haast

Verbaasd over haast

10 maart 2015

Verbaasd over haast

Heb jij vaak haast en vraag je je af waarom dat zo is en hoe je daarmee om kan gaan? Dit blog is dan speciaal voor jou geschreven. Gun jezelf de tijd om het te lezen.

Hoe meer je je haast, des te langzamer ga je. – Seng-ts’an

Haast je rustig

Voor mijn trouwe lezers zal het geen verrassing zijn dat ik veel belang hecht aan rust. Eerder schreef ik dat rust essentieel is om jezelf te leren kennen en dat je kan zorgen voor meer rust in je hoofd. Haast en rust gaan niet samen. Om mij heen zie ik veel mensen die haast als normaal gedrag hebben aangenomen en ik beken meteen eerlijk dat ik dat zelf ook jaren heb gedaan. Nu ben ik erachter hoeveel voordelen het heeft om daarmee te stoppen.

Haast is iets om bij stil te staan

Om te stoppen met haasten is het handig om eerst te weten wat het is. Ik kwam verschillende definities tegen van haast en deze sprak mij het meest aan: snel iets moeten doen. Vragen die je jezelf hierover kan stellen zijn:

 • Van wie moet dat?
 • Moet dat nou echt wel?
 • Ben ik mezelf ervan bewust dat dat (niet) moet?

Vooral het laatste punt is volgens mij belangrijk. Je zal je maar haastig gedragen terwijl je helemaal geen haast hebt!

Ik ren en ik denk. Ik stop verbaasd. Waarom liep ik nou te rennen? Ik heb helemaal geen haast. – Loesje

Haastige spoed?

Dit brengt mij op een tweedeling tussen haast en spoed. Het verschil is volgens mij met hoeveel bewustzijn je bezig bent. Als je snel iets doet en je kiest daar bewust voor, dan zou je dat spoed kunnen noemen. Het zijn vooral onbewuste acties die tot haast leiden en die je achteraf het gevoel geven van “wat heb ik weer lopen rennen, was dat nou nodig?” Bijvoorbeeld dat je nog even dat laatste klusje afmaakt, waardoor je niet op tijd bij je volgende afspraak kan zijn.

Geen twee dingen verschillen meer van elkaar dan haast en spoed. Haast is het kenmerk van een zwakke geest, spoed van een sterke. – Charles Caleb Colton

Angsthaas(t)

Een mogelijke reden voor haast is angst. Angst om te weinig resultaat te bereiken binnen de beschikbare tijd. Een gebrek aan vertrouwen dat alles op het juiste moment zal komen en dat er overvloed is. Ook zie ik dat mensen (waaronder ikzelf) soms zo op gaan in wat ze doen dat ze de tijd vergeten en zich vervolgens gaan haasten om bijvoorbeeld de kinderen op tijd van school te kunnen halen. Ook het niet willen loslaten van die leuke activiteit kan vanuit angst ontstaan.

Lees ook:  Boosheid als groeimogelijkheid

Van moet naar moed

Het vraagt moed om niet te moeten en om vertrouwen te hebben in jouw mogelijkheid om de dingen die jij doet rustig te doen en er voldoende tijd voor te nemen. Door rustiger aan te doen zal je jezelf beter begrijpen en ontdekken dat veel van het moeten eigenlijk niet nodig is. Ik gun je dat van harte!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto: gemaakt door Anna Dziubinska

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

4 Reacties

 1. Maurice

  Wauw Jeroen, Hier heb ik even de tijd voor genomen. Lekker in het moment zakken. Haast verlaagt de waarde van de activiteit. Haastwerk betekent vaak dat het van mindere kwaliteit is. Vertraag zou het motto moeten zijn.
  Vriendelijke groet,
  Maurice

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor jouw reactie Maurice! Heel verstandig dat je rustig de tijd genomen hebt; daar is toch genoeg van! Groet, Jeroen

   Antwoord
 2. Max Ohlenschlager

  Ha Jeroen, weer een pareltje hoor! Hoe vaak ik wel niet het woord MOET hoor tijdens trainingen. De 3 vragen die je hierboven stelt zijn goud waard. Ik wil er nog 1 aan toevoegen. Professionals zeggen vaak dat ze iets moeten van hun leidinggevende. Dan stel ik altijd de vraag: WAAR STAAT DAT? Hier hebben ze zelden antwoord op.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This