overvloed

Ervaar jij genoeg overvloed?

23 januari 2015

Ervaar jij genoeg overvloed?

Als jouw antwoord op de vraag in te titel ja is, dan heb je voldoende tijd om dit blog te lezen. Is het antwoord nee, dan zou ik zeker doorlezen! Ik deel hieronder gedachten en ervaringen over het inspirerende principe ‘overvloed’, met aandacht voor het belang van de ervaring om genoeg te hebben, en de soms verwarrende rol van willen. Als afsluiting geef ik mijn trouwe lezers graag (precies genoeg) praktische tips!

Wanneer genoeg te weinig is, is niets genoeg. – Epikouros

Genoeg van wat?

Bij overvloed denk je misschien meteen aan geld, maar er zijn veel meer dingen waarvan mensen de ervaring hebben dat ze niet genoeg hebben. Denk bijvoorbeeld aan rust. Mijn blog Druk? Vijf tips voor meer rust (in je hoofd) werd niet voor niets meer dan 2.500 keer gelezen. Een ander voorbeeld is tijd. Ken jij mensen die altijd haast hebben? Vast wel. Andere voorbeelden waarvan mensen meer willen: kennis, geduld, liefde, controle, zekerheid en goedkeuring. Herken je dit? Dan heb ik goed nieuws.

Van overvloed is er altijd genoeg!

Het is niet toevallig dat ik het woord ‘ervaar’ gebruikte in de titel. De vraag is niet of er genoeg overvloed is, maar of je het ziet. Overvloed is een principe en principes zijn altijd waar. Een handig voorbeeld van de kracht van principes is zwaartekracht. Als je een zware hamer boven jouw grote teen houdt en je laat die los, dan zul je merken dat de zwaartekracht zijn werk doet, ongeacht jouw overtuigingen daarover.

Lees ook:  Jacuzzi psychologie

Willen en hebben kan niet tegelijk

Wat nu als je het idee hebt dat je ergens niet genoeg van hebt? Juist, dan gaan je over op willen. We willen meer geld, meer rust, meer liefde, etc. Logisch toch? Niet echt! Heb je wel eens bedacht dat willen en hebben niet tegelijk kunnen voorkomen? Zodra ik ergens genoeg van heb, wil ik het niet meer. Als je mag kiezen tussen genoeg geld willen of genoeg geld hebben, welke kies je dan? Precies daarom werkt het beter om het willen los te laten.

Omdat we allemaal willen rijden, staan we stil. – Youp van ’t Hek

Nooit genoeg

Ik ken mensen die meer geld hebben dan ze in tien jaar kunnen opmaken en die nog te weinig hebben. Ik ken mensen zonder werk die te weinig tijd hebben om tot rust te komen. Het lijkt wel of sommige mensen nooit genoeg hebben.

Heb jij er ook genoeg van?

Heb jij er genoeg van om niet genoeg te hebben? Met andere woorden: wil je vanuit overvloed leven? Dan volgen hier een paar tips om er praktisch mee aan de slag te gaan.

1. Wees dankbaar voor wat je hebt

Dit is belangrijk omdat je dan focust op wat je reeds hebt. Kijk naar het geld dat je wel hebt, naar de klanten die je mocht verwelkomen en naar de liefde die er in je leven is. In mijn blog De kracht van dankbaarheid besteedde ik hier aandacht aan.

Je kunt alleen meer manifesteren van iets wat je reeds hebt. – Kees van Zijtveld en Jan Bommerez

2. Leer loslaten

Het is misschien een modewoord, maar loslaten is bijzonder krachtig. Niet alleen om je beter te voelen, ook om meer te bereiken en om overvloed aan te trekken. Op deze website vind je meer inspirerende informatie over loslaten: The Sedona Method. Bij Veldsterkte vormt leren loslaten vaak een onderdeel van coachtrajecten.

Lees ook:  Toeval? Dat bedenk je tóch niet!

3. Leef vanuit overvloed

Heb jij altijd haast? Wat je dan uitstraalt is dat er te weinig tijd is. Leven alsof er geen overvloed is en tegelijkertijd overvloed willen werkt niet.

