werk, werken, minder werken

Trend: wil jij nog wel werken?

12 maart 2022

Trend: wil jij nog wel werken?

Steeds meer mensen willen zelf kiezen hoe en hoeveel ze werken. In dit blog wil ik het graag hebben over werken anno 2022. Nog niet zo lang geleden was het hebben van een baan noodzakelijk. Niet alleen vanwege de inkomsten maar ook omdat een goede job van directe invloed was op je positie in de samenleving. Maar dit is, niet alleen in Nederland, langzaamaan aan het veranderen. Steeds meer mensen willen zelf bepalen hoe(veel) ze werken. Door automatisering en de COVID-19-pandemie zien we dat hybride werken (het werken op twee of meerdere locaties) steeds meer de trend wordt. Ook zijn er steeds meer mensen die als zzp’er of deeltijdondernemer aan de slag gaan. Kortom, we willen meer regie over ons leven en zelf kiezen wat we doen en hoeveel we willen verdienen.

De begindagen van de pandemie herinnerden ons eraan dat mensen geen machines zijn – Alison Omens

Signalen en trends

Een kort overzicht van enkele signalen en trends uit de praktijk.

  • Sinds begin 2015 is het aantal werkenden dat meer uren wil werken vrijwel voortdurend gedaald.
  • In Amerika is een trend gaande van anti-ambitie, ook wel The Great Resignation genoemd. Het hebben van een baan wordt ondergeschikt aan een gelukkig leven. Het gezinsbelang komt meer op de voorgrond.
  • Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University, pleit (interview Metro, maart 2022) voor meer onderzoek om ons werk opnieuw in te richten: “Het werk moet aansluiten bij de behoeften van mensen.”
  • ‘Ik wil opgroeien met mijn kinderen’ is ook in Nederland iets wat we vaker als argument van jonge ouders horen om minder werkuren te maken of om meer thuis te werken. Dus meer tijd met het gezin en ervoor kiezen dat onze kinderen niet de hele week op de opvang zitten.
  • Minder werken blijkt tijdens meerdere proeven in bedrijven in de meeste gevallen te leiden tot een grotere productiviteit, lager ziekteverzuim en meer gelukkige werknemers.

Een 40-urige werkweek is zoooo jaren 60! (Anoniem)

Nog minder werken, zijn er voordelen (voor mij)?

Er zijn landen in de wereld waar een werkweek makkelijk de 60 uur haalt. In Nederland is dit aantal uren stukken minder. We zitten in de top van de EU van landen waarin per inwoner het minst aantal uren wordt gewerkt. In 2020 werd alleen in Denemarken en Duitsland nóg minder gewerkt. Spanje experimenteert momenteel met een 4-daagse werkweek. En bij ons onderzoekt vakbond CNV of een 30-urige werkweek in de nabije toekomst mogelijk is. Wat zijn de voordelen voor jou als werknemer? Dat is afhankelijk van wie je als mens bent en wat je leefsituatie is. Tijdens de pandemie heb ik frequent mensen gesproken die niet gelukkig waren met het volledig thuiswerken, omdat ze bijvoorbeeld de sociale contacten hebben gemist. Een andere factor is dat je met meer vrije tijd moet leren omgaan, want voor de één is minder werken een geschenk, de ander moet er niet aan denken.

Lees ook:  Neem de regie, wacht niet op de trein die niet komt

Anders omgaan met werk begint bij een nieuwe mindset

De arbeidsmarkt is momenteel overspannen en nieuwe ontwikkelingen dienen zich rap aan. Maar deze externe ontwikkelingen mogen niet de leidraad zijn bij het beantwoorden van de vraag hoe en hoeveel je wil werken. ‘Het anders omgaan met werk’ vraagt allereerst een zekere mindset bij jezelf. Wat vind jij belangrijk? Hoe zou het voor jou zijn om bijvoorbeeld je carrière (tijdelijk) op een laag pitje te zetten? Wat zijn de mogelijkheden binnen de branche waarin je werkt? Een belangrijke vraag vind ik ook of je kunt omgaan met onzekerheid. En natuurlijk, wat is het draagvlak van je beslissing – wat is de reactie van je levenspartner? Kortom, veel dynamiek om ons heen maar centraal dient de vraag te staan hoe jij je leven wil inrichten en welke rol werk hierin speelt. We helpen je graag om op deze vragen een antwoord te vinden, dus kom gerust eens langs voor een inspirerende kennismaking!


Foto gemaakt door Jason Strull gevonden op Unsplash
Tekstredactie: Heemskerk Tekst & Taal

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This