blijdschap

Blijdschap is mijn motor

20 mei 2022

Blijdschap is mijn motor

Graag deel ik met jullie wat blijdschap voor mij betekent. Van blijdschap is eigenlijk geen goede definitie te geven; blijdschap is immers een persoonlijke ervaring en daarmee voor iedereen anders. Voor mij is blijdschap een ervaring van je opgewekt voelen en geluk ervaren. Simpel door dingen te doen waar je vrede in vindt. Activiteiten die je gelukkig maken. Dat kan zijn een ander ergens mee helpen maar ook het aanvegen van je tuintje kan blijdschap geven. Voor mij is stofzuigen altijd een hele blije activiteit (ja, ik lijk dan een beetje op Freddy Mercury in de clip ‘I want to be free’.)

Blijdschap vind je vaak terug wanneer je een activiteit doet die je in verbinding brengt met je omgeving (mensen, dieren, natuur). Het is waardevol om van enige betekenis te zijn voor je leefomgeving. Hoewel ik hou van de stilte, is het samen zijn met andere mensen voor mij veelal een blijde gebeurtenis.

In nietsdoen schuilt ook blijdschap.

Blijdschap is als dansen

Blijdschap vinden in je leven is als dansen. Alles heeft een ritme en het is aan jou om te ontdekken welk ritme je in het moment goed doet. Wil je vertragen, een slow step doen, en tot rust komen? Of heb je even een boost nodig en dans je La Macarena. Inderdaad, het is de toon die de muziek maakt, het is jouw invulling die het leven maakt.

Happiness is the highest form of health – Dalai Lama

Ken je het woord ‘triestschap’?

Nee, dit woord staat niet in de Dikke Van Dale, het is geen goed Nederlands. Maar natuurlijk kennen we wel een begrip dat tegenovergesteld is aan blijdschap. Teleurstelling of droevigheid zijn omschrijvingen van het gevoel tegenovergesteld aan blijdschap. Het liefst voelen we ons niet teleurgesteld, triest of verveeld en troosteloos. Toch hebben deze emoties wel degelijk hun functie. Alleen al omdat ze bestaan, maken ze het mogelijk om blijdschap en geluk te ervaren. De Boeddha leerde ons in de vier Edele Waarheden dat Leven lijden is. Voor mij geldt dan ook dat wanneer er lijden is, er ook blijdschap en geluk aanwezig is. Lijden en blijdschap bestaan dus niet los van elkaar.

Lees ook:  Toeval? Dat bedenk je tóch niet!

Geen ‘blij ei’.

Ik ben zeker geen blij ei of positivo. Ik leer om blijdschap in mijn leven toe te laten. En ik weet nu dat als ik blijdschap, geluk of ‘happiness’ toelaat, ik daarmee ook momenten toelaat waarop ik teleurgesteld ben of verdrietig. Beiden mogen er zijn en zijn tijdelijk. Rust vind ik in de momenten dat ik mij niet in deze uitersten begeef. Dan ben ik niet blij, niet verdrietig, maar ben ik en leef ik en doe ik mijn ding. Easy does it. Vredig, als ik het zo mag noemen. Of geaard. Zoiets.

Het Trampoline effect

Blijdschap toelaten vraagt wel om enige veerkracht. Mijn ervaring is dat je door blijdschap je ook meer bewust wordt van de ‘triestschap’ in de wereld. Het Trampoline effect is dat je het vermogen in jezelf vindt om in mindere perioden toch de focus te leggen op wat goed voelt. Om opmerkzaam te zijn voor de kleine waardevolle momenten die er zijn.  Je kan dit als Mindfulness zien (bewust zijn in het moment) maar ik duid het ook wel aan met mind-emptiness (vrij vertaald een ‘leeg hoofd’, niet te veel nadenken). Het Trampoline effect is om in het Nu, in het moment, te leven en bij voorkeur conflict en strijd te voorkomen. Zo probeer ik dus niet te strijden in vervelende situaties maar mijzelf te herpakken en te onderzoeken wat ik in die vervelende situatie kan doen. Ik stel mijzelf dan de vraag: “Hoe kan ik vernieuwen? Hoe kan ik meer blijdschap creëren voor mijzelf, een ander en mijn omgeving?”

