liefde

Bedankt L.U.L.!

14 oktober 2016

Bedankt L.U.L.!

De titel van dit blog zou wat ongenoegen bij je kunnen oproepen. Misschien denk je: wat is die altijd zo keurige Rietveld ineens grof in mond. Of je vraagt je af: is het onderwerp van dit blog veranderd naar de anatomie van het mannelijk lichaam? Niets is minder waar. De oplettende lezer ziet dat er een afkorting in de titel staat. De betekenis die je eraan geeft, bepaalt wat het bij je oproept. Wil je weten waar de afkorting voor staat? Lees dan dit persoonlijke, zo luchtig mogelijk geschreven verhaal over een diepgaand proces.

Het begin van een wonderlijke dag

Het was vroeg in de middag en ik liep de behandelruimte van de praktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijze uit. Er gebeuren daar altijd wonderlijke dingen, maar op die dag waren er naar mijn gevoel een paar extra energiebanen opengezet. Daarom besloot ik om niet mijn gebruikelijke route te volgen, maar ik fietste (zonder te weten waarom) de hele andere kant op. Na vijf minuten wist ik het zeker: hier was ik nog nooit geweest. Ik was ontspannen genoeg om te blijven fietsen en tot mijn stomme verbazing kwam ik uit op een locatie waar ik mijn eigen auto zag staan.

De juiste weg om het gemakkelijke te vinden is de juiste weg vergeten en ook vergeten dat hij gemakkelijk is. – Tsjwang-tse

Ik ben geen helderziende, toch?

Toen de verwarring plaats had gemaakt voor helderheid, bedacht ik me dat mijn vrouw naar zo’n speelparadijs met ballen zou gaan met onze jongste zoon. Ik besloot haar te bellen om samen wat te drinken. Dat deden we en toen ik na afloop mijn eigen fiets van het slot stond te halen, keek ik naar mijn auto en de volgende gedachte kwam voorbij: hoe bizar zou het zijn als ik hier sta en iemand beschadigt mijn auto? Geen idee waar die gedachte vandaan kwam, maar ik fietste nog even langs de auto en hij zag er piekfijn uit.

Lees ook:  Spontaniteit, structuur voor gevorderden

Hoe de dag een bijzondere wending kreeg

Op mijn werkplek aangekomen was ik zo ongeveer een uur bezig toen ik een bericht kreeg: ‘Onze auto is beschadigd over de hele zijkant, er zitten krassen op, deuken in en er staat met grote letters LUL in de deur gekrast.’ Neem even een momentje om te voelen wat een dergelijk bericht bij jou zou oproepen. Ik heb hier (zeker vroeger) vaak over nagedacht, in de trend van: als dat mij maar niet overkomt. Dus een uitbarsting van woede en verdriet zou passend zijn. Maar er gebeurde iets heel anders.

Geweldig nieuws!

Ik legde de telefoon neer en wachtte op mijn eigen reactie, maar de verwachtte reactie kwam niet. Geen woede en geen verdriet. Het enige wat opkwam was enorm veel liefde en enthousiasme. Liefde voor de mensen om mij heen en hoe geschrokken zij waren, voor alle mensen die medeleven toonden en voor de mensen die meteen te hulp schoten. En ik voelde zelfs liefde voor de persoon die de schade had aangericht. Die laatste zal ik even toelichten. Emoties zijn prima en ze zijn wat ze zijn. In mijn leven was er alleen een punt gekomen waarop bepaalde emoties in de weg gingen zitten. Dit was met name boosheid. Jarenlang heb ik op allerlei mogelijke manieren en met veel toewijding gewerkt aan het omgaan met emoties en ik heb mijn kennis en ervaring op dat gebied aan tientallen mensen doorgegeven. Daarbij vertelde ik altijd dat boosheid in jezelf zit en dat anderen je niet boos kunnen maken. Ze kunnen alleen de boosheid die er al zit oproepen. De plek om het op te lossen zit dus van binnen.

