enthousiasme

Leef je enthousiasme!

26 juni 2015

Van waakvlam naar vol vuur

Waar ben jij nu echt ontzettend enthousiast over? Regelmatig spreek ik mensen met een soort ingehouden enthousiasme. Ze willen iets heel graag, maar ergens toch ook niet. Er zijn maar weinig dingen waar ik meer enthousiast van word dan dat. Het is zo mooi om te zien hoe iemand dat enthousiasme uiteindelijk laat stromen. Hoe kom je van waakvlam naar vol vuur? Daar gaat dit blog over.

Enthousiasme ontstaat niet door wat er is, maar door wat men verlangt. – Franco Ferrucci

Enthousiasme maakt het verschil

Ken je dat? Je zit naar een presentatie te kijken en je vraagt je af hoe je het moet gaan volhouden tot het einde. Jouw energie zakt weg terwijl je zit te luisteren. Er is geen fonkeling. Het stroomt niet. Dat kan ook anders. Stel je voor dat je deelnemer bent aan een lezing die wordt verzorgd door iemand die met veel energie het verhaal vertelt. Terwijl je luistert lijkt de tijd stil te staan en je wordt meegevoerd door het verhaal. Eén ding weet je zeker: deze spreker doet niets liever dan dit! Het verschil tussen deze twee voorbeelden is enthousiasme. Dat voel je niet alleen zelf, het heeft ook invloed op jouw omgeving. Kijk bijvoorbeeld eens naar het filmpje van deze enthousiaste persoon en voel wat het met je doet:

Blokkades voor enthousiasme

Als enthousiasme zoveel oplevert waarom passen we het dan niet altijd toe en wat houdt het tegen? Om enthousiasme te kunnen laten stromen is het goed om te weten wat het tegenhoudt. Hieronder een aantal blokkades voor enthousiasme:

Lees ook:  Een uitgelezen kans

1. Je niet meer herinneren hoe enthousiasme voelt

Kijk eens naar kinderen als je enthousiasme in actie wilt zien. De meeste kinderen zijn enthousiast over de kleinste dingen. Zo kwam ik vandaag op straat een jongetje tegen dat, terwijl hij aan het genieten was en daarbij tegen mij aan huppelde, lachend aan mij vroeg: “Waarom doe ik dit eigenlijk?” Dit doet vermoeden dat enthousiasme een natuurlijke staat is, die sommige mensen zich gedurende hun leven niet meer kunnen herinneren. Waar werd jij als kind blij van?

Vraagteken: uitroepteken dat onderweg zijn enthousiasme verloren heeft. – Karel Boullart

2. Niet weten wat je wilt

Regelmatig werk ik met mensen in loopbaantrajecten die op zoek zijn naar hun passie. Ze voelen dat er iets moet zijn waar ze enthousiast van worden, maar kunnen er niet goed bij. Een naar gevoel dat vroeg of laat in de weg gaat zitten. Het moment waarop duidelijk wordt wat de missie van iemand is, is het moment waarop het enthousiasme naar boven komt. Dat is elke keer weer een geweldig moment! Lees ook ons artikel: Zo creëer je de loopbaan van je leven!

When you discover your mission, you will feel its demand. It will fill you with enthusiasm and a burning desire to get to work on it. – W. Clement Stone

3. Bang zijn om fouten te maken

Als je handelt vanuit die innerlijke impuls van enthousiasme zou het kunnen zijn dat je fouten maakt. Het zou ook kunnen zijn dat je iets moois doet waar je nooit van hebt durven dromen. Wil je hier mee over weten, lees dat dit artikel eens: Meesterlijk omgaan met fouten.

Ik verkies de fouten van enthousiasme boven onverschilligheid van wijsheid. – Anatole France

4. Je denkt je enthousiasme weg

Herken je dit: je voelt je enorm enthousiast over iets, het gevoel is heerlijk en je wilt er helemaal voor gaan. En dan komen die gedachten: ja, maar wat als het niet lukt, of als ik er niet genoeg mee verdien, etc. Je voelt de blijheid langzaam wegzakken en als je de gedachten lang genoeg serieus blijft nemen, besluit je om maar helemaal niets te gaan doen met je enthousiasme.

Wie te veel nadenkt, verliest zijn enthousiasme. – Bernard Tapie

Binnen of buiten?

Enthousiasme noemde ik al eerder een innerlijke impuls. Het komt van binnen. De vraag is: kijk je naar binnen of naar buiten? Heb je je weleens gerealiseerd dat je niet tegelijk naar binnen en naar buiten kan kijken? Welke kies je? Een voorbeeld: ik maak een prachtige wandeling door een natuurgebied en ik sta stil op een steiger aan het water. Het uitzicht is prachtig en ik voel me helemaal tot rust komen. Dan hoor ik ineens de stemmen van twee voorbijgangers en voordat ik het zelf besef loop ik weg van de plek waar ik eigenlijk wilde zijn. Zo subtiel kan het gaan, om je te laten leiden door iets buiten je. Ons artikel: Kan jij jezelf nog volgen? gaat over dit verschijnsel.

Lees ook:  Luister naar je lichaam en denk slim!

Hart of hoofd?

Een aantal blokkades zijn je nu wellicht duidelijk. De vraag die overblijft is: hoe maak je van die waakvlam een sprankelende fik? Zuiver enthousiasme is volgens mij altijd een signaal dat je op de weg zit om je verlangens te vervullen. Het komt vanuit je hart en het is een prachtige wegwijzer. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Je hersenen houden niet van simpel. Die maken graag alles ingewikkeld. Het is de kunst om je niet te laten meevoeren door al die gedachten, maar om ze alleen waar te nemen en weer voorbij te zien trekken. Net zoals een mooie blauwe lucht waar een paar wolken voorbij komen. Houd jouw aandacht gericht op het gewenste resultaat, kom in actie vanuit enthousiasme en ervaar hoe dat voelt. Begin met kleine dingen. Laat jezelf rustig wennen aan deze manier van leven. Wedden dat je na een tijdje niet anders meer wilt? Ik wens je veel enthousiasme toe en vergeet niet om het te (be)leven!

Iets groots kan nooit gerealiseerd worden zonder enthousiasme. – Ralph Waldo Emerson


Bronnen: de citaten zijn afkomstig van de websites www.citaten.net en www.woorden.org
Foto: gemaakt door Joshua Earle

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This