verwacht

Dit verwacht je niet!

28 oktober 2015

Dit verwacht je niet!

De meest succesvolle manieren om stappen te zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling komen vaak uit onverwachte hoek. Mijn ervaring is dat dit manieren zijn die zo eenvoudig zijn, dat veel mensen niet verwachten dat het werkt. Onze hersenen maken zaken nu eenmaal graag ingewikkeld. In dit blog deel ik een paar eenvoudige, maar o zo krachtige tips, die te maken hebben met verwachtingen. Verwacht je dat deze tips jou zullen helpen of niet?

Zie je nou wel!

Wat een ellende! Je moet weer iets doen wat je liever niet zou doen. Naar de verjaardag van die kennis waar je liever niet naartoe gaat of op bezoek bij familie waar je niet echt een klik mee hebt. Maar je hebt ze al zo lang niet gezien en het blijft toch familie hè? Je weet het zeker: dit wordt weer een saaie boel. Met gezonde tegenzin ga je op pad. En wat blijkt? Je had gelijk. Jouw verwachting kwam uit. Zie je vaak op tegen situaties of raak je regelmatig teleurgesteld? Hoe zou dit komen?

Wat men verwacht gebeurt maar al te dikwijls: verwacht dus het beste. – Bertus Aafjes

De kracht van wat je verwacht

Een verwachting is een soort oordeel op voorhand. Door daar volledig op te vertrouwen zet je jezelf als het ware een bril op met een vertroebelend filter. Als je zeker weet dat iets saai, irritant, vervelend of zelfs kwetsend gaat worden, dan ga je onbewust aan de slag om daar bewijzen voor te vinden. Zo creëer je jouw eigen waarheid en krijg je weer gelijk. Gefeliciteerd!

Lees ook:  Vriendelijkheid als prioriteit

Wat je niet verwacht over verwachtingen

De volgende inzichten over verwachtingen wil ik graag met je delen, met als doel om je tot zelfonderzoek aan te zetten. Zo kan je ontdekken hoe je met verwachtingen omgaat en wat dit jou oplevert. Ik sluit dit blog af met een tip die je waarschijnlijk niet verwacht.

 • Je kan alleen verwachten wat je kan bedenken: denken is prachtig, maar zeer beperkt. Ik schreef daar al eerder uitgebreid over in het blog Dat denk je maar! Verwachtingen zijn familie van de oordelen en oordelen zijn gebaseerd op overtuigingen. Overtuigingen bestaan uit oude informatie die meestal niet meer waar is in de huidige situatie. Dit betekent dat je jezelf enorm beperkt als je ergens aan begint met een verwachting. Waarom zou je dat doen?
 • Je verwacht vaak wat je niet wilt: door een negatieve verwachting te hebben, schenk je aandacht aan wat je niet wenst. Zoals ik vorige maand schreef is dit slechts één van de mogelijke perspectieven. Dat waar je aandacht aan schenkt groeit. Zo werk je zelf mee aan de creatie van het ongewenste.
 • Je verwachtingen kloppen vaak niet: hoe zeer je er soms ook in gelooft, vaak klopt er maar weinig van verwachtingen. Om dit te illusteren gebruik ik hieronder een citaat waarvan de auteur onbekend is:

  Verwachten dat de wereld eerlijk zal zijn omdat u dat ook bent, is als verwachten dat een leeuw u niet zal opeten, omdat u hem toch ook niet opgegeten hebt.

Wat verwacht je nou?

Tot nu toe heb ik het vooral gehad over dingen die je beter niet kan doen. Het wordt tijd voor een paar eenvoudige tips die al veel mensen geholpen hebben aan een leuker leven!

 • Verwacht niets: toen ik deze tip voor de eerste keer kreeg, verwachtte ik er in eerste instantie weinig van. Maar dat betekende meteen al dat ik de tip geen kans gaf, want weinig verwachten is iets anders dan niets verwachten. Ga eens zonder verwachtingen naar die verjaardag. Bepaal niet van te voren of het leuk zal worden of niet. Laat het gebeuren. Laat je verrassen. De mensen die ik deze tip gegeven heb en die het een kans gaven, waren positief verbaasd over hun ervaringen!

