anders kijken

Anders kijken naar het onzichtbare

31 maart 2016

Anders kijken naar het onzichtbare

In een eerder blog schreef ik over anders naar dingen kijken door van perspectief te veranderen. Dit blog gaat over het zien van het onzichtbare. Waarom anders kijken naar iets wat niet te zien is? Daar zijn verschillende goede redenen voor. Op de eerste plaats is er veel meer onzichtbaar dan zichtbaar. Ten tweede komt dat wat zichtbaar is voort uit dat wat niet zichtbaar is. Verder kunnen dingen die niet te zien zijn enorme impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan de wind. Door anders te kijken naar het onzichtbare kan je ontdekken hoeveel kracht het in jouw leven kan hebben en daar gebruik van maken. Veel leesplezier en lees ook eens tussen de regels door!

Je gaat het pas zien als je het door hebt. – Johan Cruijff

Vreemde switch?

Als ik mensen vertel dat ik vroeger in de elektrotechniek werkte dan vragen ze vaak: “Is dat geen vreemde switch naar het werkveld van de persoonlijke ontwikkeling?” Ik dacht dat eerst ook, maar ontdekte dat het een hele logische stap is geweest. Het is voor mij namelijk vanzelfsprekend om over dingen te praten die je niet kan zien en die wel enorme impact kunnen hebben. Zoals elektriciteit. Het werd voor mij, soms op pijnlijke manier, duidelijk dat je dingen die je niet ziet wel degelijk serieus moet nemen. Als je een keer onder stroom gestaan hebt, weet je wat ik bedoel.

Onzichtbaar?

In het prachtige boek Zero Limits wordt beschreven dat we per seconde ongeveer 15 tot 20 bits kunnen waarnemen, terwijl er in werkelijkheid zo’n 15 miljoen bits zijn. We nemen dus maar een zeer kleine fractie waar van wat er is. Als je daar bij optelt dat onze waarneming afhangt van het perspectief dat we kiezen, zal duidelijk worden dat ons veel ontgaat. Een deel daarvan zouden we kunnen zien, maar zien we niet, omdat we ergens anders op gericht zijn. Een ander deel is voor ons niet waar te nemen, omdat onze sensoren daar niet toe in staat zijn. Denk bijvoorbeeld aan de straling van het WIFI-netwerk.

Lees ook:  Zo kies je een krachtig perspectief

Anders kijken naar het onzichtbare

Wat kan je nou concreet met het onzichtbare in het dagelijks leven? Hieronder een paar praktische tips om het in jouw voordeel te gaan gebruiken.

1. Zie de waarde van het niets

Veel mensen zijn gefixeerd op dingen. Als ze het kunnen zien en vastpakken dan bestaat het. Wat ze niet zien, wordt genegeerd. En dat terwijl alleen het niets bruikbaar is, zoals in het onderstaande citaat wordt uitgelegd.

Spaken komen samen in een naaf, maar de lege ruimte maakt de kar bruikbaar. Een pot bestaat uit klei, maar de lege ruimte maakt de pot bruikbaar. Balken en stenen vormen een huis, maar de lege ruimte maakt het huis bruikbaar. Alleen het niets is bruikbaar. – Lao-Tse

2. Erken het vormloze als de bron van alle vormen

Alles wat vorm heeft, komt vanuit het vormloze en zal daar ook weer naar terugkeren. Alle geluiden ontstaan vanuit de stilte en keren daar weer naar terug. Een mooi voorbeeld is een ziekenauto die aan komt rijden: eerst hoor je niets, dan wordt het geluid steeds harder en vervolgens verdwijnt het geluid weer in de stilte. Wil je de bron van dingen (en van jezelf) achterhalen, dan is het dus zaak om je te richten op dat wat geen vorm heeft. Vanuit die plek zijn de mogelijkheden oneindig. Luister naar de stilte, bijvoorbeeld die tussen woorden, en richt je aandacht eens op de ruimte tussen de vormen. Wat hoor en zie je?

De grote zonde van de moderne wereld is het afwijzen van het onzichtbare. – Julien Green

3. Heb waardering voor dat wat moeiteloos werkt

Laatst stopte onze afzuigkap er ineens mee. Je gebruikt zo’n ding elke dag en merkt pas als het niet meer werkt, hoeveel gemak je ervan hebt. Nu de afzuigkap het weer doet, heb ik er elke keer veel waardering voor. Zo zijn er veel dingen die moeiteloos lukken en goed werken. Door de moeiteloosheid zie je ze vaak niet. Kan jij zien wat er allemaal (onzichtbaar) voor je geregeld wordt in jouw leven, en er waardering voor hebben? Een krachtigere staat bestaat niet!

Lees ook:  Verbaasd over haast

4. Voel wat je niet kan zien

Sommige dingen zijn niet op te merken met onze ogen. Denk bijvoorbeeld aan dat wat jouw huis een thuis maakt. Je kan het ook merken als je een keer iets vergeten bent op het werk en je gaat het ophalen terwijl er geen collega’s meer zijn. De ruimte geeft ineens een ander gevoel. Je merkt dat de collega’s en hun energie bijdragen aan hoe de ruimte voelt. Dit heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld winkels en restaurants. Hoe het personeel zich voelt en welke energie zij bij zich dragen maakt de sfeer, maar is met het oog niet te zien. Als je leert om te voelen vanuit je hart, gaat er een wereld voor je open!

Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen. – Antoine de Saint-Exupéry

5. Gebruik muziek of kunst als poort naar het onzichtbare

Muziek kan dienen als een poort naar het onzichtbare. Dit geldt ook voor kunst of inspirerende teksten.

Gaat er al een lampje branden?

Begin je al te zien wat er allemaal onzichtbaar is? Heb ik nog iets over het hoofd gezien of heb je een vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter onder dit blog!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door Ondrej Supitar

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

  1. Irma Vieveen

    Prachtig verhaal Jeroen! En zo mooi als je je hier bewust van wordt

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This