minimalisme

Haal het maximale uit minimalisme

16 augustus 2022

Haal het maximale uit minimalisme

Een overvol bureau op je werk, een chaotisch en volgepakt huis, een uitpuilende schuur met rommel … Herken je het? Wist je dat we in Nederland gemiddeld 10.000 dingen bezitten? En wat denk je, maakt al dat bezit ons gelukkig? Leven vanuit minimalisme betekent niet dat je alles weg moet doen en ‘off the grid’ moet gaan leven. Minimalistisch leven betekent dat je bewust gaat leven en dat je weet om te gaan met de sociale en vooral commerciële druk waaraan we een groot deel van de dag worden blootgesteld.

Maar wat is dan mijn voordeel?

Natuurlijk, minder kopen, consuminderen, heeft financiële voordelen. Maar dat is niet het grootste voordeel van minimalisme. Het absolute voordeel is meer rust in je hoofd, minder zorgen én minder verplichtingen. Een groot deel van de mensen met stressproblematiek heeft last van het verliezen van het overzicht als gevolg van (te) veel bezittingen, investeringen, online abonnementen, en de zorg en verantwoording die hieruit voortkomen. Onderzoek toont aan dat wanneer je ‘ontspult’ je meer energie over hebt en je beter kan ontspannen. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven dus toe, ook al verwacht je dit in aanvang niet.

Traveling light

Al vroeg heb ik geleerd om bewust te kiezen welke spullen ik écht nodig heb. Thuis hadden we het niet breed maar gelukkig konden we wel mooie reizen maken. Stel je eens voor, in een Fiat 500, met het hele gezin, tenten mee, opvouwkano op het dak, eten en drinken mee. Dwars door Europa. Je kon niet meer dan het minimale meenemen, zo leerde ik keuzes maken wat ik werkelijk nodig had.

Lees ook:  Uitstelgedrag, zit jij daarop te wachten?

Ga eens voor je kledingkast staan. Wees eerlijk, 25 procent van wat er hangt, heb je niet nodig.
En wanneer je samen met mij voor je kledingkast zou staan, kan zo’n 70 procent weg …

Ja maar, als …

Vaak zijn we gehecht aan allerlei spullen. Ze kunnen je een gevoel van rijkdom geven. Maar dit is tijdelijk. Of we houden vast aan de gedachte dat we ze ‘ooit nog eens kunnen gebruiken …’ Maar de praktijk wijst uit: ‘ooit’ is in de meeste gevallen ‘nooit’!
Marie Kondo is bekend geworden met haar KonMari-methode waarin ze adviseert om alleen dat te bewaren waar je echt gelukkig van wordt. Maak een selectie van spullen die je gelukkig maken en die werkelijk praktisch zijn en dagelijks gebruikt worden. Het is handig om één of twee pannen te hebben, maar een 12-delige pannenset is overbodig. Tenzij je een restaurant bezit. Marie Kondo adviseert ook om een box te maken met spullen waarmee je anderen blij kan maken. Iemand iets cadeau doen is immers een geschenk aan jezelf. Er zijn echt mogelijkheden om wat jij te veel hebt met anderen te delen (markten, kringloopwinkels).

Het grootste voordeel van minimalisme!

Voor mij zijn eenvoud en rust de grootste voordelen van minimalistisch leven. Niet alleen wordt je leven overzichtelijker, er is ook een duidelijk psychologisch effect merkbaar: minimalisme maakt de weg vrij voor minder gejaagdheid, je ervaart minder druk en je wordt ‘zachter’ (vriendelijker) naar jezelf. De auteur Shunmyo Masuno heeft hier een heel toegankelijk boek over geschreven: “Zen & de kunst van eenvoudig leven”. Wanneer je consumindert, ontstaat een proces waarbij je meer ruimte krijgt voor je eigen ontwikkeling. In onze soms zo chaotische samenleving, met veel verplichtingen en verwachtingen, ontstaat meer leegte. Nog een tip? Maak je huis schoon na het lezen van “A monks guide to a clean house and mind” van Shoukei Matsumoto.

When ironing, visualize yourself ironing out the wrinkles in your heart. – Shoukei Matsumoto

Geef jezelf gedurende een maand de kans om het eens anders te doen: ruim op, geef weg, maak schoon en ontdek hoe je je al na twee weken beter voelt.

Lees ook:  Ben jij bezeten van bezit?

Foto van Daniel Kirsch via Pixabay
Tekstredactie: Heemskerk Tekst & Taal

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This