haast

Verbaasd over haast

10 maart 2015

Verbaasd over haast

Heb jij vaak haast en vraag je je af waarom dat zo is en hoe je daarmee om kan gaan? Dit blog is dan speciaal voor jou geschreven. Gun jezelf de tijd om het te lezen.

Hoe meer je je haast, des te langzamer ga je. – Seng-ts’an

Haast je rustig

Voor mijn trouwe lezers zal het geen verrassing zijn dat ik veel belang hecht aan rust. Eerder schreef ik dat rust essentieel is om jezelf te leren kennen en dat je kan zorgen voor meer rust in je hoofd. Haast en rust gaan niet samen. Om mij heen zie ik veel mensen die haast als normaal gedrag hebben aangenomen en ik beken meteen eerlijk dat ik dat zelf ook jaren heb gedaan. Nu ben ik erachter hoeveel voordelen het heeft om daarmee te stoppen.

Haast is iets om bij stil te staan

Om te stoppen met haasten is het handig om eerst te weten wat het is. Ik kwam verschillende definities tegen van haast en deze sprak mij het meest aan: snel iets moeten doen. Vragen die je jezelf hierover kan stellen zijn:

 • Van wie moet dat?
 • Moet dat nou echt wel?
 • Ben ik mezelf ervan bewust dat dat (niet) moet?

Vooral het laatste punt is volgens mij belangrijk. Je zal je maar haastig gedragen terwijl je helemaal geen haast hebt!

Ik ren en ik denk. Ik stop verbaasd. Waarom liep ik nou te rennen? Ik heb helemaal geen haast. – Loesje

Haastige spoed?

Dit brengt mij op een tweedeling tussen haast en spoed. Het verschil is volgens mij met hoeveel bewustzijn je bezig bent. Als je snel iets doet en je kiest daar bewust voor, dan zou je dat spoed kunnen noemen. Het zijn vooral onbewuste acties die tot haast leiden en die je achteraf het gevoel geven van “wat heb ik weer lopen rennen, was dat nou nodig?” Bijvoorbeeld dat je nog even dat laatste klusje afmaakt, waardoor je niet op tijd bij je volgende afspraak kan zijn.

Geen twee dingen verschillen meer van elkaar dan haast en spoed. Haast is het kenmerk van een zwakke geest, spoed van een sterke. – Charles Caleb Colton

Angsthaas(t)

Een mogelijke reden voor haast is angst. Angst om te weinig resultaat te bereiken binnen de beschikbare tijd. Een gebrek aan vertrouwen dat alles op het juiste moment zal komen en dat er overvloed is. Ook zie ik dat mensen (waaronder ikzelf) soms zo op gaan in wat ze doen dat ze de tijd vergeten en zich vervolgens gaan haasten om bijvoorbeeld de kinderen op tijd van school te kunnen halen. Ook het niet willen loslaten van die leuke activiteit kan vanuit angst ontstaan.

Van moet naar moed

Het vraagt moed om niet te moeten en om vertrouwen te hebben in jouw mogelijkheid om de dingen die jij doet rustig te doen en er voldoende tijd voor te nemen. Door rustiger aan te doen zal je jezelf beter begrijpen en ontdekken dat veel van het moeten eigenlijk niet nodig is. Ik gun je dat van harte!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto: gemaakt door Anna Dziubinska

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld is psycholoog en mede-eigenaar van Veldsterkte. Hij verzorgt workshops en trainingen over persoonlijke ontwikkeling en is auteur van het boek Moeiteloos Verantwoordelijk. Hij weet dat mensen tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken. Zijn missie is om mensen dit te laten inzien en ze te begeleiden naar een wonderlijk mooi leven.

Gerelateerde artikelen

Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Stoppen met zoeken? Wat vind jij? Zonder zoeken zouden we niet heel ver komen. Het helpt je onder meer om spullen die je kwijt bent weer terug te vinden, geeft soms duidelijkheid over wat de beste weg is en helpt je bij aan te komen op je bestemming. Toch kan het...

Geraakt? Dat is niet mis!

Geraakt? Dat is niet mis!

Geraakt? Dat is niet mis! "Doet het pijn als ik hierop druk?", vroeg de masseuse terwijl ik door een gat in de massagetafel naar de grond keek. "Ja, ik wist niet dat ik daar pijn had", zei ik. "De pijn wordt niet veroorzaakt doordat ik erop druk, maar zat er al",...

Inspiratie als navigatie

Inspiratie als navigatie

Inspiratie als navigatie Inspiratie kan enorm helpen als je iets wilt creëren of veranderen in je leven. Maar daar blijft het niet bij. Als je geïnspireerd bent, kunnen er enorme krachten in je bovenkomen die je tot bijzondere dingen in staat stellen. In mijn 73e blog...

Ongewone gewoontes

Ongewone gewoontes

Ongewone gewoontes Als dingen steeds op dezelfde manier gedaan worden, dan heeft dat enorme voordelen. De macht der gewoonte helpt je om dingen automatisch en op een comfortabele manier te laten gebeuren. Nu zijn er ook gewoontes die ervoor zorgen dat je jezelf steeds...

Reacties

4 Reacties

 1. Maurice

  Wauw Jeroen, Hier heb ik even de tijd voor genomen. Lekker in het moment zakken. Haast verlaagt de waarde van de activiteit. Haastwerk betekent vaak dat het van mindere kwaliteit is. Vertraag zou het motto moeten zijn.
  Vriendelijke groet,
  Maurice

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor jouw reactie Maurice! Heel verstandig dat je rustig de tijd genomen hebt; daar is toch genoeg van! Groet, Jeroen

   Antwoord
 2. Max Ohlenschlager

  Ha Jeroen, weer een pareltje hoor! Hoe vaak ik wel niet het woord MOET hoor tijdens trainingen. De 3 vragen die je hierboven stelt zijn goud waard. Ik wil er nog 1 aan toevoegen. Professionals zeggen vaak dat ze iets moeten van hun leidinggevende. Dan stel ik altijd de vraag: WAAR STAAT DAT? Hier hebben ze zelden antwoord op.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!