Lees ook:  Vijf manieren om tot inzicht te komen

Een goed verpakt cadeau

Je kan alle bestaande boeken over het omgaan met emoties lezen, jarenlange therapie volgen, je elke dag laten coachen, uren mediteren en op je kop gaan staan, maar de enige manier om erachter te komen of je om kan gaan met iemand die over je grenzen heen gaat (in dit geval iemand die je spullen kapot maakt) is doordat het gebeurt. En nu had iemand die ik niet kende en die mij niet kende (tenminste, daar ga ik even vanuit) dit voor mij gedaan door mijn auto toe te takelen en er kwam geen boosheid meer op. Wat een geweldig nieuws! Heb je enig idee hoeveel ik hierdoor over mezelf geleerd heb? Ik ben dus oprecht dankbaar en enthousiast dat dit gebeurd is.

Wat betekent die afkorting nou?

Het voorval wat ik hier heb beschreven is al van een tijdje geleden, en ik heb al eerder het idee gehad om het te delen. Ik wist de naam van de titel al meteen, alleen wist ik nog niet hoe ik het wilde brengen. Vanochtend in de sportschool (waar veel ideeën tot mij komen) wist ik het ineens. De betekenis die je aan iets geeft, bepaalt hoe je iets beleeft. Daarom heb ik besloten om het woord LUL op mijn auto (wat natuurlijk inmiddels wel op een creatieve manier is gecamoufleerd) een andere betekenis te geven.

Ik heb alles wat ik zie alle betekenis gegeven die het voor mij heeft – Een cursus in wonderen

L.U.L.

Het betekent nu voor mij Leven Uit Liefde. Elke keer als ik bij mijn auto kom, word ik eraan herinnerd dat ik wil leven uit liefde. Liefde maakt geen onderscheid. Als jouw geliefde of kind iets stoms of lelijks doet, houd je toch nog van ze? Waarom dan niet bij een onbekende? Wat bepaalt de grens? Als je hier meer over wilt weten en het wilt onderzoeken, lees dan eens het boek een Cursus in Liefde of kom langs voor een bak koffie!

Lees ook:  Ga ervoor! 3 tips om angst te overwinnen!

Gratis affirmatie

Leven Uit Liefde betekent liefde geven aan alles en iedereen, ongeacht wat ze doen. Zonder eerst een oordeel te vellen of ze het wel of niet verdienen. Gewoon omdat het in je zit. Het lukt steeds een beetje beter. Zo wil ik leven en nu heb ik elke keer als ik met de auto op pad ga de herinnering daaraan. Ik noem het een gratis affirmatie.

Ieder van ons heeft het in zich om liefde te zijn, mits we het toestaan. – Dr. Wayne Dyer

Wil je me ook iets meegeven?

Stel je nou voor dat je na het lezen van dit blog spontaan de behoefte krijgt om me iets mee te geven in de vorm van een affirmatie of wens, schrijf die dan a.u.b. niet op mijn auto, maar onder dit blog als reactie. De les met de auto heb ik geleerd en het was de moeite meer dan waard!


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.
Foto gemaakt door asenat29.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

6 Reacties

 1. Petra

  Soms heb ik van die dagen, dat ik ‘t internet afstruin. Vaak kom ik dan bij jouw blogs uit… dank voor je mooie blog… deze had ik even nodig… Leven Uit Liefde.

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Fijn om te lezen Petra! Ik wens je veel liefde toe! Groet, Jeroen

   Antwoord
 2. Sanne

  Wat een mooi verhaal Jeroen.. zit het met een glimlach te lezen hier. Het lijkt me heerlijk om te merken dat je niet meer getriggerd wordt door zo’n situatie. Op welke manieren heb je geleerd oude boosheid uit je systeem te krijgen? Daar ben ik erg benieuwd naar. Hartelijke groet & fijne dag! Sanne

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt voor je reactie Sanne! Over boosheid en hoe je dat kan gebruiken om te groeien schreef ik dit blog: https://www.veldsterkte.nl/boosheid/ Wil je weten hoe ik dit precies heb gedaan, kom dan gerust een keer langs voor een kop koffie/thee! Mooi onderwerp voor een boeiend gesprek! Groet, Jeroen

   Antwoord
 3. Gerrit Elsendoorn

  Mijn affirmatie is:
  “Ik ben vastberaden om Liefde aan mijzelf te geven, en aan anderen om te verspreiden a la een olievlek”.
  Groetjes
  Gerrit Elsendoorn

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Prachtige affirmatie Gerrit! Bedankt voor het delen! Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This