vrij

Vrij zijn terwijl je werkt

21 juli 2015

Vrij zijn terwijl je werkt

Maak jij een scherp onderscheid tussen vrij zijn en werken? Zie je werken als een last? Dat is prima en zelfs noodzakelijk om uiteindelijk dit onderscheid te kunnen loslaten, mocht je daar behoefte aan hebben. Waarom dit noodzakelijk is en of het echt mogelijk is om je volledig vrij te voelen terwijl je werkt, lees je in dit blog.

Gestopt met werken, altijd vrij

Het is 9.30 uur en mijn uurtje sporten zit er bijna op. Ik loop in de sportschool een kennis tegen het lijf die mij vraagt: “Half tien? Ben je vrij vandaag?” Nadat ik hem vertelde dat ik gestopt ben met werken en hem vroeg of hij dat nog niet wist, keek hij mij glazig aan. “Jij gestopt? Je bent nog geen 40!”, sprak hij. Ik legde uit dat ik vorig jaar het besluit genomen heb om volledig te gaan voor mijn passie, mij te laten leiden door enthousiasme en dingen te doen met mensen waar ik blij van word (en dat geldt zowel voor partners als cliënten). Zijn verbazing werd niet kleiner door mijn uitleg en zijn reactie was: “Klinkt leuk allemaal, maar ik geloof niet dat je daarvan kan leven.” Ik vertelde hem dat hij gelijk had. Als dat echt is wat je gelooft, zal het je ook niet lukken.

Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken. – Confucius

Wandelend werken

Veel mensen denken dat je meer bereikt als je op vaste tijden en lang genoeg aanwezig bent op je werk. Dat zal wellicht voor sommige taken zo zijn. Mijn ervaring is dat de dingen die creativiteit vragen – zoals bijvoorbeeld het schrijven van een blog – veel beter gaan als je jezelf er niet toe dwingt om het op een bepaald moment te doen. Ik ‘schrijf’ bijvoorbeeld minimaal 75% van mijn blogs terwijl ik aan het sporten, wandelen of fietsen ben in de natuur. Door te ontspannen en te bewegen maak je de weg vrij voor ideeën om te landen. Het deel achter de computer is alleen de uitwerking daarvan.

Door trouw elke dag 8 uur te werken word je misschien nog wel eens baas. En dan moet je 12 uur per dag werken. – Robert Frost

Werk doen waarvan je houdt, maakt je vrij

Een belangrijke voorwaarde om je vrij te voelen in jouw werk is dat je dingen doet waar je van houdt. Als je de keuze maakt om alleen dingen te doen die jij graag doet, zoals je dat ook op een droomvakantie kunt doen, dan voel je je echt vrij. Het is een misvatting dat dit je lui maakt. Uit onderzoek en eigen ervaring weet ik dat mensen die ruimte krijgen om dingen op hun eigen manier en moment te doen, veel meer werk verzetten en vaak moeiteloos meer uren maken. Kiezen kan alleen als je weet wat je wilt en wat bij jou past, kortom: wie je wilt zijn. Als je dat weet is het zaak om een werkomgeving te vinden of te creëren die past bij wat jij zoekt. Hoe dit eruit ziet kan op veel gebieden voor iedereen anders zijn. Twijfel je of het mogelijk is om alleen maar dingen te doen die je echt vreugde brengen? Onderzoek dan – eventueel samen met een coach – of het voor jou mogelijk is. Schrijf het niet meteen af, want of je nu wel of niet gelooft dat het mogelijk is, je hebt altijd gelijk!

Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou. – Johan Cruijff

Hoeveel is vrijheid waard?

Je kunt je niet vrij voelen in jouw werk als je je niet eerst niet-vrij hebt gevoeld. Net zo goed als je niet kunt weten wat warm is, als je niet weet wat koud is. Wanneer je dus een baan hebt waarin je vaak dingen ‘moet’ doen die je liever niet zou doen, dan is dat een ervaring die je later kunt gebruiken om je echt vrij te voelen. Het begint allemaal met het accepteren van de huidige situatie. Als ik niet in loondienst had gewerkt, zou ik nooit kunnen weten hoeveel vrijheid het ondernemerschap mij biedt. Het is elke keer weer bijzonder om te beseffen dat de gesprekken die ik voer en de dingen die ik doe alleen plaatsvinden omdat ik daarvoor gekozen heb. Een vraag die ik mij regelmatig in verwondering stel is: hoeveel geld is die vrijheid nu eigenlijk waard? Weet jij het?

Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid. – Albert Einstein


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de websites www.citaten.net
Foto’s: Work gemaakt door Chris Potter, Team in de natuur door Office Now

Lees ook:  Ga ervoor! 3 tips om angst te overwinnen!

 

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This