Pad

3 signalen dat je op het juiste pad zit

19 december 2014

3 signalen dat je op het juiste pad zit

Veel mensen zijn op zoek naar hun ideale loopbaan. Een baan waarin ze ‘hun ding’ kwijt kunnen, werk dat past bij diepere drijfveren. De voordelen van het creëren van zo’n droombaan zijn groot. Maar hoe weet je nu of je op het juiste pad zit? Waar merk je dat aan? In dit blog beschrijf ik drie signalen die daarop duiden.

Juiste pad?

Niet dat er ook een fout pad bestaat. Er is maar één pad en dat is het pad dat je tot nu toe gevolgd hebt. Met het juiste pad bedoel ik dat je een weg ingeslagen bent waarvan je met zekerheid weet dat dit helemaal past bij jou. Ik heb dat zelf heel sterk sinds ik mij volledig op mijn eigen bedrijf richt en ik zie het regelmatig bij mensen die ik heb mogen begeleiden in hun zoektocht. Er is een (werk-)situatie ontstaan waarin mensen het grootste deel van de tijd enthousiast zijn, dingen kunnen doen die ze erg fijn vinden en ze doen dat vanuit bevlogenheid.

Er zijn momenten in ons leven waarop we over bepaalde zaken geen bewijs van buiten nodig hebben. Een kleine stem in ons zegt je bent op het juiste pad, ga niet naar links of rechts maar blijf op het rechte en smalle pad. – Mahatma Gandhi

Creëer je dat pad dan zelf?

Ik geloof niet dat je jouw droombaan vindt als je op zoek gaat naar een vacature die een functie beschrijft die ‘best aardig’ is. Mijn ervaring is dat het erg helpt om eerst te ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Wanneer je er eenmaal achter bent wie je wilt zijn, is het vooral zaak om jezelf de ruimte te geven om daar naartoe te groeien.

Lees ook:  De nieuwe carriere van de 50 plusser

Wat merk je als je op het juiste pad zit?

Stel dat je het voor elkaar krijgt om op het ‘juiste pad’ te komen. Welke signalen krijg je dan?

1. Moeiteloosheid

kosten de dingen die jij (in jouw werk) doet vaak moeite? In een boek van Brandon Bays las ik voor het eerst dat alles wat moeite kost vanuit het ego komt. Ik (lees: mijn ego) kon het moeilijk geloven. Het was voor mij heel normaal dat je moeite moet doen als je iets wilt bereiken. Ik merkte daarna dat, hoe meer ik kies om de dingen te doen die echt bij mij passen, hoe minder moeite dat kost. Moeiteloosheid gaat samen met bevlogenheid en levert duurzame resultaten op!

Alleen dat wat je moeiteloos bereikt, zal je nooit tot last zijn. En wat je niet tot last is, kan eeuwig zijn. – Tsjwang-Tse

2. Onafhankelijkheid van goedkeuring van anderen

veel mensen zijn afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Ik weidde daar al eerder een blog aan. Als je op het juiste pad zit, ben je minder of niet afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Hoe is dit mogelijk? Wanneer je iets doet om goedkeuring van anderen te krijgen, dan doe je het niet vanuit jezelf. Je zet dan een strategie in om iets te ontvangen (bijvoorbeeld goedkeuring of waardering). Doe je iets helemaal vanuit jouzelf, dan maakt het niet zoveel uit wat anderen ervan vinden. Dat zorgt voor enorme vrijheid! Stel jezelf eens de vraag bij de dingen die je doet: doe ik dit om goedkeuring of waardering van anderen te krijgen of heb ik er, los van anderen, voldoening van?

Het is een algemeen heersende dwaling veel te veel waarde aan de mening van anderen te hechten. – A. Schopenhauer

3. Verwondering

als het je is gelukt om vanuit intentie te werken zul je je steeds vaker verwonderen. Bijvoorbeeld over synchroniciteit. Een ogenschijnlijk toeval tussen dingen die op wonderbaarlijke manieren samenkomen in jouw leven. Je denkt aan iemand en plots gaat de telefoon. Je krijgt een bepaald idee en de dingen die je nodig hebt verschijnen als vanzelf in jouw leven.

Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist. – Herman Finkers

Welk pad kies jij?

Herken jij de signalen die hierboven staan? Of merk je juist andere dingen waardoor jij weet dat je op het goede pad bent? Laat jouw reactie hieronder achter en deel jouw inspiratie!

Lees ook:  Zie jij jezelf als beperkt?

Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto: ‘Pad’ gemaakt door Jeroen Rietveld

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

4 Reacties

 1. Mic

  Complimenten.. Voor de mooie en duidelijke omschrijving !
  ‘Waar heen,Waarom’
  Waar moet ik heen, waarom zoek ik het, geeft het mij verlichting als ik dat zou weten. Waarom zie ik geen pad ? Waarom zie ik geen licht ? Elke stap die ik zet gaat weer het donker in en geeft me
  Me weer de vragen .. Waar heen ,Waarom.. Maar weer een stap het donker in..waarom bij elke paar stappen vooruit zie ik wel het pad achter mij ? Waarom bij elke paar stappen zie ik wel licht achter mij? Waarom zie ik deze niet voor me maar telkens achter mij ? Waarom ? ..het zou toch veel Makkelijker zijn ? Geen Waarom ,Geen waar heen.. Alleen me voeten volgen zonder na te denken waar heen Waarom…. Plots is daar een harde knal ..ik schrik .ik val .sta op.. Kijk om me heen en zie alleen een spiegel op het pad met een klein briefje met tekst die als het volgende luide.. ‘ als je achteruit loopt zal je het pad niet vinden, Als je achteruit loopt zal je licht niet vinden, achteruit lopen zal je alleen snel doen vallen, kijk eerst naar je hart en dan pas naar je voeten’
  Ik kan het weten 🙂
  Gr.
  Mic.

  Antwoord
 2. Evelien Olyslagers

  Wat heb je dit mooi omschreven! Met stap 1 ben je er nóg niet maar als je eenmaal gelooft in jezelf dan komt stap 2. En met een beetje hulp van Jeroen mocht ik binnen één dag al van stap 3 proeven! Wat was het heerlijk omdat te voelen! Op weg naar nóg veel meer van dit soort ervaringen!

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt Evelien! Ik heb veel bewondering voor hoe jij dingen oppakt en aanpakt. Klaar voor een leven vol verwondering? Go! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This