Geven en ontvangen

Geven en ontvangen: als je iets geeft, ontvang je ook

15 maart 2019

Geven en ontvangen: als je iets geeft, ontvang je ook.

Als je iets geeft, ontvang je ook. Oh ja…? Want hoe leuk is het om een cadeautje te ontvangen! En dan maakt het niet uit of het een materieel geschenk of een fijne opmerking is, een cadeautje is een teken van vriendschap en waardering. Het zegt eigenlijk ‘we zijn verbonden’. Kun jij een cadeautje ook werkelijk ontvangen? Het ontvangen is onlosmakelijk verbonden met geven. Vind jij het ook leuk om iemand iets te geven? 

De wet van tante Tine

Als klein kind vond ik cadeautjes krijgen belangrijker dan ze weg te geven. En ik verbaasde me dan ook elk jaar weer als mijn tante Tine, een oudere Indische dame, op haar verjaardag cadeautjes in ontvangst nam … om die vervolgens in de achterkamer weg te leggen. Ze pakte ze nooit uit. Was ze niet nieuwsgierig naar wat erin zat? Toen ik wat ouder was, onthulde ze haar geheim. Wanneer je een cadeautje uitpakt in het bijzijn van de gever, en je vindt het niet leuk, dan is dat op je gezicht af te lezen. Dat ziet de gever, hij voelt het zelfs. En dat is onbeleefd. Voor tante Tine ging het niet om het geschenk zelf, maar om het gebaar van de gever.

For it is in giving that we receive – St. Francis of Assisi

Verwachtingen zorgen voor teleurstelling

Als je een cadeautje geeft of een positieve opmerking maakt om er iets voor terug te ontvangen, kun je teleurgesteld worden door de reactie van de ander. Je raakt teleurgesteld en creëert zo een ongemakkelijke situatie. Eigenlijk ben je jouw cadeautje aan het inruilen voor waardering door de ander. Wanneer je bijvoorbeeld iets vriendelijks zegt tegen een collega, met de bedoeling hem of haar te beïnvloeden, dan is dat manipulatie, geen oprechtheid. Het zijn aangeleerde slimmigheden waarvan sommige mensen gebruikmaken. Wanneer je niet onvoorwaardelijk geeft, hou je vast aan wat je geeft. Daarentegen, wanneer je deelt vanuit liefde en spontaniteit, geef je zonder voorwaarden of enige verwachting; alleen een onvoorwaardelijke gift zorgt voor blijdschap en verbinding.

Lees ook:  Jacuzzi psychologie

Wees niet te bescheiden om te (geven en) ontvangen

Regelmatig spreek ik mensen die zeggen “ik geef liever dan dat ik ontvang”. Daaruit spreekt een soort bescheidenheid of zelfs onzekerheid over zichzelf. Ben ik het wel waard om een cadeautje te ontvangen? Kan ik een positieve opmerking of liefdevol gebaar volledig toelaten?

Deze gedachten maken je ingetogen in je dankbaarheid naar de gever. Ontvangen en geven horen echter bij elkaar als dag en nacht, ze bestaan niet zonder elkaar. Wanneer je niet écht kan ontvangen, kan er bij de ander een gevoel ontstaan van afwijzing. Dus: stel je open voor de essentie van de gift of het gebaar!

Cadeaus zijn gemaakt voor het plezier van degene die ze geeft, niet voor de verdiensten van degene die ze ontvangt. ― Carlos Ruiz Zafón, in The Shadow of the Wind

De essentie van geven en ontvangen is de intentie, het zonder enige bedoeling met elkaar delen. Ongedwongen. Enthousiast. En onvoorwaardelijk. In die openheid geef je elkaar een geschenk. In plaats van geven en nemen wordt het delen, en wees eerlijk: delen, dat voelt toch veel beter?

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This