je weet niet wat je mist

Je weet niet wat je mist!

30 oktober 2017

Je weet niet wat je mist!

Je weet niet wat je mist en dat hoef je ook niet te weten. Pas als je er zelf achterkomt wat je eerder nog niet zag, zou je kunnen bedenken dat je iets gemist hebt. Waarom het toch goed kan zijn om open te staan voor nieuwe dingen en wat dit je kan opleveren, lees je in dit blog!

Je gaat het pas zien als je het door hebt. – Johan Cruijff

Overleven

Ik weet het nog goed: na een aantal jaar ervaring als automobilist besloot ik om voor mijn motorrijbewijs te gaan. In een van de eerste lessen gingen we de snelweg op. Ik vroeg me daar na een paar seconden af waarom ik ook alweer motor wilde rijden. Waar je het in een auto niet zo merkt, is het op de motor een heel andere ervaring om (voor het eerst) 100 kilometer per uur te rijden. Uit mijn helm klonk een stem: “Hé Jeroen, waar is je aandacht op dit moment op gericht?” Ik wilde terugzeggen: “Overleven!”, maar dat zou zinloos zijn geweest, want er zat geen microfoon in mijn helm.

Kijk eens op een andere manier

Mijn rij-instructeur stelde een vervolgvraag. “Zie je die groene Volvo daar op de uitvoegstrook, honderden meters verder?” Die had ik niet gezien, want zover keek ik niet vooruit. Ik was nog druk om het beeld uit mijn hoofd te krijgen van wat er zou gebeuren als ik de macht over mijn stuur zou verliezen. Daarnaast had ik nog nooit zover vooruitgekeken in het verkeer. Mijn instructeur zei: “Ik vermoed dat hij twijfelt of hij wel uit wil voegen, ga maar een baantje naar links.” De auto kwam inderdaad weer terug de weg op en doordat ik daar al op geanticipeerd had, hoefde ik geen stunts uit te halen op de voor mij nog zo onwennige motor.

Hoe wijder onze blik, hoe geringer zijn onze zorgen in het leven. – Inayat Khan

Je weet niet wat je mist

Na mijn motorrijopleiding ben ik een hele ander weggebruiker geworden. Ik kijk nu ook in de auto veel verder vooruit, want als je eenmaal anders gaat kijken, dan is dat meestal definitief. Als ik nu terugkijk op hoeveel profijt ik heb van de informatie die ik uit het vooruitkijken in het verkeer haal, dan komt de gedachte op: je weet niet wat je mist als je niet zover vooruitkijkt! Maar voordat ik dit zelf leerde wist ik ook niet wat ik miste, en ik miste dus ook niets. Waarom vertel ik dit verhaal? Het is een metafoor voor wat ik vaak in onze spreekkamer en trainingsruimte zie gebeuren.

Geen kans krijgen om alles te missen beschouw je ook als een verlies. – Piet Sterckx

Je mist niets, of toch?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over dat je iets mist. Na een nieuw inzicht kan je hoogstens bedenken dat je daarvoor iets miste, maar dat was natuurlijk niet echt zo, want hoe kan je nou iets missen wat je nog niet kent? Maar goed, even de koppeling naar wat ik in mijn praktijk zie. Als je voor het eerst op een motorfiets zit en het voortbestaan van je lichaam is ervan afhankelijk, dan wil je wel luisteren naar iemand die jou iets nieuws wil laten zien. Maar hoe zit dat in jouw leven? Sta je open voor nieuwe inzichten of ben je erg gehecht aan de reeds verzamelde inzichten?

De meest beperkende denkgewoonte is om alle nieuwe informatie te toetsen aan wat je al weet. Het is de perfecte methode om te blijven waar je al bent. – Napoleon Hill

Open staan voor alles

Ik heb veel gehad aan het advies dat Wayne Dyer vaak herhaalde in zijn lezingen: openstaan voor alles en nergens aan verbonden zijn. Door dit in de praktijk te brengen heb ik nieuwe zienswijzen een kans gegeven die ik anders meteen zou hebben afgeserveerd. Daardoor kwam ik er regelmatig achter wat ik daarvoor (zogenaamd) miste. Maar er gebeurt nog iets wonderlijks als mensen zich openstellen.

Lees ook:  Tijd voor rust

Naar je vrij uiten kan je vaak fluiten

Als iemand de moed heeft verzameld om aan de tafel van onze spreekkamer te komen zitten en zijn verhaal te doen, gebeurt er iets bijzonders. Het is voor veel mensen beperkt mogelijk om vrijuit en in openheid hun verhaal te kunnen vertellen. Dat is niet zo raar, want als je bijvoorbeeld in het dagelijks leven iets aan iemand anders vertelt waar de nodige emoties achter zitten, trigger je vaak weer iets bij de ander, waardoor je het ineens niet meer over jezelf hebt maar over de ander. Je kan je hierdoor onbegrepen en eenzaam voelen.

Je zou jezelf eens moeten zien!

Als ineens de ruimte zich aandient om alles rustig te vertellen en vooral de energie die zich eronder heeft opgehoopt weer te laten stromen, gebeurt er iets opmerkelijks waar ik vrijwel elke dag getuige van mag zijn. Als een cliënt zich voor mijn ogen openstelt is er een enorme zuiverheid en kracht te zien. Zodra ik dit vermogen eenmaal heb herkend bij iemand is het alleen nog zaak om die persoon dat zelf ook te laten zien. Het gaat in zo’n geval dus niet om zelfverbetering, maar om jezelf zien zoals je werkelijk bent. Ik kijk naar dat prachtige mens tegenover mij en zie volmaaktheid, dwars door alle verhalen heen. Ik zeg dan ook regelmatig: “Je zou jezelf eens moeten zien zoals ik je zie! Je weet niet wat je mist!”


Foto gevonden op Pixabay Citaten gevonden op citaten.net

 

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This