omgaan met fouten

Meesterlijk omgaan met fouten

31 maart 2017

Meesterlijk omgaan met fouten

Deze maand een blog over een onderwerp dat voor de één luchtig is en voor de ander een enorm issue: omgaan met fouten. Het is fascinerend om te zien dat mensen hier zo verschillend mee omgaan. De lente is begonnen en het weer nodigt je regelmatig uit om naar buiten te gaan en van de zon te genieten. Ik zal dus niet de ‘fout’ maken om hier een heel lang blog van te maken. Wel deel ik graag een paar voorbeelden van omgaan met fouten op meesterlijke manieren. Veel leesplezier!

Geen fouten maken, hè!

Het was vroeg in de morgen op een zaterdag en ik nam afscheid van mijn zoon van 8 jaar om de training Leven vanuit je donder te gaan verzorgen. Terwijl we elkaar knuffelden zei hij: “Veel plezier vandaag en geen fouten maken hè!” Ik was nog ruim om tijd en we gingen het gesprek hierover aan. “Waarom mag ik geen fouten maken?”, vroeg ik. “Nou, dan word je misschien zenuwachtig of zo”, was zijn reactie. Ik vertelde hem dat ik juist blij word van het maken van fouten, omdat het mij wakker schudt en me in staat stelt om te leren. Waar je zenuwachtig van wordt, is het niet mogen maken van fouten. Maar of het nou mag of niet, van jezelf of anderen, het gebeurt toch wel en dan kan je er beter van genieten. Onderweg naar de training dacht ik nog na over wat hij gezegd had en zoals zo vaak had hij me weer op een idee gebracht: een blog over fouten!

De grootste fout die u in het leven kunt maken, is voortdurend bang zijn er een te maken. – Elbert Hubbard

Meesterlijke fouten

Wie bepaalt wat een fout is? “Ik”, zei een cliënt me laatst.” Ik vroeg: “Bedoel je bij jezelf?” Hij vertelde dat hij het liefst voor iedereen bepaalde wat goed of fout is, maar hij had zich in de loop van het traject gerealiseerd dat dit een vermoeiend verlangen was. Wat voor de één een fout is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het hangt vooral af van de betekenis die je aan dingen geeft en wat je verwacht. Maar stel dat je besloten hebt dat je een fout gemaakt hebt, hoe ga je daar dan mee om? Om je repertoire van omgaan met fouten wat uit te breiden wil ik je graag laten zien hoe drie ‘meesters’ omgaan met fouten. Het kan nuttig zijn om je bij het lezen van deze voorbeelden steeds af te vragen: hoe zou ik omgaan met zo’n fout en hoe zouden zij omgaan met een fout die ik zelf ooit maakte?

Wat ik zo mooi vind, is dat degene die de fout buiten zichzelf zoekt, nooit tevreden is, terwijl degene die de fout meteen bij zichzelf zoekt en zegt: ‘Wat ben ik stom geweest’, door zijn ervaring rijker wordt en blijmoedig is. – Alain

1. De Eric Clapton manier

Het eerst voorbeeld is te zien in het onderstaande filmpje uit 1994. Kijk eens naar de eerste 30 seconden van het filmpje. Mocht de behoefte opkomen om het hele filmpje af te kijken, geef daar dan gerust aan toe. De rest van dit blog wacht wel even…

Lees ook:  Haal het maximale uit minimalisme
Je zag hier een goed voorbeeld van de ’toegeven-en-weer-door-manier’. Eric Clapton, een geweldige gitarist, maakt een foutje bij het inzetten van zijn solo en je ziet wat geschokte gezichten in de band. Waarschijnlijk komt het niet heel vaak voor dat hij het verknoeit, omdat hij minder moeite heeft met gitaarspelen dan jij met tanden poetsen. Clapton geeft nauwelijks aandacht aan de fout en neemt meteen volledige verantwoordelijkheid: “Mijn fout”. Vlak voordat ze opnieuw beginnen roept iemand nog: “Let’s do it the new way! (Laten we het op de nieuwe manier doen!)”, wat ik een prachtige zin vind om uit te spreken als je een foutje gemaakt hebt. Deze weinig dramatische manier past goed bij Eric Clapton. Ik vind het mooi dat ze deze opname toch bewaard hebben en zelfs op een CD hebben gezet, inclusief fout!

Wie werkelijk autoriteit bezit heeft er geen moeite mee fouten toe te geven. – Bertrand Russell

2. De Adele manier

Een heel andere manier om met een fout om te gaan was te zien bij zangeres Adele. Zij paste de ‘stoppen-excuses maken-schelden-nog een keer excuses maken voor het schelden-opnieuw beginnen-manier’ toe. Waar Clapton snel over zijn fout heen stapte maakte Adele er juist iets groots van. In dit artikel lees je er alles over. Het was natuurlijk een compleet andere gelegenheid dan bij het eerste voorbeeld, namelijk het afscheid van George Michael. En het moest goed, want dat had hij volgens Adele verdiend. Wat mij betreft is er geen goed of fout in deze manier. Het is alleen opvallend hoe verschillend mensen ermee omgaan.

Lees ook:  Verbaasd over haast

3. De Massimo Bottura manier

Op Netflix heb je de inspirerende serie Chef’s Table, waarin je het (levens-)verhaal kan bekijken van topchefs. Het verhaal van Massimo Bottura leverde mij dit derde voorbeeld op. Hij liet in een fragment een voorbeeld zien van de ‘wauw-maar dit is fantastisch-manier’ om met fouten om te gaan. Net toen zijn patissier (oftewel banketbakker) de lemon tart klaar had om uit te serveren, liet hij het dessert uit zijn handen vallen. In de serie wordt de bakker geïnterviewd en je ziet hoe erg hij het vond. Wat een verschrikkelijke fout, dacht de bakker. Maar daar kwam Massimo Bottura en die zag meteen de perfectie door de imperfectie heen: er was iets nieuws geboren, het dessert ‘Oops! I dropped the lemon tart!’. Wil je meer lezen over dit beroemde dessert dat dankzij een fout ontstond, kijk dan hier.

Een genie maakt geen vergissingen. Zijn fouten zijn opzettelijk en vormen openingen tot nieuwe vondsten. – James Joyce

Wat is het resultaat?

Zowel Clapton als Adele laten na hun fout een geweldige uitvoering van hun muziekstuk zien. Massimo komt dankzij de fout van een ander zelfs tot iets heel nieuws. Dat is gemeenschappelijk in de manier waarop deze meesters omgaan met fouten: ze laten zich niet stoppen door een foutje, maar gaan gewoon door!

Een expert is iemand die alle fouten heeft gemaakt die maar gemaakt kunnen worden op een zeer klein gebied. – Niels Bohr


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net. foto gemaakt door: Boegh

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This