60+ en op zoek naar werk?

60+ en op zoek naar werk?

15 februari 2018

60+ en op zoek naar werk?

Als loopbaanadviseur volg ik natuurlijk zoveel mogelijk de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze week kwam ik twee berichten tegen die duidelijk de twee kanten van de (arbeidsmarkt)medaille laten zien.

Eerst het artikel van Rob Ros, een 60-plusser met veel ervaring die zijn baan kwijtraakte. Een oprecht en herkenbaar verhaal over zijn persoonlijke belevenissen. Veel cliënten delen vergelijkbare ervaringen. Ze uiten meer dan eens hun teleurstelling over de steun die ze van het UWV ontvangen. Of beter: juist niet ontvangen. Hoe dan ook, de impact van ontslag is groot, zelfs als de financiële zekerheid (enigszins) is gewaarborgd.

En dan weer een baan vinden … Nu de arbeidsmarkt sterk aantrekt, verwacht je dat ‘oudere’, ervaren krachten welkom zijn. Maar het tegendeel lijkt waar te zijn. Veel 60-plussers verliezen de strijd met jongere krachten. En dat werkt sterk demotiverend.

Zo, weer een opa aangenomen…

Zo! Weer een opa aangenomen … is de openingszin van een artikel van Jeroen van Ginkel (Algemeen Directeur LEAD Development Company) op LinkedIn. Hij ziet de toegevoegde waarde van het aannemen van 60-plus collega’s. De terughoudendheid bij veel bedrijven weerlegt hij met diverse ervaringen uit de praktijk. Een interessant voorbeeld voor andere ondernemers.

Enkele tips voor 60-plussers op zoek naar werk

Graag geef ik enkele tips aan 60-plussers die weer aan de slag willen.

1. Zorg dat je cv up-to-date is.

En overzichtelijk! Stuur motivatiebrieven naar alle organisaties waar je graag wil werken. Kort, krachtig, enthousiast. Wij werken met een ervaren tekstschrijver die adviseert en begeleidt om een bij jou passende brief samen te stellen. En het werkt!

Lees ook:  Ga ervoor! 3 tips om angst te overwinnen!

2. Blijf zichtbaar in je netwerk.

Dat betekent je zakelijke netwerk én je privénetwerk (denk aan buurtvereniging, sportclub, enz.). Je hoeft je zeker niet te schamen dat je een nieuwe uitdaging zoekt.

3. Probeer je arbeidshorizon breed te houden.

Hiermee bedoel ik dat je naast je vakgebied ook kijkt naar andere mogelijkheden, buiten je vakgebied. Zo werd een technisch tekenaar leraar op een middelbare school en een laborante maakte een doorstart als tuinarchitecte.

4. Kies je voor een hybride constructie?

Onderzoek de mogelijkheden van een hybride constructie – het werken bij twee verschillende werkgevers. Een mooi voorbeeld van een dergelijke oplossing lees je in dit artikel.

5. Doe een Loopbaanonderzoek

Doe een loopbaanonderzoek om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen en wat je enthousiast maakt. Het kan veel nieuwe inzichten bieden. En lees ook dit artikel: Zo creëer je de loopbaan van je leven!

6. Blijf positief en sociaal betrokken

Blijf ook bereid om een cursus of een opleiding te volgen. Realiseer je dat de AOW-leeftijd in de komende jaren verlegd kan worden naar zeventig jaar. Blijf daarom kansen zien zoals in dit artikel is beschreven.

Tot slot: ons bescheiden aandeel

Om samen te werken aan een positieve voortzetting van je (levens)loopbaan, bieden wij alle 60-plussers een kosteloos oriëntatiegesprek aan én reductie op een professioneel loopbaanonderzoek. Maak een afspraak, de koffie staat klaar!

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This