Tegenstrijdigheden

Zo sluit je vrede met tegenstrijdigheden

2 maart 2017

Zo sluit je vrede met tegenstrijdigheden

Graag ga ik op zoek naar manieren van kijken, waardoor dingen die eerder vanzelfsprekend leken niet meer (volledig) waar blijken te zijn. Deze op het eerste oog verwarrende hobby komt goed van pas bij persoonlijke ontwikkeling, omdat de dingen die ik daarin tegenkom zeer veel tegenstrijdigheden bevatten. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je niet vastloopt in tegenstrijdigheden? Daarover lees je meer in dit blog.

Bij elke kwestie zijn er twee redeneringen mogelijk die lijnrecht tegenover elkaar staan. – Pythagoras

Tegenstrijdigheden en persoonlijke ontwikkeling

Als je serieus verdieping zoekt in persoonlijke ontwikkeling, kom je er achter dat het in de wereld van de dingen wemelt van de tegenstrijdigheden, afhankelijk van hoe goed je zoekt. Psycholoog Carl Rogers noemde het bijvoorbeeld een vreemde tegenstrijdigheid dat je pas kunt veranderen vanaf het moment dat je volledig aanvaardt wie je nu bent. Een andere tegenstrijdigheid is die tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid. Als kind ben je (graag) afhankelijk van je ouders, bij het opgroeien ruilen de meeste mensen deze afhankelijkheid in voor het tegenovergestelde. Een derde voorbeeld is dat van bezit. Mensen die van hun huis afwillen door het te verkopen verlangden er ooit naar om het huis te bezitten. Nu zijn dit vrij concrete voorbeelden. Het meest tegenstrijdige en niet onbelangrijke voorbeeld om echt stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling is: leren ‘kijken’ naar het onzichtbare. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben?

Alle neuzen de tegengestelde kant op?

Het kan dus zijn dat je, om je doel te bereiken, iets moet doen wat je als tegenstrijdig ervaart met wat je wenst (accepteren om te veranderen) en dat wat je nu wilt tegenstrijdig is met wat je eerst wilde. Verwarrend he? Dit grijpen sommige mensen aan om vast te lopen. Daarnaast zie je dat meningen en adviezen van mensen tegenstrijdig kunnen zijn aan die van andere mensen. Denk bijvoorbeeld eens aan de tegenstrijdige adviezen die je om je oren worden geslingerd op het gebied van voeding. Als je vijf minuten googelt om te onderzoeken of het verstandig is om brood te eten, vind je adviezen die lijnrecht tegenover elkaar staan.

Het is een algemeen heersende dwaling veel te veel waarde aan de mening van anderen te hechten. – A. Schopenhauer

Een mening over meningen

Waarom kan iedereen het niet gewoon eens zijn met elkaar? Vraag tien mensen om hun mening over bijvoorbeeld een schilderij en je krijgt tien verschillende meningen. Mooi, lelijk, inspirerend, suf, saai, etc. Al deze (soms volledig tegenstrijdige) labels geven een bepaalde beschrijving van het schilderij en als je daar scherp naar kijkt, merk je dat geen van deze beschrijvingen allesomvattend is. Elke mening vertegenwoordigt een bepaalde zienswijze vanuit een bepaald perspectief, die het meest zegt over de persoon die hem uit. Met het vormen van een mening sluit je een deel van de werkelijkheid uit en weet je zeker dat je iets van het geheel mist. Bovendien leerde Epictetus ons al dat niet de dingen zelf de mensen in verwarring brengen, maar hun meningen over de dingen.

Een mening of overtuiging is niet een werktuig om je werkelijk te verdiepen en tot waarheid te komen – Alexander Smit

Het klopt van geen kant

Het is soms alsof je door die tegenstrijdigheden twee kanten tegelijk wordt opgestuurd, zoals in de foto boven dit blog. Of dat je jezelf heen en weer slingert tussen twee kanten. Hoe goed je ook je best zal doen, je ontkomt er niet aan dat er – als je het geheel bekijkt – meerdere tegenstrijdige kanten zijn. En in de wereld (die je waarneemt met je zintuigen) zal dat ook altijd zo blijven. Bij alles wat je wenst is een tegenstrijdige behoefte te vinden. Het is bijvoorbeeld leuk om voor jezelf te beginnen, maar ook eng omdat je niet weet of je wel genoeg zal verdienen. Je wilt het dus wel en ook niet. En het hebben van een hond zorgt bijvoorbeeld voor gezelligheid en beweging, maar het kost ook geld en tijd. Kortom: in alles wat je tegenkomt is tegenstrijdigheid te vinden. De vraag is: blijf je strijden of sluit je vrede?

