bezit

Ben jij bezeten van bezit?

28 mei 2021

Ben jij bezeten van bezit?

Twee jongetjes spelen in de zandbak. Ze vinden een rode brandweerauto. Al snel ontstaat er ruzie over de brandweerauto. Beiden jonge helden strijden om het bezit ervan: “Hij is van mij!” roept de een. “Nee, hij is van mij!!” reageert de ander. Het zijn net volwassenen. Ook voor ons ‘grown-ups’ lijkt bezit heel belangrijk, en het beschermen van ons bezit een dagelijkse bezigheid. Of niet soms?

Meer en meer

Sinds mensenheugenis beschermen we ons land en onze spullen. Bezit lijkt ons zekerheid en veiligheid te geven. Zo zien we ook, sinds begin vorige eeuw, het materialisme groeien. En zeker nu, met alle online verleidingen van kopen en verkopen, blijft het verlangen naar meer en meer bezit groeien. ‘Vanavond besteld, morgen in huis’, dat klinkt mooi, maar het creëert nieuwe behoeften en (ongeremd) verlangen. En al dat kopen van al die voorwerpen, kan het ons echt gelukkiger maken?

Bezit is het einde van genot – Anonymus

Kopen om het kopen

Wat we steeds meer zien is dat we ‘kopen om het kopen’. De sensatie van iets moois ontvangen en bezitten, bevestigt dat we ertoe doen. Sommige artikelen dragen ook bij aan onze status: “Kijk, ik heb de nieuwste IPhone 24!”
Maar het geluk is van korte duur, we raken snel gewend aan het bezit en de verleiding van (weer) iets nieuws ligt constant op de loer. We blijven behoefte houden aan een nieuwe prikkel, we hebben ‘koophonger’. Het is een individuele mindset die zegt dat koopkracht en bezit de weg vormen naar succes en geluk. Maar zelfs Steve Jobs leert ons aan het einde van zijn leven iets heel anders:

Ik bereikte het hoogtepunt van succes in het bedrijfsleven. In de ogen van anderen is mijn leven een belichaming van succes. Afgezien van mijn werk heb ik echter weinig plezier. Uiteindelijk is rijkdom slechts een feit van het leven waaraan ik gewend ben geraakt.

Rijkdom en bezit maken het leven niet makkelijker. En alle bezit is tijdelijk.

Lees ook:  Het voordeel van geen oordeel

Relativeren

Stel je bij aankoop van die ene mooie aanbieding nu ook eens de vraag: “Heb ik dit werkelijk nodig?” Of: ‘’Wat is de werkelijke toegevoegde waarde voor mij en anderen als ik dit koop?” Het is mijn uitnodiging aan jou om meer bewust te consumeren en de overvloed te zien die al aanwezig is in je leven. Weet je, bezit vraagt om nog meer bezit. Kopen is voor een grote groep mensen een afleiding geworden, soms om zo hun emotionele pijn te verdoven. Kopen is dan een vlucht geworden, die verslavend kan werken.

Alles wat je nodig hebt, komt uiteindelijk in je bezit.
Maar als je het loslaat, zul je er ironisch genoeg meer van krijgen. – Wayne Dyer

Hoe meer, hoe minder

Een leven van ‘altijd maar meer’ is een leven van schaarste. Er is namelijk nooit genoeg. We gedragen ons als de hond die achter zijn eigen staart aanrent. Het belemmert ons om te beseffen wat werkelijk belangrijk is. We leven meer en meer naar buiten gericht en komen niet meer toe aan een blik naar binnen. Maar voldoening en geluk zijn niet te vinden in de buitenwereld. Hoe meer we bezitten, hoe complexer het leven kan worden, terwijl we werkelijk geluk en vrede pas ontwikkelen als we de weg naar binnen weten te vinden.

Stilstaan in plaats van toeslaan

Nee, het gaat mij niet direct om consuminderen. Mijn invitatie aan iedereen is om bewuster om te gaan met de overvloed in deze wereld. We mogen best zuiniger zijn met wat de aarde ons geeft. Zo mogen we ook meer stilstaan bij de keuzes die we maken, zeker op materialistisch gebied. Dat kan ons leren om meer te relativeren en ons meer bewust te maken van wat we werkelijk nodig hebben. Bovendien leert het je ook nog om minder individualistisch te denken en te handelen.

The traveller with empty pockets will sing in the thief’s face. – Juvenal

Het Boeddhisme is hierin voor mij een mooie gids. Geluk zit in eenvoud. Je hebt echt niet de nieuwste elektrische uitvoering van een pedaalemmer nodig. En de gehechtheid aan het bezitten van veel spullen brengt als vanzelf onrust met zich mee. Plus de noodzaak je bezit te beschermen …

Lees ook:  Liefdevolle aandacht. Dat je daar niet eerder aan dacht!

Wat is je dierbaarste bezit?

En wat is dan uiteindelijk je dierbaarste bezit? Dat is liefde, de liefde die diep in je leeft. Of beter, de liefde die je bent. Liefde is veel groter dan enig bezit. Liefde kan verbinden en verzorgen. Werkelijke liefde is onbegrensd en onvoorwaardelijk. Werkelijke liefde is niet te koop, maar overal aanwezig. Dus maak je keuze!


Foto gevonden op: Pixabay

Tekstredactie: Heemskerk Tekst en Taal

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This