twijfel

Twijfel jij weleens? Ongetwijfeld!

27 juni 2017

Twijfel jij weleens? Ongetwijfeld!

Ik twijfelde of ik een blog zou gaan schrijven over twijfel en ineens was het me duidelijk. Hoe dat verliep, lees je in dit blog. Samen met een paar manieren om eens op een andere manier naar twijfel te kijken en ermee om te gaan.

Als een mens met zekerheden zal beginnen, zal hij in twijfels eindigen, maar als hij met twijfels zal willen beginnen, dan zal hij in zekerheden eindigen. – Francis Bacon

Zitten er echt krokodillen onder het bed?

Het eind van de maand is in zicht en dat betekent dat het tijd is voor dit blog om te verschijnen. Ik ben benieuwd waar het deze keer over zal gaan, want ik heb tot het moment dat ik het weet meestal nog geen idee. Er spelen twee ideeën door mijn hoofd, maar het is nog niet helder. Een dag later schiet ik plotseling wakker. Ik kijk op de wekker en vraag me af waarom ik om 4 uur ’s nachts wakker ben. Op het antwoord hoef ik niet lang te wachten. Uit de kamer naast mij hoor ik een zachte stem driftig roepen om hulp. Het is mijn zoon die eng gedroomd heeft. Na hem gerustgesteld te hebben dat er echt geen krokodillen onder zijn bed zitten, ga ik terug naar mijn bed en dan gebeurt het: Bam!

Zonder twijfel

Ineens weet ik glashelder waar dit blog over gaat en alle twijfel is weg. De tekst is mij zelfs helder, omdat die voor een deel bestaat uit wat ik zojuist had meegemaakt. Terwijl de vogels in onze tuin mij bevestigend toezingen en ik enthousiast word om te gaan schrijven, vraag ik mij af: waar kwam deze informatie vandaan? Of misschien nog interessanter: wat hield het tegen?

Voordat u begint te handelen, moet uw geest vrij zijn van twijfel. – Fjodor M. Dostojewski

Wat is dat, twijfel?

Twij’ komt van twee en twijfelen is het niet kunnen kiezen tussen (twee of meer) mogelijkheden. Als er één is, komt twijfel dus niet voor. Ik doel in dit blog niet op pathologische twijfel waardoor je niet meer kan functioneren, maar de mildere vorm die de meeste mensen zullen herkennen. Twijfelen kan over kleine dingen gaan (neem ik een moorkop of een bananensoes?) en over belangrijke zaken in het leven (begin ik voor mezelf of blijf ik voor een baas werken?). Twijfel kan ook in bepaalde fases van relaties de kop opsteken. Ook dan zal je vaak zien dat er twee of meer opties zijn ontstaan.

De twijfel drijft aan, de twijfel houdt tegen; hij dient om u te remmen en om u voorwaarts te lokken. – Friedrich Rückert

Wat zit er achter die twijfel?

Vaak werkt het heel verhelderend om te ontdekken wat jou drijft tot twijfelen. Met een drijfverentest of een coachgesprek is dit glashelder in beeld te brengen. Misschien wil je graag dingen doen zoals ze horen, of juist niet. Het kan ook zijn dat je meer een mensenmens bent, die het anderen graag naar de zin maakt en daardoor twijfelt of je wel voor jezelf mag kiezen. Een derde voorbeeld zijn mensen met een meer commerciële drive. Zij willen zo min mogelijk verspilling en ook dit kan leiden tot twijfel, want kies je dan voor gezelligheid of resultaat?

Het beroerde is, dat de twijfel zich veel beter laat verdedigen dan de een of andere visie. – Gerard Reve

Drie manieren om anders om te gaan met twijfel

Ben je een tevreden twijfelaar, ga dan vooral op jouw eigen manier door. Voor mensen die zoeken naar mogelijkheden om eens anders om te gaan met twijfels, beschrijf ik er hieronder een paar.

Lees ook:  Druk? Vijf tips voor meer rust (in je hoofd)!

1. Laat de keuze ontstaan

Terwijl ik weer in mijn bed lig na het bovenstaande voorval, ben ik klaarwakker en ik denk aan de mogelijkheden om voorbeelden te beschrijven over omgaan met twijfel. Verschillende ideeën komen op en ik maak nog even geen keuze. Ik besluit om een altijd inspirerende lezing te beluisteren van Alexander Smit, waarin hij ’toevallig’ adviseert om bij twijfel even af te wachten met het maken van een keuze, omdat je anders gedwongen kiest voor wat je de minst slechte optie vindt. Op een zeker moment zal duidelijk worden wat de beste optie voor jou is. Wees geduldig. Ik besef me dat ik de eerste manier van omgaan met twijfel gekozen had.

2. Twijfelen aan twijfel

Als je een serieuze twijfelaar bent, grijp je elke kans aan om te twijfelen. Zo kan het zijn dat je zelfs het twijfelen in twijfel trekt. Is het nou goed of fout om te twijfelen? Het antwoord is ja en nee, oftewel ‘jee’. Soms is het goed om te twijfelen. Het heeft namelijk ook voordelen om je niet overal zonder afweging in te storten. Twijfel kan je ook behoorlijk in de weg zitten en dan kan het nuttig zijn om iets te veranderen in de manier waarop je ermee omgaat. Stel jezelf eens de volgende vraag: waarover ben je absoluut zeker?

Niemand weet welke weg beter is: die van twijfel tot inzicht voert, of die waarbij alle twijfel is uitgesloten. – Konstantin Paustovski

3. Samen lukt het ongetwijfeld

Als je over bepaalde dingen twijfelt en je hebt het gevoel dat dit jou tegenhoudt om doelen te bereiken, zoek dan eens samenwerking met mensen die op dat gebied geen twijfels hebben. Zo werkte ik ooit samen met een grote krachtige man die bijna letterlijk met de deur in huis kwam vallen bij allerlei gelegenheden. Toen we afspraken om zijn kracht te combineren met mijn weloverwogenheid gebeurde er iets bijzonders. Hij spoorde mij zo nu en dan aan om uit de overweging te stappen en om in beweging te komen, en ik remde hem zo nu en dan gewenst af om eens van een ander perspectief naar een situatie te kijken. Het was een verrijking voor ons beiden.

Lees ook:  Leef je enthousiasme!

Twijfel je nog?

Hoe doe jij dat, omgaan met twijfels? Of twijfel je nooit? Laat je reactie achter onder dit blog!


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door: Kyle Pearce

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This