Het hart van de mens is gemaakt om tegenstrijdigheden met elkaar te verzoenen. – David Hume

Tegenstrijdig of voor vrede?

Je raakt alleen in een strijd verwikkeld doordat je één van de tegenstrijdige kanten kiest en die tot absolute waarheid verheft. Vanaf dat moment zul je alles doen om dat standpunt te verdedigen. Het lijkt heel krachtig om een duidelijke mening te hebben. In mijn optiek is het wijzer om waar te nemen dat tegenstrijdigheden naast elkaar bestaan en dat je ze waar kan nemen zonder er (altijd) een keuze in te hoeven maken.

Elke hoge waarheid is de vereniging van twee tegenstrijdigheden. – William Robertson


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.
Foto gevonden op: Pixabay

Lees ook:  Gek van psychologie

 

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Attie

  Dag Jeroen, deze site is een kadoortje voor mij.
  Ik worstelde met een woord wat een sinds kort goede kennis van mij gebruikte in een mail. Ik had me in iets vergist en ze mailde..oh wat ben je toch een flapdrol en wat ben je impulsief heerlijk..
  Ik dacht huh??? Flapdrol? En ze noemt zichzelf een bedachtzaam persoon.? En daar begon de strijd in hoofd.
  Totdat ik begreep dat ik oordeelde over het woord flapdrol en begreep dat voor haar dit woord als positief werd gezien en door mij negatief.
  In jouw artikel lees ik dat ik dus voor een tegenstrijdige kant koos enz.. en daardoor vast liep. Dat klopt helemaal. Toch heb ik ervoor gekozen om hierop te reageren omdat ik van mezelf weet dat wanneer ze in mijn beleving weer een woord zou gaan gebruiken dat ik als negatief zou zien en dat dat een opstapeling gaat worden en dan niet meer spontaan kan zijn omdat er dingen zijn die ik niet prettig vind en daardoor mijn spontaniteit ga verliezen.
  Ik heb haar het volgende geschreven .Oh Aaltje..Het is jammer dat ik geen politieagent ben hihi want ik had je een boete gegeven van 250 euro vanwege de naam flapdrol..haha
  Maar ik weet dat je het lief! bedoeld dus boete kwijtgescholden ..omdat jij het bent! ……Hiermee Jeroen voelde ik ook dat ik niet bang moest zijn voor haar, maar niets hierover zeggen lukte me niet. Vriendelijke groet Attie de Ruiter

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Hallo Attie, bedankt voor je prachtige openhartige reactie! Als je in jouw ‘schoenen staat’ voelt het waarschijnlijk (tijdelijk) goed om op allerlei vlakken kanten te kiezen, bijvoorbeeld: ik ben geen flapdrol, ik moet reageren naar Aaltje, ze bedoelt het lief, etc. Kijk je er vanaf een afstand naar (voor een ander altijd makkelijker) dan zie je dat elke keer dat je een keuze maakt voor een kant van de zaak, dit slecht één van de mogelijkheden is. Zou je het geheel bezien (wat meer iets van het ‘hart’ is dan van het hoofd) die zie je dat je in feite alles bent en Aaltje ook. Je bent een geweldige vrouw en een flapdrol, tegelijk. Tip: lees mijn vorige blog eens over je schaduwkant. Daar bespreek ik dit in. Nu gebeurt nog iets anders in je verhaal. Het label dat Aaltje je gaf, roept een naar gevoel bij je op. Dit betekent in mijn optiek niet dat Aaltje dit niet meer tegen je zou moeten zeggen, maar eerder dat je het niet in jezelf accepteert. Je weet (op een zeker niveau) dat je ook een flapdrol bent, maar wilde het tot nu toe voor jezelf en de wereld verborgen houden. Dit wegduwen veroorzaakt het verlies aan spontaniteit. In die zin heeft Aaltje je een enorme dienst bewezen en je tegelijkertijd pijn gedaan. Tegenstrijdig he? Alles wat hierboven staat is zowel waar als complete onzin. Dat komt doordat ik zowel geniaal als een flapdrol ben en dit volledig accepteer. De vrede ik hierbij voel is onbeschrijflijk! Die vrede wens ik jou ook toe! Met hartelijke groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This