applaus

Applaus voor de zon!

22 juli 2019

Applaus voor de zon!

Na een hiking ging ik op een rots zitten om in stilte te genieten van de zonsondergang. Binnen een half uur werd mijn stille plekje ‘veroverd’ door een invasie van touringcars met honderden mensen, bewapend met camera’s, drones en luid spelende mp3 players met boombox. Ik bleef zitten en probeerde mij zoveel mogelijk af te sluiten voor al dit geweld. Het werd een leerzame avond.

Langzaam zakte de zon weg achter een bergkam in het westen. De lucht kleurde roder en roder. De zon liet zich van zijn beste kant zien en trakteerde ons op een magisch schouwspel. De laatste minuten zakt de zon altijd snel weg en laat dan een schaars verlichte hemel achter die langzaam zijn zeggenschap verliest.

En precies op het moment dat de zon onderging, een moment dat ik altijd als betoverend ervaar, ontstak een luid applaus! Er werd geapplaudisseerd voor de ondergaande zon, gejuicht zelfs! Alsof het Nederlands elftal het wereldkampioenschap had gewonnen. Alsof U2 na een sidderend concert een toegift had gegeven.

Lieve wereldburgers, is dit de eerste keer dat jullie de zon zien ondergaan? Hij doet dit elke avond, echt waar!

Het gaat om overgave

Zit er in deze ervaring toch iets van een boodschap? Zeker. Juist omdat al deze mensen volledig gefocust waren op het schouwspel van de ondergaande zon, konden zij het in alle emotie bewust ervaren. Een verliefd stelletje kuste elkaar zacht, een oudere dame pinkte een traantje weg. Een ieder was volledig in het moment aanwezig.

If we can make just 1% of the population meditative, this world will be a different place. – Sadhguru

Door bewust in elk moment aanwezig te zijn, ervaren we meer. Zijn we meer bewust van de intensiteit en de schoonheid van het leven. We zijn dichter bij onszelf en daardoor dichter bij een ander. Er ontstaat verbinding. En we hebben geen afleiding meer nodig van mobieltjes, muziek of wat dan ook. Hoe prachtig is dat!

Lees ook:  Inspiratie: de Redbull voor de geest

Applaus voor jouw aanwezigheid

Voor mij vraagt dit volledig aanwezig zijn om werkelijke toewijding, om overgave aan jezelf. Een keuze om al je aandacht en liefde aan slechts één situatie te besteden. In (meditatie)trainingen leer ik mensen graag technieken om in volle aandacht aanwezig te zijn in het moment. De rust te ervaren. Maar óók te ervaren dat deze focus je veel kan opleveren. Je kan het mindfull noemen of ‘leeg hoofd’. In elk geval levert het je zoveel meer op dan druk te zijn met van alles en nog wat.

The little things? The little moments? They aren’t little. – Jon Kabat-Zinn

Simpelweg

Het leuke is dat je er niet voor naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen. De zon gaat immers overal onder. En overal, op elk moment, kun je deze enkelzijdige focus oefenen. Observeer een bloem, geef je over aan een muziekstuk en voel de muziek. Of … wees gewoon stil. Zit op een (eetkamer)stoel in je tuin of op het balkon en wees stil. Maak het jezelf gemakkelijk en geniet. Dat is alles wat je hoeft te doen.
Probeer het eens zeven dagen achtereen te oefenen. En echt, je ervaart meer rust in je hoofd, minder gejaagdheid en meer overzicht. Van harte aanbevolen!

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This