Coronavakantie

De coronavakantie

11 juni 2020

De coronavakantie

Tot voor kort, wanneer iemand sprak over een ‘coronavakantie’, was mijn eerste associatie een heerlijk Corona biertje drinken aan het strand. Maar tijden zijn veranderd.

Sinds februari heeft het coronavirus de wereld en ons land in haar greep. Een naar virus, met mogelijk ziekte of zelfs overlijden tot gevolg. We ervaren het soms gelaten, soms voelen we ons bedreigd. Die bedreiging komt met name voort uit het ongewisse karakter van het virus. Hoe ontwikkelt het zich? Wat kan ik doen om ziekte te voorkomen? We hebben geen controle over het virus en we hebben er ook geen medicijn tegen.

Verwondering

Naast de impact van (ernstig) ziek zijn, laat deze periode ons ook iets anders zien.
In verwondering volg ik de media die frequent ‘deskundigen’ aan het woord laten die, al vanaf de eerste week van de lockdown, spreken over een crisis. Bij herhaling en dreigend wordt er dan gesproken over een gedoemd coronatijdperk en een recessie. Natuurlijk heeft deze periode grote consequenties voor veel organisaties en de mensen die hierin werken. In bepaalde sectoren vallen er harde klappen. Maar een absoluut doemscenario, ik kan er niet in geloven. Er zijn ook sectoren die (tijdelijk) opleven. Veel ondernemers komen met creatieve oplossingen en het thuiswerken is een trend die in elk geval voor ons milieu goed uitpakt. Ook zijn er spontane maatschappelijke acties zoals burenhulp en ander vrijwilligerswerk. Er ontstaat meer saamhorigheid want mensen hebben behoefte aan verbinding. De coronamedaille heeft dus duidelijk twee kanten. Koningin Maxima refereerde in dit verband aan de uitspraak van Winston Churchil:

If there is a crisis, what can we learn from it

Laten we niet afwachten en ons nu richten op mogelijkheden en duurzame veranderingen in alle sectoren en alle lagen van de samenleving. Laten we die uitdaging samen oppakken.

Corona, coaching en loopbaanadvies

Iemand vroeg mij hoe wij omgaan met de huidige situatie. Nou, om eerlijk te zijn: we doen er niet zoveel mee. Oké, we zorgen ervoor dat onze spreekruimte tweemaal per dag gedesinfecteerd en continu gelucht wordt. We houden minimaal 1 meter vijftig afstand en op alle tafels staan dispensers met 80% alcohol én zeep. Maar verder … gaat alles gestaag door.

Wat ik opmerk is de onrust bij mensen. De ongewisse tijd, waarin we met veel vragen zonder antwoord worstelen, heeft duidelijk invloed op ons allemaal. In feite kunnen velen van ons het nu wat rustiger aandoen, desondanks ervaren we ‘onzekerheidsstress’. Daarom is het voor mij juist nu zo belangrijk om door te werken en samen met onze cliënten en opdrachtgevers de beide zijden van de coronamedaille te blijven zien. En te werken aan wat van waarde is.

Nu we in een voorzichtige afbouw van de lockdown zitten, is het de kunst om vast te houden aan de verbinding met, en steun aan, mensen in je omgeving. En niet terug te vallen in het jachtige, ‘altijd méér’, gedrag van de afgelopen jaren.  We worden uitgenodigd de verbinding met elkaar en met onze omgeving te koesteren. Dat is een duidelijke invitatie om te leren omgaan met veranderingen en onzekerheid, en dat kan alleen met steun aan en van elkaar.

Het post-pandemie-tijdperk

Hoe ziet de toekomst eruit? Geen idee. Maar het vormen van de toekomst is sterk afhankelijk van waar je op focust. In het boek Bouncing Forward van Michaelle Haas, PhD, wordt hier op inspirerende wijze aandacht aan besteed.

Heb je ook de behoefte om jouw verschillende zijden van de medaille in kaart te brengen? Voel je je gespannen of verdwaald, of wil je je heroriënteren op je loopbaan? Wil je echt aan jezelf werken en weten waar jij het beste op kan focussen? Kom op de koffie/thee, dan vertel ik je wat er allemaal wél kan!

Lees ook:  Een eerlijke dialoog met jezelf

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This