spontaniteit

Spontaniteit, structuur voor gevorderden

22 december 2017

Spontaniteit, structuur voor gevorderden

Zie jij structuur als een soort wondermiddel voor succes? Ik heb het lange tijd zo gezien en ondanks dat er niets mis is met structuur, heeft het mij op een gegeven moment losgelaten. Ik merk dat spontaniteit – dat ik in mijn boek Moeiteloos Verantwoordelijk beschreef als één van de symptomen van moeiteloosheid – bijzondere voordelen heeft. Over deze voordelen en de mogelijkheid om spontaniteit te zien als een structuur voor gevorderden lees je in dit blog!

Ben jij een takenlijsttijger?

Misschien ben jij wel een takenlijsttijger die de taken op de takenlijst afstreept alsof het niets is. Het kan ook zijn dat je zo chaotisch bent dat je geen flauw benul meer hebt van wat er allemaal nog te doen is en je voor je gevoel chronisch achter de feiten aanloopt. Hoe dan ook, voor veel mensen die ik in mijn praktijk spreek is het best een uitdaging om alle dingen die ze te doen hebben, zonder al teveel stress tot uitvoer te brengen. Niet zelden wordt mij de vraag gesteld: “Hoe kan ik meer of minder structuur brengen in mijn werk?” Inderdaad, er zijn dus ook mensen die verlangen naar minder structuur. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als mensen geloven dat ze structuur nodig hebben, maar het niet werkelijk willen.

Het leven is geen militaire missie

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat er mensen zijn die het leven benaderen als een militaire missie. Zelf heb ik dat namelijk jaren zo gedaan. Ik had mijn lijst met dingen die gedaan moesten worden en ik voerde ze zonder uitzondering uit. Het voordeel hiervan is dat er enorm veel gedaan wordt en dat de gestelde doelen bereikt worden. Nadeel is dat je leven een soort doorlopende missie lijkt, waar voor spontaniteit geen plaats meer is. Je bent meer bezig met de toekomst dan met het huidige moment, waarbij je meer gericht bent op gedachten dan op leven.

Spijtig genoeg kan ik op je uitnodiging niet ingaan. Ik heb die dag namelijk een totaal onbelangrijke afspraak. – Oscar Wilde

Het is ook niet altijd vakantie

Sommige mensen kunnen in de vakantie even alles loslaten. Ze zien wel wat ze op een bepaalde dag gaan doen en ze plannen niets. Heerlijk om dat een paar weken te doen! Het zal ook duidelijk zijn dat dit niet altijd werkt. Als je bijvoorbeeld een project aan het uitvoeren bent op je werk, zullen dingen om een planning vragen. Soms moet er even vooruitgekeken worden in het dagelijks leven. Als je een afspraak met iemand hebt, is het wel handig als je een tijd afstemt en een locatie, anders is de kans vrij klein dat je elkaar treft.

Geniale mensen zijn zelden ordelijk, ordelijken zelden geniaal. – Albert Einstein

Hoe zit dat bij jou met die behoefte aan structuur?

De een wordt blij van structuur, de ander niet. Dat zit als het ware in de fabrieksinstellingen van het lichaam. Het is nuttig om vast te stellen hoe dat voor jou zit, omdat je daar dan iets mee kan. Gelukkig kan een goede drijfverentest je daar veel over leren. Als structuur niet tot je drijfveren behoort, zal het je op langere termijn ook geen energie en vreugde opleveren om het toe te passen. Het kan dan zijn dat je het nut van structuur op bepaalde momenten best inziet, maar dat jij niet degene bent die dat zou willen veroorzaken. Samenwerking kan in zo’n geval een uitstekende oplossing bieden. Deze samenwerking zie je bijvoorbeeld bij grotere bedrijven: de verkoper die een hekel heeft aan administratie wordt ondersteund door een backoffice medewerker die leeft voor administratie en structuur. Als deze twee mensen elkaar begrijpen, kan een succesvolle samenwerking het gevolg zijn.

Lees ook:  Verbaasd over haast

Spontaniteit, structuur voor gevorderden?

Als je dus weet of structuur iets is wat bij jou past en je kan jouw leven daarop aanpassen, dan geeft dat energie. Maar wat als je liever leeft in het huidige moment en je ontdekt dat de toekomst alleen NU beleefd kan worden? Dan dient spontaniteit zich aan als een wonderlijke mogelijkheid. En waarom noem ik dat nu structuur voor gevorderden? Dat zie ik als volgt. Als je een to-do-lijst maakt en je werkt trouw de punten op dat lijstje af, dan ben je gestructureerd. Bij spontaniteit worden ook heel trouw dingen uitgevoerd. Dit zijn alleen geen punten van een vooraf opgesteld lijstje (tenzij het maken van een lijstje spontaan in je opkomt), maar de punten die op dat moment in je opkomen. Misschien denk je nu: dat kan toch niet! Dan wordt het een zooitje! Uit mijn ervaring blijkt het tegendeel. De vraag is: durf je te vertrouwen op dat wat in je opkomt?

Een waarlijk wijze man heeft geen plannen, en heeft daarom geen wijsheid nodig. – Tsjwang-Tse


Foto gevonden op Unsplash.
Citaten gevonden op citaten.net.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This