wijs

Wees wijs, wijs niet!

26 november 2014

Wees wijs, wijs niet!

Soms schiet mij een titel te binnen die de hele boodschap dekt die ik wil meegeven in een blog. Het is niet wijs om te wijzen. Daar gaat dit blog over. Dit vraagt wat oefening en dat kun je vooral in de praktijk ervaren. Daarom een blog met een korte uitleg, wat tips en inspirerende citaten om je extra te helpen de regie te nemen over jouw leven!

Een wijs man zoekt het in zichzelf, de dwaas zoekt het in anderen – Confucius

Wijs of niet

Het wijzen waar ik hier op wijs gaat over anderen de schuld geven van jouw nare emoties. Vanuit boosheid of verdriet iemand anders aanwijzen die dat heeft veroorzaakt. Vaak gebeurt dit in de vorm van klagen of beschuldigen. Je kent misschien de uitdrukking: “Als je naar een ander wijst, wijzen er drie vingers naar jezelf”. Mijn ervaring is dat dit klopt. Ouders zeggen vaak tegen kinderen dat wijzen onbeleefd is. Het is niet alleen onbeleefd, je laat hiermee ook een enorme kans voorbij gaan om iets in jezelf te ontdekken.

Waarom doe je dat?

Als je (onbewust) ergens mee zit en je ziet een ander precies dat doen waar jij mee stoeit, is het, op korte termijn, makkelijker om naar een ander te wijzen dan om je eigen probleem onder ogen te zien. Die ander activeert als het ware een pijnlijke emotie die jou in contact brengt met iets wat je nog in jezelf kan aanpakken. In plaats van die ander dankbaar te zijn om vervolgens te onderzoeken wat je precies voelt, zet je de aanval in. “Jij bent dit, jij moet dat niet doen….” Het voordeel hiervan is dat je jouw eigen pijn niet meer kan voelen. Nadeel is dat je er dus ook niet mee om kan gaan.

Als je anderen beoordeelt, omschrijf je niet hen, maar jezelf – Dr. Wayne Dyer

Wijs je eigen verantwoordelijkheid niet af

Als je naar een ander wijst als oorzaak voor jouw emotie, maak je die ander verantwoordelijk. Daarmee zet je die persoon in feite boven jezelf; de verantwoordelijke heeft de leiding. Is dat wat je wilt? Je geeft de regie over jouw emoties weg aan de mensen waar je last van hebt en wellicht zelfs aan kleine kinderen die jou irriteren. Pak dus je verantwoordelijkheid en stop met wijzen.

Vrijheid betekent verantwoordelijkheid. Daarom zien de meeste mensen er tegenop – George Bernard Shaw

Tips om wijzen af te wijzen

  1. Als je last hebt van iemand en het lukt je niet direct om dat te accepteren, neem dan even een moment voor jezelf en observeer zonder oordeel wat er met jou gebeurt. Wandelen helpt hier vaak goed bij!
  2. Bij confrontaties met mensen die jou op stang jagen ben je vaak geneigd om meteen te reageren. Pas deze tip van Eckhart Tolle eens toe uit zijn boek De kracht van het nu in de praktijk: “Een alternatief voor het laten varen van een negatieve reactie is die te laten verdwijnen door je voor te stellen dat je onzichtbaar wordt voor de uiterlijke oorzaken van die reactie.”
  3. Lees het prachtige boek Boos waarin Riekje Boswijk-Hummel glasheldere uitleg geeft over interactie met anderen vanuit emotie.
Lees ook:  Gelukkig nieuw leven!

Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net en uit het boek: Geluk is de weg van Dr. Wayne Dyer.
Foto’s: gevonden op Unsplash

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This