dialoog

Een eerlijke dialoog met jezelf

25 augustus 2015

Een eerlijke dialoog met jezelf

Vakantie, na hard werken en onze vele besognes een welverdiende periode van rust. Samen met familie of vrienden een mooie reis maken of wat luieren. Gewoon GENIETEN!, inderdaad, met hoofdletters. Maar als we weer aan het werk moeten, dan daalt ons humeur snel. Binnen 24 uur na thuiskomst zijn sleur en stress weer terug. In dit artikel bespreek ik hoe je dit kan voorkomen door het voeren van een eerlijke dialoog met jezelf.

Ruim 60 procent van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel kwijt. (bron: ING Vraag van Vandaag)

Herken je dit?

Een agenda met veel (nieuwe) afspraken. Een overvolle mailbox. Het zijn bekende boosdoeners. Lees ook eens dit artikel. Veel mensen gaan met tegenzin weer aan de slag en de energie die is opgedaan in de vakantie is in luttele dagen verdwenen. De “routine grauwsluier” is terug. Sta er eens bij stil. Wat is jouw ervaring?

Als je tegenzin ervaart om weer aan de slag te gaan, kun je jezelf de vraag stellen “doe ik de dingen die ik werkelijk wil doen?”. Er zijn 4 thema’s om te ontdekken of de functie en werkomgeving werkelijk bij je passen. In de afgelopen jaren heb ik veel mensen kunnen helpen met onderstaande vragen. Soms valt het allemaal wel mee, is het gewoon weer even in het ritme komen. Soms is het daadwerkelijk nodig om je loopbaan koers aan te passen. Ik hoop dat onderstaande vragen je verder helpen. Wees eerlijk en positief kritisch. Succes!

Lees ook:  De stoel van mijn moeder; over tradities en zachtmoedigheid

In dialoog met jezelf  4 thema’s met vragen die je inzicht geven

Ontwikkeling

Wat vind ik van mijn functie? Word ik geïnspireerd door mijn werkomgeving?
Wat heb ik bereikt in het afgelopen jaar? Waarin heb ik mij ontwikkeld?
Wat zijn de mogelijkheden om mij verder te ontwikkelen? In mijn taakgebied, vakgebied of daarbuiten?

Satisfactie

Ben ik écht goed in mijn werk? Doe ik het met plezier en geeft het mij energie of werk ik “op de automatische piloot”? Wil ik excelleren in mijn werkzaamheden?

Werksfeer en relaties

Hoe is de werksfeer?
Beschrijf je relatie met je directe collega’s ; is dit de relatie die bij jou als persoon past?
Beschrijf je relatie met leidinggeven(n) ;  is dit de relatie die bijdraagt aan je functioneren?Wie van mijn leidinggevende heeft een sterke en positieve invloed op mijn loopbaan? Kan ik de relatie met hem/haar verbeteren?

Toekomst

Wil ik mijn huidige werk doen tot mijn zeventigste levensjaar? Hoe zeker ben ik van mijn baan? Hoe wil ik mij blijvend ontwikkelen, als mens en als werknemer? Wil ik ondernemer worden?

Heb je liever wat hulp bij het vinden van antwoorden op deze vragen? Kijk dan eens naar onze loopbaantrajecten.


Foto’s gevonden op Unsplash

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This