droombaan

Een droombaan? Liever niet!

8 november 2015

Een droombaan? Liever niet!

Een kleine twintig jaar ervaring als manager. Met steeds meer verantwoording en invloed. En ieder jaar een duurdere lease auto. Klinkt toch als een droombaan? Of toch niet?

Deze week heb ik een wandeling gemaakt met een manager van een bekende Nederlandse organisatie. We trokken onze wandelschoenen aan. Kraag omhoog en de natuur in. Een ‘ommetje om bij te praten’ werd een stevige wandeling van ruim twee uur.

Andermans dromen zijn bedrog

In de afgelopen twintig jaar heeft Mark hard gewerkt in zijn droombaan als unitmanager. Maar hij ontdekte dat ‘het managen’ steeds moeizamer ging. Het koste steeds meer energie en bracht steeds minder voldoening. Tijd om stil te staan bij de situatie.

De wandeling was een afwisseling van reflectie vragen en minutenlange stilten.
Mark zijn conclusie wil ik je niet onthouden. Met vuur in zijn ogen stelde hij vast: “Een droombaan komt veelal voort uit wat andere zien als een droombaan. Maar is het mijn droombaan? Een droom komt van binnen, niet van anderen. Een droombaan past als een jas en ik heb te lang rond gelopen met iemand anders zijn jas.”

De volgende wandeling

Deze week trekken we er weer op uit.  En ik heb slechts één vraag voor Mark. “Wat is de waarde van een droombaan?”. Het creëren van een job waarvan je droomt is een schitterend avontuur. Zeker. Maar gaat het alléén om een baan?

Zo veel mensen focussen op hun baan en lijken alles er om heen te vergeten. Maar wat is de prijs van een zogenaamde droombaan als bijvoorbeeld je gezondheid minder is? Of je relatie stuk gaat? Wanneer je je alsmaar moe en ongelukkig voelt?

The best way to predict the future, is to design it.” Buckminster Fuller

The whole picture

Een baan is slechts een stukje van de puzzel die we leven noemen. In plaats alle aandacht te geven aan één puzzelstukje, zou ik gaan voor het hele plaatje. Vol vertrouwen, vol passie,  je droomleven creëren. Werkelijk, vanuit je donder leven en werken!

Maar goed, dat is slechts zoals ik het doe. Benieuwd wat Mark zijn mening is.


Foto’s gevonden op Unsplash

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Gerelateerde artikelen

Zo creëer je de loopbaan van je leven!

Zo creëer je de loopbaan van je leven!

Zo creëer je de loopbaan van je leven! De foto boven dit blog verklapt al een paar dingen die wat mij betreft belangrijk zijn bij het creëren van de loopbaan van je leven: je ziet bloemetjes, die verwijzen naar natuur en ontspanning, een leeg vel papier dat symbool...

Loop jezelf niet voor de voeten!

Loop jezelf niet voor de voeten!

Loop jezelf niet voor de voeten! Meer dan eens ontmoet ik mensen die zichzelf flink voor de voeten lopen. Mensen met goede ideeën of sterke verlangens, je herkent ze makkelijk. Ze spreken bijna zonder uitzondering met veel enthousiasme over hun idee of verlangen....

60+ en op zoek naar werk?

60+ en op zoek naar werk?

60+ en op zoek naar werk? Als loopbaanadviseur volg ik natuurlijk zoveel mogelijk de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze week kwam ik twee berichten tegen die duidelijk de twee kanten van de (arbeidsmarkt)medaille laten zien. Eerst het artikel van Rob Ros, een...

Dit is jouw geluksdag!

Dit is jouw geluksdag!

Dit is jouw geluksdag! Het komt regelmatig voor dat verkopers van bedrijven als strategie hebben om te wijzen op (angsten voor) tekorten die hun potentiële klanten hebben. Door een product of dienst aan te bieden die dit tekort lijkt aan te vullen, proberen ze dan...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!