Je kunt niet ontvangen wat je niet geeft. – Eckhart Tolle

4. Kies voor overgave aan de realiteit

Stel je eens voor dat je op dit moment precies hebt wat je nodig hebt. Sterker nog: dat is niet alleen nu zo, maar het was altijd al zo en en het zal altijd zo zijn. Als je in het nu blijft, heb je weinig meer nodig en als je toch over de toekomst na wilt denken, probeer dan deze gedachte eens: op dit moment heb ik genoeg en alles wat ik in de toekomst nodig heb is onderweg. Hoe voelt dat?

Kun je geen genoeg van overvloed krijgen?

Zoals een aantal van de mensen die mij regelmatig inspireren zeggen: “Neem niets voor waar aan, onderzoek het voor jezelf.” Heb je er niets mee, dan is dat prima. Heb je er wel iets mee, maak er dan gebruik van. Kun je er niet goed mee overweg, praat er dan met anderen over. Je mag ook een bericht achterlaten onder dit blog of mij per e-mail benaderen. Regelmatig kan ik iemand met een paar e-mails of gesprekken een stap verder helpen. Hoe mooi is dat? Voor mij is dat overvloed!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto: ‘Bomen’ gemaakt door Jeroen Rietveld

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

8 Reacties

 1. Jer

  Beste Jeroen
  Een prachtig en inspirerend onderwerp.
  In essentie ken ik geen verleden noch toekomst. Ik leef in een staat van het constante ‘nu’.
  Hiermee is alles gezegd over die staat waarin wij leven. Wij leven allen in overvloed en gelijktijdig bezit niemand iets, materieel en immaterieel!
  Dit paradoxaal gevoel van overvloed schenkt ons rijkdom…..en vooral vrijheid.
  Je moet het wel willen inzien.
  Goede groet,
  Jer (Twitter: @sugajer)

  Antwoord
 2. Maurice

  Hoi Jeroen,
  Is het zo dat als je stap 1 beheerst je naar stap 2 kunt gaan? Er lijkt een logische opbouw in de punten te zitten. Ik vind punt 4 het mooist omdat ik mijn realiteit op verschillende manieren kan bekijken.
  Groeten,
  Maurice

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Hallo Maurice, Bedankt voor jouw reactie. Ik heb de vier punten niet als stappen bedoeld, maar als losse tips. Als het voor jou werkt om ze in een bepaalde volgorde toe te passen dan is dat natuurlijk prima! Welke logica zie jij in de vier punten? Ik ben benieuwd! De realiteit is inderdaad een boeiend fenomeen. Bestaat het uit feiten of uit mogelijkheden? Groet, Jeroen

   Antwoord
 3. Ronald Luiten

  Leuke blog weer die dwingt tot nadenken.
  Als je waardeert wat je hebt en wat je kan en bereid bent om zonder eigenbelang te delen, is alles wat ik in de toekomst nodig heb onderweg.

  Antwoord
 4. Birgitta

  Dank voor je mooie blog.
  Je hebt me weer flink aan het denken gezet. Hoe zit dat nou bij mij dat willen en hebben? Ik heb genoeg en toch heb ik ook nog wel wensen en verlangens. Heb ik dan echt genoeg, of juist niet? Of is iets willen niet hetzelfde als iets wensen of verlangen?
  We hebben het er vast nog weleens over.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Hallo Birgitta, graag gedaan! Ik haal mijn inspiratie uit mooie mensen zoals jij! Fijn om te lezen dat mijn blog bij jou tot nader zelfonderzoek leidt. Als ik jouw reactie lees, komen de volgende vragen bij mij op: heb je NU genoeg? Wil je heel graag antwoord op de vragen die je hierboven stelt? Welke behoefte zit daarachter (controle, zekerheid, goedkeuring,…)? Als je bijvoorbeeld controle wilt, dan heb je het niet en dan kies je er tegelijkertijd voor om je te laten controleren (jouw vragen laten je niet los tot je het antwoord hebt). Loslaten van de behoefte maakt je vrij. Van daaruit vind je de antwoorden zonder moeite. We spreken elkaar snel! Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This