uitgelezen

Een uitgelezen kans

31 augustus 2017

Een uitgelezen kans

In dit blog wil ik het hebben over het lezen van boeken over persoonlijke ontwikkeling en ik deel een paar ervaringen die ik daarmee heb. Kan je iets over jezelf leren uit een boek? Raak je ooit uitgelezen? Deze vragen heb ik gebruikt bij het schrijven van het blog. Ik sluit dit blog af met de aankondiging van een uitgelezen kans!

Die twee boeken

Ik weet het nog goed. Het was 1999 en ik zag mezelf op dat moment als een hardcore techneut. Lezen was niet mijn hobby en dat is nog zwak uitgedrukt. Een collega gaf me twee boeken. Een boek over psychologie en een ander boek met een meer spirituele inslag. “Lees dit maar eens”, zei ze.

Een marathon lopen is als het lezen van een goed boek. Na een tijdje weet je niet meer dat je het doet. – Frank Shorter

Wauw!

Waarom ik er überhaupt aan begonnen ben weet ik nog niet, maar er gebeurde bij het lezen iets bijzonders. Ik werd er zo enthousiast van dat ik er zelf van schrok. Terugkijkend zijn deze boeken (een aantal van) de triggers geweest die ertoe hebben geleid dat ik nu doe wat ik doe, en ze hebben mijn interesse in en nieuwsgierigheid naar psychologie en persoonlijke ontwikkeling ontstoken. Een boek kan er dus voor zorgen dat er echt iets verandert in je leven. Maar daar is nog wel iets anders voor nodig.

Wegwijzers om te leven

Boeken bestaan uit verzamelingen van woorden, en soms illustraties. De woorden kunnen, zeker als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, dienen als wegwijzers, omdat ze altijd naar iets verwijzen. De boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling waar ik het meeste aan heb gehad, zetten me ertoe aan om de dingen die ik over mezelf geloofde nader te onderzoeken en vaak achter me te laten of anders te zien. Als je de wegwijzers gebruikt waar ze voor bedoeld zijn en je leert om ook tussen de regels door te kijken, dan lees je geen boeken meer, je leeft ze.

Heeft men een goed boek uitgelezen, dan is het alsof men van een goede vriend afscheid neemt. – Voltaire

Nooit genoeg?

Vooral toen ik net kennis had gemaakt met de psychologie was mijn nieuwsgierigheid enorm. Ik wilde van de auteurs die me aanspraken dan ook alle boeken lezen. Sommige van die auteurs schreven er tientallen. Zorgde dat ervoor dat mijn nieuwsgierigheid bevredigd was? Integendeel! Ik wilde ook alles lezen (en leven) waarnaar mijn favoriete auteurs verwezen en de boeken van de leermeesters van die auteurs. Zo kwamen er dus eerder meer boeken bij op mijn verlanglijstje dan dat ik eraf kon strepen. Ondanks dat ik mij prima vermaakte kwam op een zeker moment de vraag op: komt hier ooit een eind aan?

Lees ook:  Geraakt? Dat is niet mis!

Terug naar de bron

Toen ik naar de leermeester van de leermeesters leermeester ging en bekeek welke bron hij gebruikte voor zijn boeken, ontdekte ik dat er bijvoorbeeld teksten zijn over persoonlijke ontwikkeling die al 750 jaar voor Christus bestonden. Het bijzondere is dat als je daar vertalingen van leest, je erachter komt dat veel van de boeken die daarna zijn uitgekomen, in de basis op hetzelfde neerkomen. Er zijn ook veel kruisverbanden tussen de auteurs van boeken over persoonlijke ontwikkeling die ergens in een vaag verleden bij dezelfde leermeester zijn geweest. Dit geeft je te denken: zal ik blijven lezen of wordt het tijd eens te zien waarnaar al deze auteurs steeds verwijzen.

Zij die lezen weten veel, zij die kijken weten soms nog meer. – Alexandre Dumas père

Kanttekeningen

Lezen kan je dus veel brengen en het is een mooie hobby waar je verder weinig mensen kwaad mee doet. De keerzijde kan zijn dat je lezen als afleiding gebruikt voor iets waar je niet mee geconfronteerd wenst te worden, of dat je (onbewust) nooit een pauze neemt van het lezen. En lezen om jezelf persoonlijk te ontwikkelen heeft vooral zin als je bereid bent om de wegwijzers te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: zelfonderzoek. Gebruik je lezen om jezelf werkelijk te leren kennen, dan zal je het op een zeker moment achter je kunnen laten. Als je jouw bestemming hebt bereikt, heb je geen wegwijzers meer nodig, al blijft het natuurlijk leuk om je te laten inspireren door een goed boek.

Ik heb al zoveel gelezen over roken, dat ik gestopt ben met lezen. – Winston Churchill

Een uitgelezen kans

Zoals beloofd in de inleiding sluit ik dit blog af met de aankondiging van een uitgelezen kans. Een aantal jaren geleden stapte er een collega op mij af met een cadeau. Het was een mooi leeg schrift. Haar boodschap was: “Je hebt nu zoveel gelezen, schrijf nu zelf maar eens een boek.” Dit idee sprak me erg aan en het schrijven begon. Met veel vreugde kan ik mededelen dat mijn boek over persoonlijke ontwikkeling, na ongeveer twee jaar, klaar is en dat het binnenkort beschikbaar is! Een uitgelezen kans voor mij om mijn verwonderingen met jou te delen.

Lees ook:  Vertrouw op je zelf – loskomen van de goedkeuring van anderen

Wat is jouw favoriete boek over persoonlijke ontwikkeling?

Heb jij ook een boek waar je veel aan gehad hebt in jouw persoonlijke ontwikkeling? Voel je dan vrij om een reactie achter te laten onder dit blog en inspireer anderen!


Het citaat is afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gevonden op Pixabay

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This