doen

Niet starten is geen doen

24 april 2015

Ga jij het doen?

In mijn eerdere blog Ga ervoor! 3 tips om je angst te overwinnen! schreef ik over angsten die je kunnen tegenhouden om voor jouw passie te gaan. In dít blog deel ik een aantal inzichten die je kunnen helpen om het gewoon te gaan doen. Deze inzichten hebben mij en veel cliënten geholpen om de volgende stap te zetten in hun loopbaan en leven. Ben jij er ook aan toe om te gaan doen waarvoor je hier op aarde rondloopt maar twijfel je nog? Lees dan verder, gewoon doen!

Wat men moet leren doen, leert men door het te doen. – Aristoteles

Begin met zijn

Mensen die mij vertellen wat ze echt willen in hun loopbaan richten daarbij opvallend vaak de aandacht op wat ze nog nodig denken te hebben voordat ze het kunnen gaan doen. Logisch toch? Je hebt immers voldoende kennis, zelfvertrouwen, ervaring, geld, klanten, zekerheid, controle, goedkeuring van anderen etc. nodig om iets goed te kunnen doen. Tenminste, dat denken ze. En als je het dan een tijdje doet, dan kun je op een gegeven moment zeggen dat je iets bent; dan kun je zijn. Nadeel van deze aanpak is dat veel mensen blijven hangen in dat wat ze nodig hebben waardoor ze nooit starten en gaan doen.

Vergeet dit nooit: Er is maar weinig nodig om gelukkig te kunnen leven. – Marcus Aurelius

Niet starten met hebben, maar met zijn

Het rijtje ‘hebben, doen en zijn’ kwam ik onder andere tegen in het prachtige boek met de titel: “Ja maar, wat als alles lukt?“. Dat is overigens een uitstekende vraag om te stellen aan mensen die twijfelen om met een nieuwe uitdaging aan de slag te gaan. De suggestie is om het eens om te draaien: zijn, doen en dan hebben. Eerst bepalen wie je wilt zijn (er bestaan uitstekende manieren om hierachter te komen), het gewoon gaan doen (waarbij de klemtoon ligt op doen en niet op gewoon) en dan bekijken wat je daarvoor nodig hebt. Ik heb veel voorbeelden gezien waaruit blijkt dat dit uitstekend werkt. Een groot voordeel van deze volgorde is ook dat je veel makkelijker dingen aantrekt die je nodig hebt, als je eenmaal echt aan het doen bent wat bij je hoort. Het volgen van een cursus of opleiding is leuker als je het meteen in de praktijk kunt toepassen. Daarnaast wordt pas echt duidelijk wat je nodig hebt als je het aan het doen bent.

Lees ook:  Tijd voor rust

Wat wil je nou echt?

Om te bepalen wie je wil zijn is het handig om te weten wat je wil. Met het ontdekken van wat je wil bedoel ik twee dingen. De eerste is het ontdekken van wat je wil bereiken en de tweede het ontdekken van jouw drijfveren.

Bepaal je doel en ga het doen

Een veelgehoord argument om te twijfelen aan het starten van bijvoorbeeld een eigen bedrijf is de angst voor een gebrek aan geld. Regelmatig spreek ik ondernemers die zeggen dat het hen niet lukt om voldoende te verdienen met hun werk. De logische vraag is dan: “Hoeveel zou je willen verdienen?” Ik ben er elke keer weer over verwonderd hoe weinig mensen daar een antwoord op hebben. Veel mensen weten precies wat ze niet willen, en hebben geen idee wat ze wel willen. Best lastig! Stel je voor dat je vandaag ergens naartoe moet en je weet niet waarheen. Je stapte dus vanmorgen je huis uit en ging lopen. Hmm, waar zal ik eens heengaan, links? Rechts? Als je een tijdje loopt, denk je: als ik maar niet verdwaal. Nee, je weet meestal waar je naartoe gaat als je van huis vertrekt (soms is het ook fijn om gewoon te lopen zonder doel, maar dat is wat anders), waar het is en hoe laat je daar wil zijn. Daardoor weet je welke kant je op moest, hoe laat je weg moest en of je op tijd aanwezig bent. Je had een helder doel. In China zeggen ze: “Als we niet van richting veranderen, is de kans groot dat we zullen aankomen waar we naar op weg zijn.” Kies dus een helder doel en geef jezelf de ruimte om stappen te zetten in de richting van dat doel.

Het vergeten van het doel is de meest voorkomende vorm van domheid. – Friedrich Nietzsche

Ontdek je drijfveren

Vanaf het moment dat ik mijn drijfveren kende en mijn beslissingen daarop ging baseren, leverde dat mij veel energie en plezier op. En dit heb ik inmiddels bij tientallen cliënten en verschillende teams ook zien gebeuren. Drijfveren zijn een stuk genuanceerder dan veel mensen denken. Zelfs als voor jou helemaal helder is wat voor baan je zou willen doen, dan zijn er binnen die baan dingen die bij jouw drijfveren passen en dingen die dat niet doen. Het levert veel begrip op en mogelijkheden tot aanpassing als voor jou helder is waardoor je gedreven wordt. Zeker als ondernemer is dit waardevol, omdat je dingen die echt niet bij jou passen zou kunnen uitbesteden of kunt gaan samenwerken met mensen die juist enthousiast worden van de dingen waar jij geen energie van krijgt.

Lees ook:  Werken vanuit intentie

Niet tarten met starten

Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap. – Lao-Tse

Om iets nieuws te doen moet je starten. Dat starten is vaak de grootste drempel. Ben je eenmaal gestart dan gaat de rest van het doen een stuk makkelijker. Een mooi voorbeeld is de trap op deze foto (gemaakt in het Isala ziekenhuis in Zwolle). Op de treden is mooi weergegeven hoeveel energie je verbruikt als je de trap oploopt. Zoals je ziet verbrand je bij de eerste stap relatief gezien de meeste calorieën (2). Bij het belopen van de volgende treden worden veel minder calorieën verbrand (0,1). Ik merk dat bijvoorbeeld bij het schrijven van een blog. Als ik eenmaal gestart ben dan kost de rest mij minder moeite. Zo werkt het ook als je een andere weg in jouw loopbaan wil inslaan.

starten

Wel zelf, niet alleen

Ben je klaar om te gaan doen wat je al zo lang wilt? Neem dan de eerste stap. Start! Dat zul je zelf moeten doen, maar het hoeft niet alleen. Vind mensen om mee samen te werken. Ga op zoek naar mensen die je kunnen helpen bij een vliegende start! Maak hier meteen een afspraak voor een kennismakingsgesprek!


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto’s suikerdiefje en trap: gevonden op Twitter

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This