dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid

26 april 2014

De kracht van dankbaarheid

Dankbaarheid is zeer krachtig. Het kan je helpen om beter om te gaan met het verleden, het huidige moment en de toekomst. Genoeg redenen om er een blog aan te wijden. In deze blog een (positief) psychologische kijk op dankbaarheid. Daarnaast een meer spirituele beschouwing van het principe, omdat dat vaak minstens net zo inspirerend is. Alvast bedankt voor het lezen!

Waar ben jij dankbaar voor?

Laat deze vraag eens goed tot je doordringen. Wat gebeurt er met je als je hierover nadenkt? Zijn het dingen uit jouw verleden of dingen die nog gaan komen waar je dankbaar voor bent? Dankbaarheid is een vorm van genieten. Door dankbaar te zijn voor de goede dingen uit het verleden vergroot je jouw positieve emoties. Je voelt je dus gelukkiger. Dankbaarheid over het huidige moment maakt ook dat je een prettiger gevoel hebt. Lukt het jou om dankbaar te zijn over iets en je er tegelijkertijd aan te irriteren? Mij niet.

Dankbaarheid kan slechts voortkomen uit opgewekt innerlijk leven en uit een zekere vatbaarheid voor liefde. – Robert Saitschick

De voordelen van dankbaarheid

Uit onderzoek (van o.a. Seligman, Emmons en Anchor) blijkt dat dankbare mensen energieker, vergevingsgezinder, minder vatbaar voor angst en depressie en emotioneel intelligenter zijn dan minder dankbare mensen. In het boek De voorsprong van geluk wordt een onderzoek beschreven waarin mensen werd gevraagd om enkele weken in meer dankbaarheid te leven. De resultaten waren bijzonder. De deelnemers aan dit onderzoek voelden zich gelukkiger, optimistischer en beter met anderen verbonden, ze sliepen beter en hadden minder last van hoofdpijn dan de controlegroep.
De voorgaande voordelen gaan over wat dankbaarheid bij jezelf doet. Bedenk ook dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op anderen. Vind jij het ook fijn als je ergens voor bedankt wordt? Zo lang je daarvan kunt genieten maar er  niet afhankelijk van bent is dat prachtig. Ben je dat wel, lees dan mijn blog over loskomen van de goedkeuring van anderen.

Voor niets zijn wij zo dankbaar als voor dankbaarheid. – Marie von Ebner-Eschenbach

Toekomstgerichte dankbaarheid

Dankbaar zijn kan dus veel opleveren, voor jezelf en voor anderen. Het mooie van dankbaarheid is dat je zelf kan kiezen om het te gebruiken. Niet alleen voor iets dat geweest is of in het NU gebeurt, maar ook voor dingen in de toekomst. Hier moet je misschien aan wennen. Ik pas het al jaren toe en het helpt mij erg om dingen voor elkaar te krijgen. Kun jij iets bedenken waarvoor je dankbaar kan zijn in de toekomst? Denk aan uitdagingen die je graag zou willen aangaan, een opleiding die je met goed resultaat zou willen afronden of aan het opzetten van jouw eigen bedrijf. Dit is die meer spirituele kijk op dit onderwerp waar ik in de inleiding over sprak. Als je dankbaar bent voor iets dat nog gaat komen dan heb je er niet alleen een beter gevoel over, het voelt ook alsof je het al bereikt hebt. Als je in staat bent om dat gevoel vast te houden, dan komt dat wat je wenst naar je toe; je manifesteert het. Als je hier meer over wil weten lees dan eens het boek Vervul je wensen – door de kracht van fantasie van Dr. Wayne Dyer.

Ik dank u op voorhand zeer hartelijk bij voorbaat. – J. van Remoortere

Aan de slag of bedank je?

Zelfs Robert Emmons, die veel onderzoek deed naar dankbaarheid, geeft in dit filmpje aan dat het lastig blijft om dankbaarheid regelmatig toe te passen. Op de een of andere manier hebben wij als mensen toch de neiging om ons te richten op negatieve dingen. Daarom een paar extra tips om aan de slag te gaan met dankbaarheid.

 1. Kies regelmatig een moment om je bewust te worden van de dingen waar je dankbaar voor bent. In mijn eerdere blog noemde ik al het opschrijven van drie dingen die vandaag goed gingen.
 2. Zorg dat je regelmatig reminders krijgt om je te richten op dankbaarheid. Verwerk het woord dankbaarheid op de één of andere manier in het password van jouw computer. Als je inlogt voel je je meteen meer dankbaar.
 3. Onderzoek jouw eventuele neiging om in negativiteit te vervallen, eventueel samen met een coach.
 4. Hang hier en daar inspirerende citaten op over dankbaarheid.

Bedankt voor jouw reactie!

Van dankbaarheid is er genoeg. Laat er dus gerust wat van achter als je het ervaart over dit artikel!

Bron: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.
Foto: ‘handdruk’ door Ellen Rietveld.

Veldsterkte op Radio 2 over dankbaarheid

Jeroen Rietveld was naar aanleiding van dit artikel twee keer te horen op NPO Radio 2, bij het programma Van Steeg tot 1 over de kracht van dankbaarheid. Beluister hieronder de fragmenten!

Jeroen Rietveld op Radio 2 over dankbaarheid 4 november 2014

met Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld op Raio 2 over dankbaarheid 4 december 2014

met Jeroen Rietveld

Lees ook:  Geduld, heb jij er genoeg van?

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

4 Reacties

 1. Maurice

  Hallo Jeroen,
  Ik ben dankbaar voor klachten. Het is niet leuk om klagende mensen aan te horen. Zij doen wel moeite om mij te helpen; iets wat mij onbekend was wordt ik nu op gewezen. Nu kan ik (samen) naar een oplossing zoeken.
  Groeten,
  Maurice

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Mooi om zo op klachten te reageren Maurice en dank voor jouw reactie! Groet, Jeroen

   Antwoord
 2. Jacqueline Anneveldt

  Bedankt Jeroen voor een blog dat mij weer bewust maakt dat dankbaarheid veel doet en geeft.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Jij ook bedankt Jacqueline voor het lezen van mijn blog en de reactie!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This