zelfvertrouwen

Handen uit de mouwen voor meer zelfvertrouwen

13 augustus 2015

Twee boodschappen over zelfvertrouwen

Met de titel van dit blog bedoelen we twee dingen, die meteen de belangrijkste boodschappen van dit blog vormen. Op de eerste plaats is het belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen, omdat dit enorme voordelen heeft! Daarnaast is het uit de mouwen steken van je handen, met andere woorden: in actie komen om vervolgens successen te ervaren, de meest krachtige manier om aan zelfvertrouwen te werken. Maar wat is zelfvertrouwen eigenlijk, waarom is het zo belangrijk en hoe kan je ermee aan de slag? Dat lees je in dit blog!

Zelfvertrouwen is de grondslag voor adequaat optreden. – Ralph Waldo Emerson

Waarom werken aan zelfvertrouwen?

Misschien herken je dit: je weet diep van binnen dat er meer uit je leven te halen valt, er zijn een paar stappen waarvan je weet dat je ze graag zou willen nemen, maar je twijfelt of je het wel aankunt. Zelfvertrouwen is belangrijk bij succes en geluk in het leven. We merken dit bij coaching en trainingen. Mensen die samen met ons hun zelfvertrouwen weten te vergroten, verbazen de mensen in hun omgeving en zichzelf in positieve zin. Bijvoorbeeld door een veel prettigere energie uit te stralen, meer dingen te durven en tot een goed einde te brengen en beter met tegenslagen om te kunnen gaan.

Als je diep van binnen weet wat je waard bent en er helemaal voor gáát – je niet terugtrekt en niet opgeeft – dan zul je heel wat mensen verbazen. – Bob Dylan

Een wetenschappelijke blik op zelfvertrouwen

Ook vanuit de wetenschap wordt het belang van zelfvertrouwen bevestigd. Een wetenschappelijke benadering van zelfvertrouwen die ons aanspreekt is die van Tafarodi en Swann. Zij stellen dat zelfvertrouwen uit twee samenhangende componenten bestaat: 1) in welke mate je gelooft of je iets kan en 2) of je jezelf in positieve of negatieve termen waarneemt. Geloof in eigen kunnen bepaalt in grote mate of je iets ook werkelijk zal kunnen. Als je er van te voren van overtuigd bent dat je het toch niet kan, verklein je de kans op (het ervaren van) succes enorm. Het werken aan optimisme betaalt zich dus terug. De manier waarop je naar jezelf kijkt en of je jezelf leuk vindt, heeft grote invloed op hoe je je voelt. Daarnaast kan het voor anderen onprettig voelen om met iemand om te gaan die erg onzeker is over zichzelf. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met meer zelfvertrouwen beter in staat zijn om anderen te helpen op het werk. Reden genoeg om ermee aan de slag te gaan!

Lees ook:  Wijsheid of Kennis, waar kies jij voor?

Zelf en vertrouwen

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: zelfvertrouwen bestaat uit ‘zelf’ en ‘vertrouwen’. Het blijft verwonderlijk hoe mensen die aan hun zelfvertrouwen willen werken op de volgende vraag reageren: wat versta jij onder zelf? Veel mensen weten het niet precies. Het is nogal lastig om op iets te leren vertrouwen waarvan je niet weet wat het is. Dit is niet de plek om hier uitgebreid op in te gaan, maar het is goed om eens na te denken over wat ‘zelf’ voor jou betekent. Onze ervaring is dat je dit stukje bij beetje ontdekt en dat doe je vooral door erachter te komen wat je niet bent.

Geluk ervaren, is jezelf leren kennen. – E. Kieckens

Vertrouwen is een boeiend principe, waar veel mensen mee stoeien. De volgende vragen zijn in dit kader interessant en ze kunnen inzicht geven. Hoe ga jij om met vertrouwen? Zijn er mensen die jij volledig vertrouwt? Hoe is dit vertrouwen tot stand gekomen? Vaak gaat er een soort test vooraf aan het schenken van vertrouwen. Als de te vertrouwen partij al tien keer heeft laten zien woord te kunnen houden, dan is die te vertrouwen. Heb je ooit wel eens samengewerkt met iemand die je volledig vertrouwt? Heb je wel eens van iemand anders (op voorhand) het volledige vertrouwen gekregen? Hoe voelt dat? Als je het kan opbrengen om te starten vanuit vertrouwen dan kunnen er wonderlijke dingen gebeuren en dan gaat alles sneller, kijk bijvoorbeeld eens naar dit filmpje.

Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten. – Martin Luther King

Doorbreek de cirkel

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en je hebt bijvoorbeeld problemen met spreken voor groepen, dan zal je dat zoveel mogelijk proberen te vermijden. Doordat je het weinig doet, oefen je de vaardigheden die hiervoor nodig zijn nauwelijks, waardoor deze niet zullen verbeteren. Mocht het toch een keer gebeuren dat je in het openbaar spreekt, dan gaat dit moeizaam, wat voor jou weer een bevestiging is dat je het toch echt niet kan. Zie daar de vicieuze cirkel. De cirkel kan op verschillende punten worden doorbroken: gedrag, gedachten en gevoelens. Je kan bijvoorbeeld wat tips krijgen over hoe je jouw lichaamstaal optimaal kan inzetten bij een presentatie, of met hulp van een ander samen je overtuigingen onderzoeken (en die vervangen door principes) en je gevoel leren hanteren. Als je inziet dat regelmatig oefenen kan helpen, ga je aan de slag. Je merkt dat het steeds beter gaat en je krijgt zo nu en dan complimenten: de cirkel is doorbroken!

Weinig mensen hebben de moed zich zo goed te tonen als ze zijn. – Kenneth Hare

Handen uit de mouwen!

Een van de boodschappen van dit blog is: handen uit de mouwen! Hoe pak je dat aan? Dat kan op veel verschillende manieren. Hieronder nog een aantal praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt!

 1. Kom los van de goedkeuring van anderen: het woord zegt het al: zelfvertrouwen kan je alleen zelf. Het is prima om daarbij hulp te zoeken, maar je hebt van niemand goedkeuring nodig. Lees mijn eerdere blog over dit onderwerp om hier meer inzicht in te krijgen en wat praktische tips op te doen: Vertrouw op je zelf – loskomen van de goedkeuring van anderen.
 2. Kom in actie: het is erg belangrijk om succes te ervaren op het gebied waarin je jouw zelfvertrouwen wilt ontwikkelen. Dit kan alleen maar als je ermee aan de slag gaat. Heb je geen idee hoe dit aan te pakken? Kijk dan eens naar onze coachtrajecten. Hierin begeleiden we mensen stap voor stap en met veel aandacht naar een krachtig leven.
 3. Verzamel mensen om je heen die in je geloven: naast successen ervaren werkt het goed als je mensen om je heen hebt die je zo nu en dan aanmoedigen. Bedenk eens welke mensen jou motiveren en vraag of ze jou willen helpen.
Lees ook:  Kritiek? Geen paniek!

Heb jij tips die helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Dan lezen we die graag onder dit blog!


Foto gemaakt door John Cobb

Citaten zijn afkomstig van de website citaten.net.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Ronald Luiten

  Mooie blog weer Jeroen, goed voor het zelfvertrouwen.
  Wat mij enorm geholpen heeft, is om te ontdekken wat ik vooral niet kan (of positief geformuleerd “minder goed in ben”) en het erkennen daarvan. Het helpt enorm voor je zelfvertrouwen als je weet wat je kan (goed in bent) en daar vooral je energie in steekt. Geef vertrouwen aan anderen die goed zijn in waar je minder goed in bent en waardeer dat.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Dank je wel voor jouw mooie reactie Ronald! Ontdekken (de bedekking weghalen) – erkennen – focus, prachtig! Vertrouwen schenken en anderen vertellen wat je waardeert, kan levens transformeren! Jouw reactie is een mooie aanmoediging om daarmee aan de slag te gaan! Hartelijke groet, Jeroen Rietveld

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This