rijkdom

Ik kies voor rijkdom? En jij?

14 maart 2014

Ik kies voor rijkdom? En jij?

Ik heb net een gesprek met de accountant achter de rug. Als we de tabellen goed hebben ingevuld, en de berekeningen kloppen, was het (qua rijkdom) een minder jaar dan het voorgaande.

Of toch niet?

rijkdom

Geld bestaat niet?

Hierna had ik een gesprek met een goede vriend die, net als ik, ondernemer is. Een ‘ouder persoon’ met veel (levens)ervaring. We kwamen op het onderwerp van omzet en financiën. Hij dropte de stelling ‘geld bestaat niet’. Snel kon ik deze stelling weerleggen door een Euromunt op tafel te leggen. ‘Oké,’ stelde hij ‘geld heeft geen waarde’. Ook nu dacht ik hem te slim af te zijn en liet de waarde van het muntstuk zien. Hij lachte en vroeg mij ‘Maar wat is de waarde voor jou?’.

We filosofeerden die middag over geld, de invloed en waarde van geld. En over rijkdom. Langzaamaan kwamen we tot een boeiende conclusie die ik graag met je deel.

Geld is energie

Geld is een ruilmiddel. Ik doe iets voor jou en in ruil voor mijn tijd en energie ontvang ik geld. Maar daarvoor in de plaats kun je mij ook iets anders teruggeven. Een goed of een dienst. Dan slaan we de tussenstap van betaling over. Mogelijk dat je mij iets gunt wat voor mij van grotere waarde is dan het geldbedrag dat ik normaliter kan ontvangen. We ruilen. Zoals het ooit vroeger was.

Geld is onontbeerlijk. Maar de waarde is relatief. Geld draagt beperkt toe aan rijkdom. Tijdens ons gesprek keken we terug naar mijn financieel mindere jaar. En ik realiseerde mij dat ik dat jaar veel had mogen ontvangen. Hulp bij het opknappen van de kantoren, geschenken (van een karaf, een kunstwerk, tot een splinternieuwe beamer). En ik realiseerde me dat cliënten enthousiaste  ambassadeurs werden en ons werk en onze filosofie verder brachten. We hoeven geen reclame te maken of dure promoties te doen. Ik kwam tot de ontdekking dat er veel was vrijgekomen in het ‘mindere jaar’.

Lees ook:  Een stapje extra...verdien je altijd terug!

Rijkdom komt van vele kanten

Geld is de verleiding om voorbij te gaan aan wat je werkelijk ontvangt. Geld verdringt het gevoel van dankbaarheid. Rijkdom bestaat niet puur uit geld, maar ook uit wat je gegund wordt door anderen.

Het is de uitdaging om te werken aan de balans tussen geld en dankbaarheid. Dat is voor mij ondernemend leven. Dat is de rijkdom die ondernemend leven mij brengt.


Foto’s gevonden op Unsplash

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This