jezelf

Ga eens opzij! Je zit jezelf in de weg!

31 juli 2017

Ga eens opzij! Je zit jezelf in de weg!

Het is vakantietijd. Even uit het vaste patroon. De ideale tijd om jezelf eens lekker in weg te zitten. Daarom een kort blog om hier eens anders naar te kijken.

Spontane ontspanning

In het zwembad met heerlijk warm water kwam ik zo’n straal water tegen die hard uit de muur spoot. Ik besloot om daar even neer te strijken en te genieten van deze spontane rugmassage. Ook tijdens mijn vakantie kan ik ervan genieten om gedrag te observeren en het is al helemaal leuk als je wat extra tijd hebt om jouw eigen kinderen te zien spelen. Plotseling leek dit vreugdevolle moment ruw verstoord te worden.

De verstoring

Vanuit mijn rechterflank werd ik overzwommen door een overenthousiaste tiener die door mij heen wilde gaan, in plaats van om me heen. Nog een beetje verbluft en in een reflex tikte ik hem op zijn schouder en vroeg: “Wil je een beetje uitkijken?” Zonder hierop te reageren nam hij een duik waarbij hij met zijn voet in het water schopte. Hierdoor zijn mijn ogen nu ook aan de binnenkant met chloor gewassen. Vroeger zou ik het hier absoluut niet bij hebben laten zitten en had ik hem waarschijnlijk een onderwatermassage van een kwartier aangeboden. Maar gelukkig zit ik mezelf tegenwoordig niet meer in de weg en mijn gedachten dwaalden af naar (mijn versie van) het bekende verhaal over de monnik die ging varen.

Het verhaal van de monnik

Op een dag ging een monnik een stukje varen met zijn roeiboot op een prachtig meer. Hij dacht: laat ik het nuttige met het aangename combineren en hij raakte onder het varen in een diepe meditatie. Dit is zo’n meditatie waarbij je met je ogen dicht zit en ervaart dat alles volmaakt is. Je voelt je verbonden met alles en vooral met dat deel in jouzelf wat je meer vreugde brengt dan alles wat je met jouw zintuigen kan waarnemen. Als je dit een keer hebt meegemaakt, wordt meteen duidelijk op welke plek je moet zoeken als je het beste met jezelf voor hebt: in jezelf. Maar goed, terug naar het verhaal. De heerlijke meditatie van de monnik werd ruw verstoord doordat hij werd aangevaren door een andere boot. De schrik was hevig en de monnik probeerde eerst zichzelf in de boot te houden. Daarna voelde hij duidelijk de behoefte om de amateurkapitein van de andere boot aan te pakken.

Er zijn geen kleine verstoringen

Woedend opent hij zijn ogen en hij maakt zich klaar om die mislukte matroos eens de waarheid te zeggen. Dan ziet hij dat hij is aangevaren door een lege boot. Daar zit hij dan, in zijn eentje met twee boten en zijn boosheid. Niemand zat hem in de weg behalve hijzelf. Aan wie moet hij zijn boosheid nu nog toeschrijven? Zoals in de Cursus in Wonderen wordt onderwezen: er zijn geen kleine verstoringen. Elke keer als je jezelf in de weg zit, verstoor je de enorme voorraad aan vreugde die je zo goed kan ervaren in een meditatie om zich aan je kenbaar te maken. Dit is in alle gevallen een enorme verstoring.

Ga eens uit de weg!

Als dit verhaal in mijn gedachten is gepasseerd, zit ik glimlachend in het zwembad. Wetende dat er een steeds kleinere groep mensen is die ik als aanleiding gebruik om mezelf in de weg zitten. We doen allemaal wel eens gekke dingen, ik heb mezelf bijvoorbeeld jaren in de weg gezeten! Ik zwaai de tiener nog even na en wens hem in stilte het beste.

Je kunt de golven niet tegenhouden. Maar je kunt wel leren surfen. – Khaled Hosseini


Het citaat is afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door: Anais Gómez-C

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld is psycholoog en mede-eigenaar van Veldsterkte. Hij verzorgt workshops en trainingen over persoonlijke ontwikkeling en is auteur van het boek Moeiteloos Verantwoordelijk. Hij weet dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken. Zijn missie is om mensen dit te laten inzien en ze te begeleiden naar een wonderlijk mooi leven.

Gerelateerde artikelen

Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Stoppen met zoeken? Wat vind jij? Zonder zoeken zouden we niet heel ver komen. Het helpt je onder meer om spullen die je kwijt bent weer terug te vinden, geeft soms duidelijkheid over wat de beste weg is en helpt je bij aan te komen op je bestemming. Toch kan het...

Geraakt? Dat is niet mis!

Geraakt? Dat is niet mis!

Geraakt? Dat is niet mis! "Doet het pijn als ik hierop druk?", vroeg de masseuse terwijl ik door een gat in de massagetafel naar de grond keek. "Ja, ik wist niet dat ik daar pijn had", zei ik. "De pijn wordt niet veroorzaakt doordat ik erop druk, maar zat er al",...

Inspiratie als navigatie

Inspiratie als navigatie

Inspiratie als navigatie Inspiratie kan enorm helpen als je iets wilt creëren of veranderen in je leven. Maar daar blijft het niet bij. Als je geïnspireerd bent, kunnen er enorme krachten in je bovenkomen die je tot bijzondere dingen in staat stellen. In mijn 73e blog...

Ongewone gewoontes

Ongewone gewoontes

Ongewone gewoontes Als dingen steeds op dezelfde manier gedaan worden, dan heeft dat enorme voordelen. De macht der gewoonte helpt je om dingen automatisch en op een comfortabele manier te laten gebeuren. Nu zijn er ook gewoontes die ervoor zorgen dat je jezelf steeds...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!