liefde

Liefde, waarom zo ingewikkeld?

18 december 2018

Liefde, waarom zo ingewikkeld?

Veel mensen zijn op zoek naar liefde. Ze zoeken naar manieren om het te geven en te ontvangen. Als dit niet – of moeizaam – lukt, leidt het vaak tot nare emoties en ingewikkelde ongewenste situaties. Maar waarom maken we iets wat zo mooi is, zo ingewikkeld? Daarover gaat dit blog!

Driftig zoeken

Snel liep ik door de lange gang van de school. Ik was 14 jaar en had net bedacht dat ik mijn sleutels kwijt was. Dit was de laatste plek waar ze zouden kunnen liggen. Alle andere plekken waar ik die dag geweest was had ik al driftig doorzocht. Helaas waren ze ook hier niet te vinden en ik dacht aan mijn oma. Ze had wel eens gezegd: “Als je je sleutels kwijt bent, zeg dan: Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn sleutels terugvind.” Ten einde raad paste ik dit toe. Mijn sleutels kreeg ik daar niet meteen mee terug, maar het bracht me wel op een idee.

Help!

Ik besloot om nogmaals een hogere macht om hulp te vragen en ging naar de conciërge. Dit was een man van weinig woorden en zeker niet zonder humor. Wat ik nog niet wist, maar kort daarna zou ontdekken, was dat hij ook een zeer gevoelig iemand was. Nog voordat ik zijn loket bereikte wees hij al naar de deur van zijn kantoor en vroeg mij om binnen te komen. “Zo Rietveld, gaat niet goed, klopt dat?”, zei hij. Dit klopte inderdaad en ik begon vanuit mijn paniek een verhaal waar ik zelf ook nauwelijks iets van begreep. “Als ik het even samen mag vatten, zeg je dat je denkt dat je je sleutels kwijt bent?”, reageerde hij.

Kijk eens naar jezelf

Ik bevestigde dat en wilde er meteen aan toevoegen hoe ik baalde en mezelf schuldig voelde en wat het allemaal voor consequenties had. Mijn huissleutel zat er ook aan en ik had nog zo beloofd om er goed op te passen. Gelukkig greep hij in met de onvergetelijke woorden: “Het komt goed, of eigenlijk is het al goed.” Dat stelde me gerust en bracht me tegelijk in verwarring, en het geluid wat daarop uit mijn mond volgde klonk als: “Hoe dan?” Hij sprak zonder twijfel: “Rietveld, we lossen dit op in twee stappen. Eén: haal eens diep adem en kom tot rust. Twee: kijk eens naar jezelf.” Ik had geen idee wat ik hieraan had, maar volgde de stappen op en zag bij stap 2 dat de sleutels aan mijn broek hingen.

Lees ook:  Wees wijs, wijs niet!

Nog zo’n verhaal

Mijn goede vriend maakte ook zoiets mee. Na een dag hard werken liep hij zijn kantoor uit om in zijn auto te stappen. Zijn verbazing was groot bij het niet aantreffen van zijn auto op de parkeerplaats. Er schoot van alles door zijn hoofd: hoe kan dit op klaarlichte dag, wat hebben ze met mijn auto gedaan, ben ik hiervoor verzekerd en hoe moet ik nu naar huis? De politie waarschuwen leek hem een goede optie. Hij besloot om eerst zijn vrouw op de hoogte te stellen. “Ja, met mij, ga maar even zitten, want ik heb slecht nieuws.” Zijn vrouw schrok uiteraard en vroeg hem wat er was. Hij zei dat hun auto gestolen was en zijn vrouw reageerde: “Nee hoor, ik had vandaag de auto, jij bent met de trein naar je werk gegaan.”