  Niets verwachten van het leven dat is het geheim van alle echte blijheid. – George Bernard Shaw

 • Verwacht dat alles wat je nodig hebt onderweg is: als je dan toch iets wenst te verwachten, overstijg dan het niveau van dingen die leuk of niet leuk, mooi of lelijk of goed of fout zijn. Ontwikkel het vertrouwen dat de dingen die op je pad komen precies die dingen zijn die je nodig hebt en verwonder je!

  Mijn verwachtingen werden tot nul teruggebracht toen ik 21 was. Alles sindsdien is een bonus geweest. – Steven Hawking

Jouw onverwachte reactie

Ik verwacht niet dat je gaat reageren op dit blog en laat me graag verrassen. Wat zijn jouw ervaringen met verwachtingen? Lukt het jou ook om een keer niets te verwachten? Hoe bevalt dat?

Lees ook:  Verbaasd over haast

Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de websites www.citaten.net en Goodreads.com
Foto gemaakt door Abigail Keenan

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

12 Reacties

 1. Anuradha

  Wauw Jeroen! Bedankt voor het delen van alweer zeer waardevolle informatie!
  Ik heb geleerd dat het helpt om niet altijd een mening te hebben. Liever mensen en dingen in hun waarde laten en inderdaad: geen oordeel vellen. Het helpt!! Het geeft zoveel rust. En de hele ervaring an sich is zo anders. Geweldige post Jeroen!

  Antwoord
 2. Martijn Nugteren

  Ha Jeroen!
  Interessant en ik denk dat niet alleen ik, maar ook veel andere mensen hier iets aan hebben. Door inderdaad met een negatieve verwachting ergens heen te gaan zullen de positieve momenten minder worden opgemerkt. En met een te positieve verwachting ergens heen gaan zorgt juist weer vaak voor teleurstellingen.
  Het is dan inderdaad veel verstandiger om ergens heen te gaan zonder verwachtingen en alles op je af te laten komen. Ga ik zeker proberen, bedankt!

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Leuk dat je iets uit het blog hebt gehaald Martijn en bedankt voor jouw reactie! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

   Antwoord
 3. Anuradha

  Denk dat veel mensen hier iets aan hebben. Ik in ieder geval wel! Bedankt Jeroen!

  Antwoord
 4. Hans Heemskerk

  Gelukkig kun je inspiratie ook ‘opzoeken’ door met de juiste mensen samen te werken. Als ik naar Zoetermeer (PraktijkvanRietveld, WIXfactor, Veldsterkte) rij, heb ik altijd hoge verwachtingen wat betreft inspiratie. En energie en humor. En tosti’s. Die verwachtingen worden altijd weer overtroffen, geweldig, dank!

  Antwoord
 5. Jannie

  Ha Jeroen,
  Dank voor je blog. Ik geniet van je levenskunst en laat mij er graag door inspireren! Ik verwonder mij op de wijktuin elke dag weer over wat er allemaal op mijn pad komt, zo gaaf. Misschien volg je mijn blog?
  Groetjes Jannie
  Hartelijke groet,

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Graag gedaan Jannie!
   De wijktuin is een inspirerende plek.
   We blijven elkaar volgen en inspireren!
   Groet, Jeroen

   Antwoord
 6. Ronald Luiten

  Hallo Jeroen,
  Zoals je misschien had verwacht een reactie van mijn kant.
  Heel herkenbaar voor mij is om verwachtingen gebaseerd op eerdere ervaringen los te laten en er blanco, dus zonder verwachtingen, in te gaan. Dat levert juist nieuwe onverwachte ervaringen op.
  Groeten,
  Ronald.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Hallo Ronald,
   Blijft fijn om jouw reactie te zien verschijnen!
   Voor mij herkenbaar dat jij zo in het leven staat.
   Ik ken jou als iemand met een open blik! Mooi!
   Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This