nieuwe koers

Een nieuwe koers – bijsturen of het roer omgooien?

5 mei 2016

Een nieuwe koers…bijsturen of het roer omgooien?

De deur van mijn spreekkamer stond op een kier. Ik had dampend verse koffie ingeschonken. Zo start ik graag mijn werkdag. Er werd geklopt. Het was Andreas. Andreas had ik ontmoet bij een lezing die ik onlangs gaf. Als altijd nodig ik mensen uit om bij ons langs te komen als ze met vragen zitten. Echter, het liefst op afspraak. Andreas had geen afspraak. Wel een duidelijke boodschap “ik ben het zat!”. De emotie in zijn stem maakte indruk op me. “Kom binnen, pak een stoel. Koffie?” vroeg ik.

Maar wat is Andreas nu zat?

Andreas is 36 jaar. Hij heeft een charmante vrouw, dochtertje met licht blauwe ogen, en een tweede kindje is onderweg. Na zijn rechtenstudie volgde hij in Engeland aanvullende opleiding. Snel groeide hij door naar senior consultant bij een gerenomeerd kantoor met internationale betrekkingen. Een druk, vol bezet leven.

Kortom, gesetteld en succesvol. Maar met een leeg gevoel.

Andreas vraagt zich regelmatig af ‘is dit nu alles?’. Hij is vaak moe en snel geïrriteerd, slaapt slecht en piekert veel. Hij weet niet hoe hij zijn leven kan aanpassen. Maar hij is het zat, dat is zeker.

Herken je jezelf?

Voor mij is zijn situatie herkenbaar. Ooit heb ik zelf op zo’n “tipping point” gestaan. Zocht ik de moed om het roer om te gooien. Ik heb toen de waarde leren kennen om aan je zelf te werken, in jezelf te investeren. En je hart te volgen. Ervaringen die nu van pas komen in onze praktijk.

Lees ook:  Een eerlijke dialoog met jezelf

Zoek een sparringspartner

Vindt een sparringspartner die onafhankelijk is. En eerlijk durft te reflecteren. Een vriend, een coach, psycholoog of de slager om de hoek. Het maakt niet uit. Maak je keuze op gevoel. Probeer in nieuwe mogelijkheden te denken en werken. Kom in actie.

Ben jij ook verstoppertje aan het spelen?

Ik schrik iedere keer weer als ik lees over het aantal mensen wat unhappy is met hun werk én leven. En ja, ik ben verbijsterd over het groeiende aantal (jonge) mensen met stress klachten en burn-out.

Vraag aan jou: Kijk eens naar je werkweek. Hoeveel tijd ben je actief met werk wat niet leuk is en hoeveel tijd heb je voor activiteiten die je energie geven?

Ik ontmoet te veel mensen die verstoppertje spelen. Mensen die knorren, klagen, maar niets doen. Lusteloos zijn geworden omdat ze niet zien wat ze kunnen doen! En als je met jezelf verstoppertje speelt, wie is er dan om je te vinden?

Aanmoediging

Geef ruimte aan je hartstocht. Dat is wat jou en andere kan verder helpen. Zoals Andreas. Eén dag in de week verruilt hij zijn maatkostuum voor een overall. Dan helpt hij jongeren met een beperking bij het sleutelen aan hun brommers en scooters. En hij volgt een cursus schuldhulpverlening. Valt mooi samen met zijn juridische kennis.

En zo zijn er tientallen voorbeelden van mensen die ruimte maakten voor meer arbeidssatisfactie. Meer plezier in werk, het mag. En het kan! Met meer ruimte voor passie en persoonlijke ontwikkeling. Want als jij je ontwikkelt, ontwikkelen anderen mee. Een goed gesprek, één bak koffie, en wat lef kan een wereld van verschil maken. Vraag maar aan Andreas.

Lees ook:  Digitalisering van de mens

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This