loopbaan

Zo creëer je de loopbaan van je leven!

19 juli 2019

Zo creëer je de loopbaan van je leven!

De foto boven dit blog verklapt al een paar dingen die wat mij betreft belangrijk zijn bij het creëren van de loopbaan van je leven: je ziet bloemetjes, die verwijzen naar natuur en ontspanning, een leeg vel papier dat symbool staat voor aanvankelijk alle mogelijkheden openlaten, en natuurlijk een bak goede koffie, want daar begint alles mee! Maar er is nog veel meer wat ik met jou wil delen in dit blog. Veel inspiratie en leesplezier gewenst!

De loopbaan van een acteur kent drie stadia: “Wie is dat?” – “Daar is hij!” en “Mijn hemel, is die er nog steeds?” – Jack Oakie

Waarom doe je wat je doet?

Waarom doe je eigenlijk het werk dat je nu doet? Veelvoorkomende antwoorden op deze vraag zijn: ik ben erin gerold, mijn vader/moeder doet dit werk ook, ik heb nooit geweten wat ik echt wil en geen idee. Ik ken maar weinig mensen die bewust hebben gekozen om iets te gaan doen waarvan ze weten dat het echt bij hun past. Toch blijkt de behoefte om te gaan doen waarvoor je hier bent bij veel mensen niet uit te doven. Op een zeker moment wordt het gevoel om hier gehoor aan te geven te sterk.

Passie vind je niet door het klein aan te pakken, door genoegen te nemen met een leven dat minder is dan het leven dat je zou kunnen leiden. – Nelson Mandela

Een heftige ontdekking

Stel je voor dat je er op een zeker moment achter komt dat je niet op je plek zit qua werk. Dat betekent vaak nogal wat! Je hebt er vaak jaren in geïnvesteerd en je baan lijkt je zekerheid te geven. Je ontleent er misschien zelfs (een stukje van) jouw identiteit aan. Als je werkgever je alle mogelijkheid gegeven heeft om te groeien, ben je wellicht loyaal en je collega’s zou je op een zeker moment kunnen gaan beschouwen als vrienden. Daarom zie ik vaak dat het lastig is om (aan jezelf) toe te geven dat je niet meer op de gewenste werkplek zit. Toch is onderkennen een belangrijke stap om verandering te brengen in je situatie. Als je bijvoorbeeld aan het fietsen bent en je fiets rijdt niet meer zo lekker, dan is het heel nuttig om te weten dat je band lek is. Prettig is het niet, maar nu kan je wel actie ondernemen om weer lekker te kunnen fietsen. Als je je band zelf kan plakken en er zin in hebt, doe je dat. Kan je dat niet, dan vraag je om hulp. Zo werkt het met je loopbaan ook.

Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt, en dapper genoeg om het te vragen. – Ziad K. Abdelnour

De loopbaan van je leven of je levens-loopbaan?

De mensen die mij om hulp vragen bij het creëren van hun gewenste loopbaan hebben zelden een pure loopbaanvraag. Meestal spreek ik mensen waarbij er naast de loopbaanvraag een aantal thema’s spelen in hun leven, die ook hun weerslag hebben op de loopbaan. Als je echt niet weet wat je zou willen met je loopbaan, hoe komt dit dan? Als er iemand is die het kan weten, ben jij het wel. Waar is je aandacht dan op gericht geweest? En als je het wel weet, waarom ben je dan niet aan het doen wat je wilt? Wat houdt je tegen? Wat heb je nodig? Met de antwoorden op deze vragen komen vaak dingen bovendrijven die mensen ook in hun privéleven ervaren.

Lees ook:  Gek van psychologie

Het heet niet voor niets loopbaan

Zoals je stap voor stap loopt, creëer je de loopbaan van je leven ook stap voor stap. Je zal in beweging moeten komen en liefst in de gewenste richting. Ben je klaar om te gaan? Hieronder een paar stappen die kunnen helpen.

Stap 1: onderkennen

Durf je toe te geven dat je loopbaan jou geen voldoening meer geeft en dat je verlangt naar iets nieuws? Als je deze stap overslaat, blijf je soms jaren werk doen waarvan je diep van binnen weet dat het niet meer bij je past. Ik ken zelfs mensen die al meer dan tien jaar elke werkdag met frisse tegenzin tegemoet treden. Schrijf eens voor jezelf op waar je tegenaan loopt en maak het bespreekbaar.

Stap 2: koffie!

Plan online een kennismakingsgesprek in en kom een goede kop koffie drinken. Thee mag ook. Deze stap heeft verschillende voordelen. Je kan vrijblijvend, veilig en gratis je verhaal in alle rust vertellen en we kunnen samen helder maken waar je precies tegenaan loopt. Soms is zo’n kennismakingsgesprek voldoende om weer verder te kunnen. In andere gevallen kan ik je een voorstel doen voor wat extra begeleiding. Dit kan bestaan uit coachgesprekken, psychologische testen en ondersteuning bij het schrijven van je CV en sollicitatiebrieven. Je zal het zelf moeten doen, maar het hoeft niet alleen!

