delen met jezelf

Delen met jezelf, wat levert dat op?

1 november 2018

Delen met jezelf, wat levert dat op?

Als je ergens mee zit, kan het helpen om er met anderen over te praten. Maar wat nu als er echt iets dwars zit en je het niet met anderen wil of kan bespreken? Misschien helpt het je dan om het met jezelf te delen. Hoe je dat kan doen en wat dat jou oplevert, lees je in dit blog.

Een van de vele vormen van eenzaamheid is een herinnering hebben en er niet over kunnen praten. – Brigitte Bardot

Professionele hulp?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om iets niet met anderen te willen delen. Misschien wil je het liever alleen oplossen of heb je er geen vertrouwen in dat iemand je kan helpen doordat je in het verleden teleurgesteld bent.  Als je in je directe omgeving niemand hebt waarmee je het denkt te kunnen delen, is het soms heel fijn om met een psycholoog over je problemen te praten. Je weet dan dat alles wat gezegd wordt binnenskamers blijft. Bovendien kan een psycholoog je helpen om naar een oplossing te werken. Uit eigen ervaring weet ik dat bepaalde problemen nog niet rijp zijn om met anderen te delen, of beter gezegd: dat je er zelf nog niet klaar voor bent. Maar wat moet je er dan mee?

Hoe dieper de gevoelens, hoe moeilijker te uiten. – Simon Vestdijk

Delen met jezelf

Een dagboek kan (tijdelijk) uitkomst bieden als je er nog niet klaar voor bent om je problemen met anderen te delen. Het vrijuit op papier zetten van wat er in je omgaat zonder erover te oordelen, kan soms enorme verlichting brengen. Dit geldt trouwens niet alleen als je met zaken loopt die je met niemand anders deelt. Als je wel over je problemen met anderen kunt praten, kan een dagboek ook van waarde zijn. Het helpt je dan om dingen op een rij te zetten voordat je ze ter sprake brengt.

Ik reis nooit zonder mijn dagboek. Men moet altijd iets sensationeels te lezen hebben in de trein. – Oscar Wilde

Delen met jezelf, wat levert dat op?

Waarom is het nuttig om je gedachten op te schrijven? Is dat geen tijdverspilling? Hieronder een paar voordelen.

Lees ook:  De kracht van teleurstelling

Opgeschreven gedachten komen niet meer steeds terug

Bij het schrijven in mijn dagboek merkte ik dat ik nooit twee keer hetzelfde schreef, terwijl als ik de gedachten door mijn hoofd liet zweven soms wel 100 keer dezelfde gedachte langskwam. Het schrijven kan dus als manier dienen om gedachten in beeld te brengen en ze daarna met rust te laten.

Schrijven in een dagboek helpt je om je eigen vooruitgang te zien

De onlangs overleden Bill Harris (uitvinder van de krachtige meditatiemethode Holosync) gaf een zeer nuttige tip. Hij zei dat het beter was om te stoppen met jezelf vergelijken met een denkbeeldig ideaalbeeld van iets wat je ooit zou moeten worden, maar wat eigenlijk niet bestaat. In plaats daarvan zou je kunnen kijken naar hoe je nu met dingen omgaat ten opzichte van hoe je dat vroeger aanpakte. Als je je eigen dagboek terugleest, merk je waarschijnlijk dat je je nu verder ontwikkeld hebt. Mooi om eens bij stil te staan.

Ik heb een dagboek bijgehouden vanaf ik net geboren was. Dag 1: Vermoeid van de verhuizing. Dag 2: Iedereen denkt dat ik een idioot ben. – Steven Wright

Schrijven over jezelf helpt je om je kloof te onderkennen

In zijn boek Overstijg jezelf wijst Dr. Dispenza zijn lezers op ‘de kloof’. Hiermee bedoelt hij het verschil tussen dat wat je aan de buitenwereld laat zien en dat wat je van binnen beleeft. Als je bijvoorbeeld altijd doet alsof het goed met je gaat, terwijl je van binnen diep verdrietig bent, dan leef je eigenlijk in twee werelden tegelijk. De neiging is om weg te bewegen van het verdriet. Door dit te doen kun je er weinig mee en kan het ook niet verwerkt worden. Als je je binnenwereld in beeld krijgt, door bijvoorbeeld te schrijven in een dagboek, wordt duidelijk of er bij jou ook een kloof is tussen wat er binnen jou leeft en wat je laat zien aan de buitenwereld. Zo’n kloof kost veel energie en deze kan worden gedicht. Het boek van Dispenza is een aanrader als je hier meer over wenst te weten.

Lees ook:  Ben jij bezeten van bezit?

Schrijven in je dagboek en het teruglezen helpt je om dingen los te laten

Laatst ontstond er plotseling een moment waarop ik mijn dagboek, dat ik gestart ben in 1998, er weer eens bij pakte. Het was zoveel tekst dat het onmogelijk leek om het in één keer te lezen. Toch was dat wat er gebeurde en ik las de hele middag door. Nadat ik alles gelezen had, kwam de volgende gedachte op: ‘Wie is die rare snuiter die dit geschreven heeft?’ Het was mijn eigen dagboek uit een periode dat het leven nog een stuk minder aangenaam voor mij was en ik nog dacht dat ik alles alleen moest doen. Door mijn eigen verhalen uit die tijd terug te lezen, kon ik het hele verhaal makkelijker achter me laten.

Ik heb medelijden met hen die geen dagboek bijhouden en daardoor geen reden hebben om op te schrijven wat ze zouden willen vergeten. – Philippe Bouvard

Gevoelens willen uitgedrukt worden, schrijven kan daarbij helpen

Ik heb een aantal jaren de rol van vertrouwenspersoon mogen vervullen in een grote organisatie. Wat mij in die rol opviel was dat veel mensen er vooral behoefte aan hebben om hun verhaal kwijt te kunnen. Vaak willen ze er verder niets mee. Het uitdrukken van het verhaal op papier kan even krachtig werken als het vertellen van dat verhaal tegen iemand anders, zolang je er geen plichtmatige routinehandeling van maakt. Als je van het schrijven in je dagboek een moment maakt waar je met je volle aandacht bij bent, kan je jezelf de aandacht geven die je verdient.

Je kunt niet eenzaam zijn als je van de persoon houdt met wie je alleen bent. – Wayne Dyer


Foto gevonden op Pixabay.
Citaten gevonden op citaten.net.

Lees ook:  Leven met een masker of je 'naakte gezicht' laten zien?

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

1 Reactie

 1. Ronald Luiten

  Mooie blog weer Jeroen. Bij het delen met jezelf moet je wel vertrouwen in jezelf hebben en daar kan het nog wel eens aan ontbreken. VERtrouwen moet je niet VER zoeken maar dichtbij.
  Fijn weekend!
  Groet,
  Ronald.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This