Verander je Mindset, verander je leven!

13 november 2015

Praktische tips voor meer positiviteit in je leven.

Mindset, het woord kom je steeds vaker tegen. Is het een fancy modewoord of heeft het meer inhoud?

Mindset? Wat is dat?

Als we het woord letterlijk willen vertalen, lopen we vast. Want Mindset is meer dan een begrip, het is een beleving. In het Engels wordt het als volgt omschreven: ‘A mental attitude that determines how you will interpret and respond to situations’.

Kun je hier iets mee? Of liever een voorbeeld uit de praktijk? Na de operatie liep de chirurg nog even bij haar langs. ‘Alles is voorspoedig verlopen. De komende tijd zult u nog enige napijn hebben. Weet dat dit een signaal is van genezing.’ Silvia had inderdaad de eerste twee maanden nog enige pijn, of, zoals zij het verwoordde, “enige last”. Maar doordat zij de pijn niet als negatief bestempelde, kostte het haar minder energie en was zij positief ten aanzien van haar herstel. Haar interpretatie van de pijn was gericht op acceptatie en genezing. En dit droeg bij aan haar genezing.

Je gaat de kant op van je focus! –  Anthony Robberts

Recent bij de tandarts geweest? En, hoe was je ervaring? En met welke gedachten ging je ernaartoe? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kans op negatieve ervaringen groter is wanneer we ons focussen op een negatief resultaat. Wanneer we pessimistisch in het leven staan, creëren we “ons lijden” zelf. Best confronterend, nietwaar?

Maar hoe kan ik een positieve Mindset ontwikkelen?

Ieder mens kan zijn denken, zijn geest, in een andere stand zetten. Probeer het maar eens. Ga gedurende een uur eens bij je in de buurt een wandeling maken. Probeer alles wat je ziet, als “niet leuk” te bestempelen. Erger je aan het lawaai van spelende kinderen. En oh ja, de buurman heeft zijn auto weer verkeerd geparkeerd. En ervaar dan maar eens hoe je je voelt als je thuiskomt. Hoe je stemming is. En hoe je reageert op anderen. Niet leuk toch? Jéé, dat kost een hoop energie! Negatieve gedachten en overmatig piekeren, hebben een grote invloed op onze gezondheid en gelukservaring.

Garbage in, Garbage out!!

De hoogste tijd om te kiezen voor een positieve Mindset.

Een paar praktische tips:

  1. Let op je woordkeuze. Probeer situaties positief te verwoorden. Roddel niet over anderen, minimaliseer je oordelen en kijk naar je eigen positieve eigenschappen.
  2. Focus je op situaties die je inspireren. En stel jezelf de vraag ‘waar word ik enthousiast van?’. Maak in je, misschien drukke, leven, ruimte om dit te gaan doen.
  3. Ga naar buiten, ook in de winter. Geniet van de natuur!
  4. Een negatieve bui? Negatieve gedachten? Druk ze niet weg. Sta er even bij stil, relativeer en neem afstand van de emotie.
  5. Hang Out! Oftewel, verblijf met mensen die je een goed gevoel geven, waar je iets voor kan betekenen.
  6. Let op je lichaamshouding. Zorg dat je “openstaat”; ‘rechte rug, open blik’ zei een yogaleraar eens tegen mij. En inderdaad, dat scheelt. Met een vriendelijke lach en oprechte aandacht voor een ander. Je omgeving verandert met je mee.
Lees ook:  'Waarom?' Hoe ga je met die vraag om?

Zijn dit alle tips? Natuurlijk niet! Het is het topje van de ijsberg. Maar een goed begin is het halve werk. Probeer in de komende twee weken deze tips eens uit. Je zult verbaasd zijn wat het voor je kan doen! Heb je zelf ook tips? Deel ze dan door een reactie achter te laten onder dit blog!


Bron: foto gemaakt door Azrul Azi

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This