emotionele brief

Emotionele brief van een cliënt

15 februari 2017

Emotionele brief van een cliënt

Waarom een emotionele brief van een cliënt delen op internet? Onlangs ontving ik een brief van een cliënt die mij diep raakte. We hadden enkele maanden intensief samengewerkt en het was voor haar een zeer zware periode geweest. Maar ze heeft zichzelf overwonnen en inmiddels zijn we in een fase waarin zij daadwerkelijk haar verlangens kent en haar talent inzet. Haar brief deel ik als vriendelijke waarschuwing voor allen die zichzelf min of meer wegcijferen en signalen in zichzelf, of uit hun omgeving, negeren.

De pijn

De brief begint als volgt:

Precies een jaar geleden voelde ik mij zo ellendig, dat ik niet meer wist waar ik met mijzelf naar toe moest. Ik reed door stoplichten waarvan ik niet eens wist of ze op groen hadden gestaan en soms parkeerde ik het liefst mijn auto tegen een vangrail om overal maar vanaf te zijn. Een paar dagen had ik opgezette klieren en kon ik niet eens meer van mijn auto naar huis lopen omdat mijn lichaam zo ongelofelijk pijn deed. Ik kon alleen nog maar dag in dag uit huilen en niet meer weten wat ik met mijzelf aan moest. Wist echt niet meer hoe ik hier uit moest gaan komen. Wat heb ik mijzelf aangedaan?”

Haar verhaal is kenmerkend voor mensen die in het spectrum van overbelasting, chronische stress en burn-out zitten. En wat mij verontrust is dat verzuim en langdurige uitval door overbelasting nog steeds aan de orde van de dag is. Burn-out is zelfs beroepsziekte nummer één, circa 5% van de beroepsbevolking komt hierdoor voor langere tijd thuis te zitten.

Lees ook:  Gelukkig, ik ben boos!

Stress en burn-out geselen je fysieke en mentale gezondheid, in veel gevallen is écht volledig herstel zelfs niet meer mogelijk!

Haar emotionele brief gaat verder

Jaren met tegenzin naar mijn werk gegaan. Jaren in zo’n negatieve werksfeer werken en alle signalen gewoon genegeerd. Ik werd soms ‘s nachts badend in het zweet wakker, maar was de volgende dag weer op tijd op mijn werk aanwezig. Heb zelfs één keer op de eerste hulp gezeten omdat ik hartkloppingen had. En dan die vergeetachtigheid …”

Een hoge werkdruk is voor een beperkte periode prima. Maar aanhoudende druk, negativiteit en gebrek aan eigen regie putten ons uit. Die uitputting reflecteert ook op onze privésituatie en op ons vermogen om te kunnen ontspannen. De neerwaartse spiraal ontstaat geleidelijk maar is onvermijdelijk.

“Ik was bang voor wat komen zou. Schuldgevoel naar mijn werkgever en zeker mijn collega’s. En naar mijn partner. Het zette mij geheel vast. Het is gek om te realiseren dat vele mensen, waaronder ik, altijd buiten zichzelf leven. Niet kijken naar wat je eigen gevoel nou eigenlijk zegt en dat er veel in ons hoofd afspeelt.”

De omslag

Maar uiteindelijk heeft het haar veel gebracht. Na een veeleisende periode komt ook de tijd dat alles beter gaat. Dat je de zon weer ziet en hem zelfs kan voelen.

Every dark cloud has a silver lining

Dat vraagt vertrouwen. En doorzettingsvermogen. Maar de neerwaartse periode is om te keren. De laatste alinea van haar brief laat dat zien en maakt mij gelukkig:

“Ik heb geleerd dat je zorgen maken over je toekomst geen zin heeft. En dat schuldgevoelens je zeker niet verder helpen. Ook heb ik geleerd beter mijn grenzen te bewaken en aan te geven. Vroegtijdig. En te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Nu weet ik dat ik het allemaal zelf kan doen. Ik ben niet meer zo streng voor mijzelf. En plezier hebben mag! Eigenlijk ben ik dankbaar voor deze periode in mijn leven. En ik ben jullie dankbaar. Ik ben sterker, bewuster en heb de regie terug”.

De laatste alinea is een nieuw begin voor haar. Gesterkt door het leven en haar eigen moed. Wat minder dan een jaar onmogelijk leek, komt nu op haar pad.

Lees ook:  4 tips om soepel te vernieuwen

Rest mijn vraag aan sommigen van jullie: hoe ver laat jij het komen?

passages brief met toestemming gepubliceerd

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This