Zoeken naar iets dat niet echt kwijt is

De overeenkomst tussen deze twee verhalen is dat de hoofdpersonen op zoek waren naar iets wat niet echt kwijt was, maar waarvan ze wel dachten dat ze het kwijt waren. Wat heeft dit met liefde te maken? Als het over liefde gaat zie ik vaak hetzelfde gebeuren. Ik zal de rest van dit blog gebruiken om dit toe te lichten. Ik heb liefde lang iets ingewikkelds gevonden en ik vermoed dat ik daar niet alleen in sta. Op een zeker moment lijk je te gaan geloven dat er van alles nodig is om liefde te verdienen, dat je het niet zomaar waard bent om geliefd te zijn.

Liefde is als een cryptogram: geef me de oplossing erbij en ik snap er nog niks van. – Theo van Gogh

Liefde zoeken voor jezelf

Het zou kunnen zijn dat je op zoek bent naar meer liefde voor jezelf. Een overtuiging die hieraan ten grondslag zou kunnen liggen is dat mensen onvoldoende van je houden. Waar dit uiteindelijk op neer komt is dat je onvoldoende van jezelf houdt. Ik schreef hier eerder een vrij uitgebreid blog over met tips: Liefdevolle aandacht. Dat je daar niet eerder aan dacht! Mocht je hiermee stoeien, lees dit blog dan eens aandachtig door!

Zoals een bloem de zon nodig heeft om bloem te worden, zo heeft een mens de liefde nodig om mens te worden. – Phil Bosmans

Liefde voelen voor anderen en delen

Als je op een zeker moment ‘met jezelf door één deur kan’, zou de behoefte kunnen opkomen om liefde te kunnen voelen voor anderen en situaties waarin je terechtkomt. Op een liefdevolle manier naar dingen buiten jezelf kunnen kijken is één ding, waarover ik het blog Bedankt L.U.L.! schreef. Iets heel anders vond ik het om de liefde die ik op een zeker moment voelde voor anderen ook te uiten. Het liep er regelmatig op uit dat ik de mensen afstootte die ik juist bijzonder liefhad. Dit zie ik bij veel van mijn cliënten ook terug. Meerdere mensen blijken zich de vraag te stellen: hoe kan ik de liefde die ik in mij heb vrijuit delen? Het antwoord op die vraag kwam voor mij uit onverwachte hoek!

Lees ook:  Geduld, heb jij er genoeg van?

Geen antwoord, maar het oplossen van de vraag

Een aantal jaar geleden kwam ik een film tegen over non-dualiteit: Alles over Niets. Deze film sprak me erg aan en het was voor mij een soort begin van een verdiepingsslag in de non-dualiteit en in mezelf. Waar ik vooral door geraakt werd waren de stukjes waarin Joanika Ring te zien en horen was. Ik bestelde haar boek Bewustzijn, zoek je ook iets? en was verwonderd over de manier waarop ze in het leven staat en hoe ze dat beschrijft in haar boek. Ongeveer een jaar nadat ik het boek gelezen had, maakte ik een afspraak met haar om mijn vragen te stellen. Dit zou het begin worden van een serie inspirerende gesprekken.

Je bent wat je zoekt

We waren nog geen 10 minuten onderweg in het eerste gesprek toen mijn zoektocht naar liefde plotseling ten einde kwam. Nog zonder dat ik de vraag had gesteld, viel de vraag weg. Joanika legde mij uit dat ik kon stoppen met het zoeken naar liefde, omdat ik liefde ben. Totdat we dit ontdekken zijn we liefde op zoek naar zichzelf, zo legde ze uit. Jezelf kan je niet vinden, maar wel zijn. Dit was dan ook een opdracht die ik meekreeg: wees vanaf nu liefde. Liefde blijkt dus niet ingewikkeld te zijn, maar omdat het onze ware aard is, kijken we erover heen, met als gevolg dat we het ingewikkeld maken. Net alsof je gaat zoeken naar je sleutels, terwijl je ze niet kwijt bent!

Lees ook:  Heb je even tijd voor tijdloosheid?

Foto gevonden op Unsplash.
Citaten gevonden op citaten.net.

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This