vernieuwen

4 tips om soepel te vernieuwen

24 december 2016

4 tips om soepel te vernieuwen

Is je wel eens opgevallen dat alles wat gecreëerd is op een zeker moment aan vernieuwing toe is? In de natuur is dat goed zichtbaar, maar ook bij producten, relaties tussen mensen, in organisaties en zelfs in hoe je naar dingen kijkt. Je zou je hier (onbewust) tegen kunnen verzetten en dat doen sommige mensen ook. De vernieuwing zet toch wel door, of je er verzet tegen hebt of niet. Gevolg kan zijn dat je met grote kracht tot vernieuwen gedwongen wordt, op een manier die je niet zag aankomen en die je uit balans brengt. Kan dat ook soepeler? Ik denk van wel, vandaar dit blog!

Ik kies ervoor sterk te zijn door zacht en soepel te wezen in plaats van onbuigzaam, star en hard. – Wayne Dyer

Een krachtig principe

Als mensen in een fase van vernieuwing terecht komen in hun leven en/of loopbaan is het onder andere nuttig om te onderzoeken welke overtuigingen ze hebben. Overtuigingen zijn dingen die je gelooft. Ze zijn gebaseerd op oude informatie, die ooit waar was. De vraag is of dat nog steeds zo is. Het antwoord is vaak ‘nee’. In veel gevallen voelt het achter je laten van belemmerende overtuigingen als een bevrijding. Maar ja, waar moet je dan vanuit gaan, als dat waar je in geloofde niet waar blijkt te zijn? Principes kunnen dienen als een krachtige vervanging. Er zijn veel principes die je inzicht kunnen geven, en het voordeel van principes is dat ze altijd doen wat ze beloven, ongeacht hoe jij erover denkt. Zwaartekracht bijvoorbeeld werkt op de aarde altijd, ook als je er niet in gelooft. Een boeiend principe nemen we ter hand in dit blog en dat is ‘creatie – groei – vernieuwing’.

Principes worden niet verworven of aangeleerd. Ze zijn al in ons aanwezig als slapend potentieel en worden in ons wakker gemaakt. Ze komen tot leven door ze te leven – Stephen Covey

Creatie – Groei – Vernieuwing

Stel je hebt een eigen winkel gecreëerd en het loopt goed. Er zijn steeds meer klanten en het groeit lekker. Op een zeker moment zal het tijd worden om te vernieuwen. Bijvoorbeeld als er teveel klanten zijn om het werk nog aan te kunnen. Als je dit niet onderkent en het laatste deel van het principe ‘creatie – groei – vernieuwing’ niet (onder)kent, zal je hier wellicht te lang mee wachten. Doordat je enorm hard moet werken om alles rond te krijgen, kan je overspannen raken en zal de vernieuwing ook ontstaan, alleen via een andere weg en met een ander resultaat. Het omgekeerde van dit voorbeeld hebben we recent in de praktijk zien gebeuren: stel dat jouw winkel niet zo goed loopt, omdat bepaalde producten niet meer gewenst zijn of de markt iets anders vraagt dan jij biedt, en je wacht te lang met vernieuwen. Dan zal je de winkel uiteindelijk moeten sluiten, wat ook weer tot vernieuwing leidt.

Lees ook:  Welk verhaal vertel jij over jezelf?

Waarom vernieuwen?

In het boek Door de bomen het bos zien schrijft Jan Bommerez op zijn inspirerende manier over dit verschijnsel. Hij wijst erop dat gesloten systemen (zoals bijvoorbeeld apparaten, winkels, maar ook onze persoonlijkheid) onderhevig zijn aan een verschijnsel dat entropie heet. Dit betekent verval, ontbinding. Als voorbeeld geeft hij dat een auto waar je niet in rijdt op een zeker moment kapot gaat. Zonder een mens die deze auto repareert, zal hij altijd kapot blijven. In het boek beschrijft Bommerez twee manieren waarop entropie zich opbouwt: 1) door onvoldoende nieuwe energie toe te voegen (bijvoorbeeld voedsel, zuurstof, liefde en nieuwe ideeën) en 2) door niet genoeg entropie af te scheiden (afvalstoffen, geblokkeerde emoties en negatieve gedachten).

