psychologische cadeaus

Laat jij deze 3 psychologische cadeaus onuitgepakt?

24 januari 2019

Laat jij deze 3 psychologische cadeaus onuitgepakt?

Als je een cadeau van iemand krijgt, laat je dat dan wel eens onuitgepakt? Ik ken maar één iemand die dit deed en de meeste mensen waaraan ik deze vraag stel zeggen: natuurlijk niet! Toch doen we dit psychologisch gezien vrij regelmatig. Daarom bespreek ik in dit blog drie psychologische cadeaus die vaak niet als zodanig worden beschouwd en daardoor onuitgepakt blijven.

Liefst elke dag jarig?

Terwijl ik door Twitter blader, zie ik dit prachtige bericht. Wat vinden we het als kind heerlijk om jarig te zijn! En waarom? Natuurlijk, dan krijgen we cadeautjes. Ik moet het eerste kind nog tegenkomen dat een cadeau onuitgepakt laat. Ze scheuren het papier er meestal al vol enthousiasme af terwijl de overdracht nog in gang is, en volkomen terecht. Mijn jongste zoon vindt het ook geweldig om anderen te helpen hun cadeaus van hun inpakpapier te ontdoen. Heerlijk toch? Nou, niet voor iedereen.

Uitpakken is onbeleefd

Ik hoorde eens een verhaal van een vrouw die een cadeau nooit meteen uitpakte. Dat vond ze onbeleefd, want het zou kunnen zijn dat de gever aan haar reactie kon zien dat ze er niet blij mee was en dat wilde ze ten koste van alles voorkomen. Ze gaf dus aan dat ze het later wel zou openmaken en iedereen was daaraan gewend geraakt. De verbazing was groot toen na haar overlijden haar huisje werd ontruimd. In een kast vlak naast de keuken stonden alle cadeaus bij elkaar die ze in de laatste jaren had ontvangen, onuitgepakt. In de loop van het leven verliezen sommige mensen hun enthousiasme, bijvoorbeeld bij het uitpakken van cadeaus. Gelukkig niet allemaal in de mate van dit voorbeeld, maar psychologisch gezien kom ik nogal eens wat tegen. Laten we daar eens naar kijken.

Lees ook:  Geven en ontvangen: als je iets geeft, ontvang je ook

Psychologische cadeaus

Wat zijn psychologische cadeaus? Die term schoot me vanmorgen tijdens mijn ochtendritueel te binnen. Dit zegt ook meteen iets over de aard van de term. Een voorbeeld: ik kijk naar buiten en zie een witte wereld. Het heeft, zoals door het KNMI aangekondigd, gesneeuwd. Mijn kinderen (ik verwijs nog maar eens naar de plek waar echte wijsheid zit) beschouwen de sneeuw als een cadeau en zijn dolenthousiast. Je kan over sneeuw ook zeggen dat het gevaarlijk, vies, koud en glad is. Al deze eigenschappen mag je dus even loslaten als je het als cadeau zou willen zien. Dit geldt ook voor psychologische cadeaus: je kan ze pas openmaken als je ze ziet. Hieronder drie veelvoorkomende psychologische cadeaus met een korte uitpakinstructie.

Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop wij die zien. – Leo Tolstoj

Cadeau 1: je krijgt geen complimenten

In het verleden werkte ik in loondienst. Dat beviel prima en liep lekker. Er was alleen één ding waar ik steeds last van had: mijn leidinggevende gaf nooit complimenten, terwijl alles goed verliep. Op een zeker moment sprak ik hem hierop aan en hij gaf meteen toe dat ik gelijk had en dat hij het ermee eens was dat het fijn is om zo af en toe een compliment te ontvangen. Dit was prettig om te horen, maar er veranderde niets. Het zat en kwam niet in zijn systeem. Er zat maar één ding op: de waardering op een andere plek zoeken. Ik ontdekte dat het feit dat mijn chef zijn waardering nooit liet blijken, mij de aanleiding had geboden om de waardering in mezelf te gaan zoeken en vinden. Toen dat eenmaal volledig daar was, ben ik eigen baas geworden. Wat een cadeau!

Echte waardering bestaat er evenzeer in de tekorten op te sporen als de verdiensten te ontdekken. – Yuan Mei

Cadeau 2: je wordt geraakt

Stel je even voor dat iemand iets zegt en je wordt daardoor niet geraakt. Dat zou kunnen betekenen dat de woorden geen betrekking op je hebben en dat je dat ook weet (bijvoorbeeld: jij bent een raar stripfiguur). Het zou ook kunnen zijn dat de woorden wel betrekking op je hebben en het iets is wat je al hebt geaccepteerd over jezelf (bijvoorbeeld: jij bent altijd zo warrig). Als de woorden je wel raken, gaat het meestal over iets wat je al wel weet over jezelf, maar nog niet hebt geaccepteerd (bijvoorbeeld: je bent niet eerlijk). Wat raakt is dus meestal waar voor degene die geraakt wordt en verdient nog wat aandacht. Wat een mooi cadeau dat iemand anders je dat laat zien! Pak het uit door je aandacht op jezelf te richten en dat wat geraakt is op te pakken, in plaats van de ander af te wijzen.

Ik werd geraakt door de vele onwaarheden die ik in mijn jeugd had geaccepteerd. – René Descartes

Cadeau 3: er wordt over je grenzen gegaan

Soms wordt er finaal over jouw grenzen gegaan. Zo’n grens is meestal ontstaan als bescherming tegen negativiteit die je eerder in je leven hebt ervaren, of om iets positiefs vast te houden. Het is een verzameling overtuigingen die je als waarheid hebt aangenomen. Gedurende je leven ontwikkel je jezelf op allerlei vlakken. Als er nooit iemand over jouw grenzen gaat, kom je er niet achter of je wellicht meer aankan dan de denkbeeldige grenzen die je de wereld en jezelf hebt opgelegd. Wanneer iemand over jouw grenzen gaat zou je wel eens kunnen ontdekken dat die grens voor jou helemaal niet meer bestaat en dat je meer aankan dan je voor mogelijk hield. Van een dergelijk cadeau heb ik een uitgebreid voorbeeld gegeven in dit blog.

Ons lijden wordt veroorzaakt door de geest, door een geest die volhardt in voorkeuren en anderen niet toelaat te zijn zoals ze zijn – Wayne Dyer


Foto door Kira auf der Heide op Unsplash.
Citaten gevonden op citaten.net.

Lees ook:  Stoppen met zoeken? Wat vind jij?

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

2 Reacties

 1. Danielle van Duijn

  Raak verwoord! Ik lees graag meer

  Antwoord
  • Jeroen Rietveld

   Bedankt Danielle! Leuk dat mijn blog je kan boeien en dat je dit liet weten! Groet, Jeroen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This