angst

Ga ervoor! 3 tips om angst te overwinnen!

1 februari 2014

Ga ervoor! 3 tips om angst te overwinnen!

Zou je graag je eigen bedrijf beginnen, willen solliciteren op die leuke functie of iemand willen aanspreken over iets dat je dwars zit, maar doe je het niet uit angst voor wat er allemaal fout kan gaan? Waar ben je bang voor en hoe reëel is die angst? Eerder schreef ik een blog over grenzen verleggen, omdat het je leven zoveel leuker maakt. Vanuit angst leven helpt je vaak niet verder. In dit artikel geef ik daar een voorbeeld van en ik geef een aantal tips om anders met angst om te gaan.

Het overwinnen van angst is het begin van wijsheid – Betrand Russel

Hoera, een gaatje

Na 36 jaar is het zover. De tandarts heeft voor het eerst een gaatje gevonden in mijn gebit. Bij elke halfjaarlijkse controle was er de dreiging dat dit zou gebeuren en nu is het werkelijkheid geworden. Ik ging voor het eerst naar de tandarts met de zekerheid dat hij met een boor aan de slag zou gaan. De assistente haalde mij op en ik werd naar de kamer gebracht waar het dan toch echt zou gaan gebeuren. Ik ging liggen en de tandarts startte zijn behandeling. Geen idee hoe ze dit aan zouden gaan pakken.

Angst voor een gedachte

De behandeling ging van start en ik raakte al snel gefascineerd door alle apparatuur en het onbegrijpelijke vakjargon; het leek wel alsof ik in China was. Deze professionals waren in een soort flow aan het werk en het was een genot om ernaar te kijken. Pijn heb ik helemaal niet gehad, het zitten in de wachtkamer was pijnlijker dan de behandeling! Waar ben ik al die jaren bang voor geweest? Voor de gedachte dat een gaatje repareren pijn doet. Het bleek in werkelijkheid niet waar te zijn. Sterker nog: het was een belevenis op zich!

Het enige waar we bang voor moeten zijn is de angst zelf – Franklin D. Roosevelt

3 tips om jouw angst te overwinnen

1. Eerst doen, dan denken!

Ik heb al vaker geschreven over hoe denken je kan belemmeren. Vaak denken mensen eerst (heel lang) na voor ze iets doen. “Zal ik nou wel of niet gaan sporten?”, is daar een voorbeeld van. Draai het eens om: ga eerst sporten en bedenk dan of je er zin in had. Hoe pas je dit toe op angst? In de zomervakantie bezochten wij een bostoren van 36 meter hoog. Bijna aan de top was er een net waarop je kon lopen. Je keek dan meters naar beneden en kon ervaren hoe hoog het was. Mijn kinderen (die tip 1 nog van nature toepassen) renden meteen het net op en hadden zichtbaar plezier. Ik twijfelde en begon te denken: jeetje wat hoog, levensgevaarlijk, daar ga ik echt niet op, ik kijk wel uit! In een helder moment besloot ik tip 1 toe te passen en ik liep gewoon het net op. Het was even onwennig en na een minuut voelde ik mij op mijn gemak. Ik speelde met mijn kinderen, kon ervaren hoe die hoogte echt voelt en het was een magische gebeurtenis. Achteraf dacht ik alleen: wauw, mooi dat ik dit heb meegemaakt!

Lees ook:  Bedankt L.U.L.!

angst

2. Stel jezelf twee vragen

 1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je het antwoord op deze vraag weet is het vaak niet meer eng om tot actie over te gaan. Je wilt bijvoorbeeld graag een keer praten met iemand die veel ervaring heeft in jouw vakgebied of je wilt om loonsverhoging vragen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je kunt afgewezen worden. Hoe erg is dat?
 2. Wat als alles lukt? Deze vraag stellen mensen die in angst zitten zichzelf meestal niet. Ondernemers hoor ik zich vaak zorgen maken dat ze te weinig verdienen als ze een eigen zaak beginnen. Ik vraag dan altijd: “Stel je eens voor dat je vier keer zoveel gaat verdienen als ondernemer dan je nu doet, hoe zou dat zijn?” Een mooi boek hierover is Ja maar, wat als alles lukt? van Berthold Gunster.

3. Blijf niet (alleen) lopen met die angst! Zoek hulp!

Voor sommige mensen neemt angst ernstige vormen aan, zodanig dat hun leven erdoor beheerst wordt. Het is dan zaak om daar niet alleen mee te blijven rondlopen. Hoe langer je met een bepaalde angst rondloopt, des te moeilijker het wordt om het probleem te verhelpen. Deel je probleem met andere mensen. Zoek professionele hulp. Een mooie website met goede tips over omgaan met angst is deze: www.omgaanmetangst.nl

Ben je er klaar voor? Go!

Ben jij wel eens over jouw angst heengestapt? Hoe was dat? Ik zou het leuk vinden als je daar hieronder over vertelt.

angst


Bron: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto’s: ‘vogels‘ door Jeroen Rietveld, ‘net’ door Irene Rietveld.

Lees ook:  Heb je even tijd voor tijdloosheid?

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

4 Reacties

 1. Tandarts Jordaan Amsterdam

  Bruikbaar artikel en leuk geschreven! Mooi om te lezen hoe je uiteindelijk je angst hebt overwonnen en dit wilt delen met ons als lezers.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt! Erg leuk om te horen! Jullie hebben een prachtig vak! Groet, Jeroen

   Antwoord
 2. Mr. Poro

  Goede tips en leuk verhaal uit de werkelijkheid. Ik heb dit ook zo ervaren met vliegen. Ik was er bang voor omdat ik bang was in paniek te raken, niet dat we zouden neerstorten o.i.d. maar puur het in paniek raken. Ik heb een boek gelezen over vliegen, hier veel over geleerd. Toen ik uiteindelijk toch in het vliegtuig zat kon ik zoveel uit het boek herinneren dat de spanning over ging in fascinatie. Het was jammer dat de vlucht maar zo kort was!

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Mooi dat je de vliegangst hebt overwonnen door je erin te verdiepen en de stap te wagen! Dat vraagt moed! Dank voor het delen van jouw ervaring!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This