echte gesprekken

Hoe gaat het nou echt met jou?

30 november 2017

Hoe gaat het nou echt met jou?

Wordt deze vraag vaak aan jou gesteld? Merk je dan werkelijk dat de vragensteller oprechte interesse heeft in het antwoord? Ik weet uit eigen ervaring, en die van vele cliënten, dat het belangrijk is om mensen in je omgeving te hebben waar je echte gesprekken mee kan hebben. Wat ik daarmee bedoel en hoe je de groep mensen waarmee je dit soort gesprekken kan voeren vergroot, lees je in dit blog!

Echte gesprekken: om te koesteren

Er zijn maar weinig dingen mooier voor mij dan een echt gesprek. Hiermee bedoel ik dat je een gesprek met iemand hebt, waarbij beide gesprekspartners in alle rust vrijuit kunnen zeggen wat er in hen opkomt, zonder op hun hoede te zijn. Het is een manier om je onbelemmerd in alle openheid uit te drukken. Doordat je dit doet zijn dingen die je dwars zitten makkelijker te verwerken en vaak zul je zien dat de blik die een ander erop werpt, je een nieuw perspectief of zelfs een oplossing kan brengen. Bovendien zul je merken dat de dingen waar je tegenaan loopt voor andere mensen herkenbaar zijn. Het zijn van die gesprekken waar je helemaal in op kan gaan en waarna de energie weer heerlijk stroomt. Er is in zo’n gesprek natuurlijk ook ruimte om te delen waar je enthousiast over bent, zodat je je gesprekspartner inspireert.

Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door onze vreugden te verdubbelen, en ons verdriet te delen. – Joseph Addison

Je hoeft het niet alleen te doen

Ik ben erg dankbaar dat ik werk heb waarbij ik vrijwel dagelijks echte gesprekken kan voeren. En gelukkig kan ik privé ook op die manier alles kwijt wat ik wil delen. Dit is niet altijd zo geweest. Vanwege de nogal hardnekkige behoefte om mezelf tegen te komen, volgde ik in de afgelopen 20 jaar veel trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Tijdens zo’n training, een jaar of zeven geleden, kwam ik er in een goed gesprek achter dat ik met enorm veel dingen rondliep waarover ik met weinig mensen sprak. Op de een of andere manier was ik er vast van overtuigd dat ik het allemaal zelf moest oplossen. Gelukkig zag ik toen in dat het niet alleen hoeft, en ik kwam erachter dat het juist heel fijn is om dingen die bij je spelen met anderen te delen.

Een van de vele vormen van eenzaamheid is een herinnering hebben en er niet over kunnen praten. – Brigitte Bardot

Hoe pak je dat aan?

De vraag kwam in mij op met welke mensen in mijn omgeving het goed voelde om wat meer van mezelf te laten zien. Tot mijn eigen verbazing kon ik vrijwel meteen een lijst maken met mensen die daar voor mij bij pasten. Wat mij opvalt is dat zelfs de meest geïsoleerde cliënten, mensen die verder met niemand hun gevoelens delen, dit ook kunnen. Ik besloot met de mensen op mijn lijst een afspraak te maken voor een kop koffie. Tijdens dit koffiemoment vertelde ik ze dat ik er behoefte aan had om met hen zo af en toe een echt gesprek te voeren. De mensen waar ik dit aan voorlegde reageerden zonder uitzondering positief. De gesprekken bevallen ons zo goed en leveren zoveel energie en steun op dat we ook nu nog moeiteloos regelmatig afspreken.

Dit is het aangenaamste gesprek, waar geen wedijver is, geen ijdelheid, maar een bedaarde wisseling van gevoelens. – Samuel Johnson

Blijf er niet mee rondlopen!

Sommige mensen hebben een prachtig netwerk, waarin ook mensen zitten waarmee ze echte gesprekken kunnen hebben. Anderen hebben er wellicht baat bij om dit netwerk uit te breiden. Het bovenstaande voorbeeld kan dan een stappenplan zijn. Een derde groep heeft geen idee waar te beginnen. Voor deze laatste groep kan het fijn zijn om wat professionele begeleiding te krijgen, zodat het van binnen eerst weer wat gaat stromen. Hoe dan ook: je hoeft echt niet alleen rond te blijven lopen met nare gevoelens, herinneringen en enthousiasme. Er zijn ook voor jou mensen die graag naar je luisteren, je steunen en willen genieten van jouw enthousiaste verhalen. Dat gun ik iedereen van harte!

De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven. – Aristoteles


Foto gevonden op Unsplash.
Citaten gevonden op citaten.net.

Lees ook:  Streven of moeiteloos leven?

 

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This