De tweesprong

Doordat een systeem steeds meer entropie opbouwt zal het uiteenvallen of een evolutionaire sprong maken. In de chaostheorie wordt deze tweesprong doorbraak of afbraak genoemd. Wil je hier meer over weten, lees dan zeker het bovenstaande boek. Nog een laatste inzicht uit het boek dat ik hier wil delen is de ontdekking van Ilya Prigogine dat evolutie niet plaatsvindt ondanks chaos, maar dankzij chaos. Misschien herken je uit je eigen leven dat de grootste sprongen die je hebt gemaakt in je ontwikkeling vooraf werden gegaan door complete chaos. Ik herken dat in ieder geval wel!

Chaos is een vriend van mij. – Bob Dylan

4 tips om soepel te vernieuwen

Soepel vernieuwen vraagt bewustzijn. Op basis van de voorgaande inzichten volgen hieronder vier tips:

1. Onderzoek hoe jij met vernieuwing omgaat en leef het principe

Ik zie opvallend vaak dat mensen die weinig aandacht hebben voor een bepaald principe, juist op dat gebied problemen ervaren in hun leven. Zo werkt het ook met het verwaarlozen van het principe ‘creatie-groei-vernieuwing’. Daarom de volgende vragen:
– Pas jij het principe ‘creatie – groei – vernieuwing’ toe in je leven?
– Hoe belangrijk vind je dit principe?
– Welke zaken zijn toe aan vernieuwing in je leven of loopbaan?
– Heb je weerstand tegen die vernieuwing?
– Welke nieuwe dingen zou je willen creëren?
– Op welke manier zou je dit principe concreet kunnen toepassen in je leven? Doe het!

Lees ook:  Verandering? Zo stap je uit de achtbaan!

2. Ga de dialoog aan (met jezelf)

Vaak zien we bij organisatieveranderingen dat er in teams niet vrijuit gesproken kan worden, omdat mensen bang zijn om het achterste van hun tong te laten zien of om anderen te kwetsen. Zodra mensen met elkaar in dialoog komen, gaan dingen weer stromen en ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Een dialoog is bedoeld om te kunnen zeggen wat je ziet, zonder er iets mee te bereiken of erop aangevallen te worden. Als iedereen in een team dat kan doen en de gezichtspunten worden verzameld, dan ontstaat een helder beeld over wat er werkelijk speelt. Bij individuen die iets aan zichzelf en hun omgeving willen vernieuwen zie je vaak dat ze zelf niet weten wat ze echt willen of dat ze dat wel weten, maar dat ze het niet durven uitspreken naar de betrokkenen. Ook in deze situaties is een dialoog nuttig. Wil je praktische handvatten over het voeren van een eerlijke dialoog met jezelf over jouw loopbaan, lees dan eens dit blog.

3. Maak een keuze tussen afbraak of doorbraak

Je kunt niet alles tegelijk en daarom is het nuttig om te bepalen waar je aandacht aan wenst te geven en wat je in stand wilt houden. Merk je bijvoorbeeld dat een bepaalde vriendschap je geen energie meer oplevert, maak dan een keuze of je er energie in gaat steken of niet. Het hoeft niet altijd erg te zijn om voor afbraak te kiezen. Het zorgt er juist voor dat er weer nieuwe dingen kunnen ontstaan.

Lees ook:  Blijdschap is mijn motor

4. Geniet van de verwarring!

De momenten waarop je in verwarring bent kunnen heel naar voelen, als je de overtuiging hebt dat je alles zou moeten begrijpen en weten. Als je weet dat chaos nodig is voor evolutie en de verwarring die je ervaart een signaal kan zijn dat er een grote stap in je persoonlijke groei aanstaande is, kan je er anders naar kijken en er zelfs van genieten.

Verwarring is een woord dat we bedacht hebben voor een orde die we nog niet begrijpen. – Henry Miller


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net.
Foto gemaakt door Tina Rataj-Berard

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This