Stap 3: verzamel wat je al weet

Mensen roepen al heel snel dat ze iets niet of juist wel weten. Over dit fenomeen schreef ik eerder het blog: Weet jij veel? Hoe weet je dat? Mijn ervaring is dat mensen die zoekende zijn in hun loopbaan over heel veel nuttige informatie over zichzelf beschikken. De truc is alleen om deze informatie boven tafel te krijgen en in jouw voordeel te gebruiken. Gelukkig hebben we hiervoor nuttige instrumenten in de vorm van psychologische testen. Zo kan je verhelderen hoe je persoonlijkheid eruit ziet, wat je motiveert, waar je interesses liggen en over welke talenten je beschikt. Vaak herkennen mensen dingen uit deze testen omdat ze ze onbewust al kennen. Onderzoek en bespreking van deze eigenschappen zorgt ervoor dat de loopbaanzoeker zich er weer volledig bewust van raakt. Dit helpt om de juiste richting te bepalen voor de volgende stappen in de loopbaan.

Lees ook:  Boosheid als groeimogelijkheid

Stap 4: ontspan

Veel mensen denken dat ze kunnen bedenken hoe hun ideale loopbaan eruit ziet. Ze blijven hun zoektocht steeds rationeel benaderen. Dit is niet alleen vermoeiend, het levert ook niet de antwoorden op die ze wensen. Als de geest tot rust komt, verschijnen de antwoorden vaak vanzelf. Daarom moedig ik mensen tijdens loopbaantrajecten aan om ontspanning te veroorzaken in hun leven, en pas ik ook een aantal oefeningen toe die daarbij helpen. Ik heb tientallen voorbeelden van mensen die vanuit die ontspanning spontaan helder kregen wat ze wilden gaan doen in hun loopbaan. De uitdaging is om dat wat in jou verschijnt niet meteen kapot te denken, en alle opties open te houden. Daarover gaat de volgende stap.

Stap 5: hoe?

Als je de wat-vraag eenmaal helder hebt, dient zich meteen de volgende vraag aan: hoe? Voor sommige mensen is dit totaal geen issue. Als ze eenmaal weten wat ze willen, gaan ze er recht op af. Voor anderen begint de echte uitdaging pas hier. Dit is ook niet zo raar, want als je echt weet wat je wilt, weet je ook wat je niet wilt. Als je de gewoonte hebt om je aandacht te richten op dat wat je niet wilt, dan maak je het jezelf extra lastig. Het wordt hier dus extra belangrijk om op dat gericht te blijven wat je wél wenst. Het maken van een goed plan kan hierbij helpen. Daarnaast is dit een extra geschikt moment om je overtuigingen eens goed te onderzoeken. Zijn de dingen die jij gelooft over je ideale loopbaan eigenlijk wel waar?

Lees ook:  Vergeving, wat een beleving!

Stap 6: goed verhaal?

Als het ‘wat’ en ‘hoe’ duidelijk zijn, wordt het tijd om aan de slag te gaan. Hoe dit eruit ziet hangt natuurlijk erg af van wat je wenst te creëren. Soms kan het gaan om campagne voeren om een bepaalde baan te krijgen. In andere gevallen gaat het om het zetten van de eerste stappen richting een eigen bedrijf. Maar in alle gevallen geldt: zorg dat je een goed verhaal hebt. Hiermee bedoel ik een verhaal waar je mensen enthousiast mee maakt en, nog belangrijker, waar je zelf energie van krijgt.

Stap 7: geniet en blijf scherp

Nu het gelukt is om je loopbaan de vorm te geven die je wenst, vergeet dan niet te genieten. Het zou kunnen dat je een hele nieuwe werkomgeving hebt gevonden, maar het komt ook vaak voor dat mensen met een aantal aanpassingen de loopbaan van hun leven bij hun huidige werkgever creëren. Vergeet ook niet dat alles wat vorm heeft onderhevig is aan het principe: creatie-groei-vernieuwing. Je hebt iets nieuws gecreëerd, dat mag nu gaan groeien en op een zeker moment zal ook dat aan vernieuwing toe zijn. Als je je hier bewust van bent, kan je meebewegen bij deze vernieuwing en een leven lang genieten van je loopbaan!

Meer informatie over loopbaanadvies

Wil je meer weten over loopbaanadvies bij Veldsterkte kijk dan eens op deze pagina. Bedankt voor het lezen van dit blog en laat hieronder gerust een vraag of opmerking achter!


Foto: Pixabay
Citaten gevonden op citaten.net
Tekstredactie: Ellen Rietveld

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This