Lees ook:  Vrijgevigheid, wees er zuinig op!

Blijdschap als smeerolie in (werk)relaties en vriendschappen

Relaties zijn belangrijk voor mensen. Een relatie mag niet knellen en je beperken. Alleen wanneer een relatie gebaseerd is op gelijkwaardigheid en onderling respect bestaat er een goede basis. Daarbij is in elke relatie de emotie van liefde essentieel. Dus niet alleen in een liefdesrelatie of in een huwelijk, maar ook in de relatie tussen ouder en kind, werknemer en werkgever, en in echte vriendschappen. Dan is liefde naar elkaar onvoorwaardelijk. Zoals die tussen een moeder en haar kind. Er écht voor elkaar zijn, elkaar volledig vertrouwen en alles met elkaar kunnen bespreken. Ook in een hiërarchische relatie is liefde belangrijk: het gaat om de wederkerigheid binnen een (werk)relatie. Blijdschap is de smeerolie voor elke relatie. Het is het plezier dat je samen deelt. Blijdschap maakt het mogelijk een voedende relatie te hebben met je (levens)partner. Het maakt het mogelijk ongedwongen en spontaan met eenieder om te gaan. Blijdschap heeft aantrekkingskracht.

Mijn motor in de praktijk

In gesprekken met cliënten kom ik tegen dat men gewend is om iets te doen, bezig te zijn. Opvallend veel mensen zijn bang voor verveling, ‘je kan toch niet nietsdoen!?’ Zo vaak ontmoet ik mensen die hun geluk en blijdschap willen creëren met naar buiten georiënteerde activiteiten. Ze gaan shoppen of bestellen online kleding. Ze gaan uit eten, naar de film, de sportschool of een weekendje weg. Ik zie dit als afleiding door luxe.

Blijdschap en geluk zijn echter interne belevingen. Wanneer je deze van buiten jezelf wilt halen, is de voldoening altijd tijdelijk. Diepgaande blijdschap en geluk leven in je en zijn altijd beschikbaar.

The present moment is filled with joy and happiness. If you are attentive, you will see it. – Thich Nhat Hanh

Blijdschap verankeren in het dagelijks leven?

Hoe kan je blijdschap in je dagelijkse leven verankeren? Allereerst door het juist niet te willen verankeren! Dat klinkt paradoxaal. We zijn gewend ergens naar te streven maar nu gaat het om bewust worden en toelaten. Start met het beoefenen van blijdschap door jezelf te observeren. Word bewust van de situaties die je energie opslurpen en je blijdschap doen verdampen. Hou eventueel een dagboekje bij waarin je je stemmingen noteert. Is er sprake van frictie in je leven? Stel de vragen genoemd bij het Trampoline effect en probeer het moment te vernieuwen.

Lees ook:  Ongewone gewoontes

In al mijn bezigheden, zowel privé als werk, is blijdschap mijn meetlat. Ik leef en werk met mensen die open en positief willen samen-leven en samen-werken. Spontaan geef ik invulling aan de ideeën die ik heb, ik creëer en vernieuw, ik geef ruimte aan mijn betrokkenheid. Dit pas ik thuis toe, in vriendschappen, én in het adviseren en begeleiden van cliënten. De interactie die dan ontstaat is de voeding voor mijn blijdschap. Het is de wisselwerking die echte onderlinge verbinding mogelijk maakt.

De volheid van leegte

Dit blog schreef ik tijdens mijn ‘5 weken off’ periode die ik grotendeels op Madeira doorbracht. Op de bananenplantages en tijdens mijn levada wandelingen in de bergen, kwam ik steeds meer tot het inzicht dat pure blijdschap te vinden is in de eenvoud en stilte. Ik voelde dat blijdschap je kan vervullen en voeden. En dat de gewoonte om te presteren en realiseren verstikkend kan worden. Ja, leegte kan heel vol zijn.


Foto gevonden op Pixabay
Tekstredactie: Heemskerk Tekst & Taal

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This