oordeel

Het voordeel van geen oordeel

21 mei 2016

Het voordeel van geen oordeel

Hoeveel keer per dag spreek jij je oordeel uit? Maak je een beoordeling over iets of iemand? Ik denk dat het ontelbare keren is.

Want zo werken onze hersenen. Continue maken we afwegingen. Onderzoeken we, bewust en onbewust, de mogelijkheden in een willekeurige situatie. En spreken we onze mening uit.
Alle indrukken die we hebben worden verwerkt in ons ‘denkraam’. Onze hersenen putten vanuit een enorme database van indrukken en ervaringen. Maar realiseer je, het zijn altijd indrukken en ervaringen uit het verleden. Je plakt dus stukjes verleden in het heden.

Onze overtuigingen en oordeel in het nu, zijn geheel of voor een groot deel gebaseerd op impressies uit het verleden.

Onze gedachten op basis ‘van toen’ veroorzaken emoties ‘van toen in het nu’. Maar hoe passend zijn die beleving van toen in het actuele moment van nu?

De verrassing!

We ontkomen er niet aan. We kunnen onze hersenen niet uit zetten. Al zou dat soms wel een stuk rustiger zijn. We ontkomen er niet aan. We zijn mensen dus we oordelen. Continue. Any place, any where. Maar wat zou er gebeuren als we de bewuste keuze maken om niet te oordelen. Verzand je dan in chaos?

Uit ervaring wil ik je met je delen dat het verrassend is om eens niet te oordelen. Om alleen te observeren en geen standpunt in te nemen. Het is meer dan een helikopter view. Het is op een liefdevolle wijze naar een situatie kijken. En op te merken hoe snel mensen hun mening klaar hebben. Én hoe snel jezelf een mening klaar hebt.

Lees ook:  Jeuk en jouw Bestemming

Het is verrassend hoe andere mensen reageren. Ze verwachten een standpunt, een oordeel. Jij geeft een observatie. De onderlinge interactie verandert radicaal. Er ontstaat verbinding.

The ability to observe without evaluating is the highest form of intelligence. – Jiddu Krishnamurti

De storm trekt voorbij.

We gaan nog een stapje verder. In plaats van een standpunt in te nemen en je opinie te verdedigen, onderzoek je je eigen emoties. Stel je zelf twee vragen: ‘wat voel ik op dit moment?’ en ‘wat doet het met mij?’.
Mocht je bijvoorbeeld enthousiasme en blijdschap voelen, handel dan vanuit deze beleving. En mocht je een negatieve ervaring voelen, zoals bijvoorbeeld irritatie en boosheid, doe dan niets, wacht af. En de afbrekende emotie passeert net zoals een zomer storm weer voorbij gaat.

Passief bewegen

Moet ik passief worden? Nee, juist niet. Maar je hebt een keuze. Of te handelen op basis van ‘de automatische piloot’ of in beweging te komen vanuit een bewuste ervaring. Ik noem dat passief bewegen.

People hasten to judge in order not to be judged themselves. – Albert CamusThe Fall

Als je jezelf traint vaker te observeren is het profijt dat je meer innerlijke rust ervaart. Je ervaart steeds minder weerstand in je leven. Het aantal conflicten in je leven wordt minder.
De winst voor je omgeving is, dat er minder strijd ontstaat. En omdat er minder strijd is komt er ruimte voor begrip.

Start morgen eens met jouw NOD! Jouw Niet oordeel dag. Ga in verbazing en ontdek de voordelen van niets doen.

Ieder oordeel, hoe goed ook de onderbouwing is, creeert een grenslijn die moeilijk overkoombaar is. – Wick Lichtveld

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

1 Reactie

  1. Maurice

    Je mag oordelen. Realiseer je over wie jouw oordeel het meeste zegt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This