verwachtingen

Verwachtingen, wat verwacht je ervan?

21 april 2022

Verwachtingen, wat verwacht je ervan?

Je hebt er een maand naar toegeleefd, een afspraak met een oude vriend of vriendin. Leuk! Je hebt die dag vrij gemaakt en een presentje voor de ander gekocht. En dan gebeurt het, twee uur van tevoren krijg je een appje dat de afspraak niet doorgaat! Je voelt jezelf naar een kookpunt van woede gaan en de gedachte ‘die hoef ik nooit meer te zien!’ komt op. Boos! Of voel je je afgewezen en in de steek gelaten? Verwachtingen kunnen pittige reacties in ons vrijmaken.

Door weinig van anderen te verwachten, spaart men zich veel teleurstelling. – C. J. Wijnaendts Francken

Hoe het ‘heurt’.

Verwachtingen ontstaan niet alleen uit verlangens maar ook uit bepaalde overtuigingen. Je zegt een afspraak niet zomaar af want ‘afspraak is afspraak’. In werkgerelateerde situaties speelt vaak ook mee wat je verwachtingen zijn in het gedrag van een directe collega, een manager of directielid. Verlangens en overtuigingen zijn de voedingsbodem van emoties en daaruit voortkomend gedrag.

En hoewel goede omgangsvormen en respect essentieel zijn in de interactie met elkaar, gaan de daarbij meespelende emoties en gedrag wel degelijk over jou. Elke verwachting die anders uitpakt, kan je veel leren over jezelf. Jouw reactie op bijvoorbeeld een teleurstelling vertelt wat over jóú.

Voor alle duidelijkheid

Ik zeg niet dat je met alle winden mee moet waaien. Dus niet “mijn manager stelt mij heftig teleur. Het is oneerlijk. Maar het zal wel over mij gaan.” Of “mijn partner kan zo fel reageren, maar daar praat ik liever niet over.” Nee, dat is niet de weg waarin je je ontwikkelt en zeker niet de weg waarin de verstandhouding met de ander zich gelijkwaardig kan ontwikkelen.

Onze gedragslijn en karakter worden niet door onze ervaringen bepaald, maar door onze verwachtingen. – George Bernard Shaw

Hoe dan wel om te gaan met verwachtingen?

Start eerst met de reflectievraag ‘Waarom verlangde ik hier zo naar?’ En ‘waarom voel ik mij ……?’ Wanneer je voldoende zelfreflectie kan opbrengen, zul je merken dat je jezelf inzicht geeft en je sterker en zelfbewuster wordt. Je wordt daarmee ook minder afhankelijk van ‘de grillen en grollen’ van een ander.

Lees ook:  Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Een tweede vraag is ‘Heb ik een dergelijke teleurstelling eerder meegemaakt?’ en ‘Herken ik deze emoties bij mijzelf’. Het is leerzaam om te ontdekken of er sprake is van een terugkerend patroon in je leven. Probeer in deze reflectie iemand te betrekken die dicht bij je staat, waarbij je je veilig voelt. Ga echter niet te rade bij iemand die ‘het vuurtje’ alleen maar verder ‘opstookt’.

Wanneer we krijgen wat we willen, doet zelfs dat ons pijn als we ontdekken dat het niet aan onze verwachtingen beantwoordt. – Gina Lake uit het boek Het mechanisme van verlangen

Je verwachtingen onderzoeken zonder oordeel

Je hebt nu enkele essentiële stappen gemaakt. Zonder enig oordeel over jezelf of de ander. Door weg te blijven van een directe reactie en geen direct (voor)oordeel te hebben, leer je meer over de situatie in haar geheel en wat die met je doet. Je kan nu vanuit meer rust en overzicht voor jezelf bepalen hoe met de situatie om te gaan.

Dialoog

En dan de laatste stap, de dialoog. Het is soms een uitdaging maar het kan enorm verhelderend werken voor jou en voor de ander. Door je uit te spreken en te benoemen wat een bepaalde situatie met je doet, geef je helderheid aan de ander. En zeker ook geef je in deze dialoog aan hoe je het prettig vindt als het anders gaat. Je brengt je boodschap vriendelijk en stevig.

HIOD – 4 fasen bij het omgaan met verwachtingen

We herkennen dus vier fasen in het proces bij het omgaan met verwachtingen en de daarbij horende emotionele en gedragsreacties.

  1. Herkennen – wat speelt er in mij, is er sprake van een patroon in mijn leven?
  2. Inzien en niet oordelen – voor jezelf echt helder maken wat er speelt en wegblijven van elk oordeel of elke rancune.
  3. Ontwikkelen – wat kun je over jezelf leren: hoe wil ik hier mee omgaan?
  4. Dialoog – leren om te benoemen wat er speelt en zelfbewust je grenzen aangeven.
Lees ook:  Vrijgevigheid, wees er zuinig op!

Breng het eens in de praktijk en dan horen we graag wat je ervaringen zijn. Heb je er wat hulp bij nodig? Kom gerust eens langs voor een kennismakingsgesprek!


Foto gemaakt door Andre Hunter gevonden op Unsplash
Tekstredactie: Heemskerk Tekst & Taal

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This