dat toeval niet bestaat. Mijn loopbaan zigzagt op het eerste gezicht alle kanten op. Wanneer ik er langer bij stil sta, achterom kijk en de punten verbind, zie ik dat er een bepaalde logica in zin. Mijn onbewuste deel heeft mij hier en daar geholpen.
  Hartelijke groet,
  Maurice

  Antwoord
 4. Karin Pieper

  Superleuk, Jeroen! Dank je wel, we gaan er samen iets moois van maken. Fijne avond!

  Antwoord
 5. Karin Pieper

  Heel toevallig ontmoet ik jou hier en zie dat mijn visie dezelfde is als die van jou. Ik wil je graag uitnodigen samen onze verwondering over zinvol toeval te delen. Zoals Ronald Luiten al aangeeft: zoek daarvoor de samenwerking op ;-). Bijvoorbeeld door als gastblogger voor mijn site één artikel te schrijven over je mooie ervaring met toeval :-). Je bent van harte welkom op mijn nieuwe site http://www.zinvoltoeval.nl. Nog een fijne avond!
  Hartelijke groet, Karin

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Dank voor jouw reactie Karin! Ik heb jouw site met plezier bekeken. Wij gaan die samenwerking opzoeken! 🙂

   Antwoord
 6. Ronald Luiten

  Het is weer een mooie blog geworden Jeroen, mijn complimenten.
  De kunst is wel om de signalen waar te nemen en daar moet je wel open voor te staan. Waardeer de kansen die je elke dag krijgt en ga ze vooral benutten. Zoek daarvoor wel de samenwerking en ga niet voor eigen succes!

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Dank voor jouw reactie en compliment Ronald! Mooie toevoeging; het is leuk om je samen te verwonderen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This