geduld

Geduld, heb jij er genoeg van?

23 mei 2016

Geduld, heb jij er genoeg van?

Geduld, wat moet je daar nou mee? Je wilt juist de regie pakken over jouw leven en dingen voor elkaar krijgen. Daar past geduld toch niet bij? In eerste instantie lijkt dat inderdaad zo. Tot je er scherper naar gaat kijken en ziet dat geduld een principe is dat een enorme kracht met zich meebrengt. Betreffende dit onderwerp zie ik grofweg twee groepen mensen: mensen die geduld compleet over het hoofd zien (met alle gevolgen van dien) en mensen die het nut van geduld inzien en er dolgraag wat meer van zouden willen hebben. Dit blog is bedoeld voor beide groepen.

Ons geduld zal meer bereiken dan onze kracht. – Edmund Burke

Geduld, waarom?

Laten we eerst de waarom-vraag beantwoorden aan de hand van een voorbeeld. Stel: je hebt een waterkoker en je gebruikt die al een tijdje. Je weet dat, als je er een liter water in stopt, het ongeveer twee minuten duurt voordat het water gekookt is. Dit heb je ontdekt door je ervaring met het apparaat. Hij slaat na twee minuten automatisch uit en je kan aan de thee. Je haalt het niet in je hoofd om vanuit ongeduld de waterkoker op één minuut vijftig uit de schakelen, omdat je niet meer wil wachten en je toch niet gelooft dat het zal gaan koken. Het geduld om twee minuten te wachten leidt tot het gewenste resultaat en dat weet je.

Geduld is de metgezel van wijsheid. – Augustinus

Het leven is geen waterkoker

Het voorgaande voorbeeld gaat over een relatief eenvoudig proces: het koken van water. In het leven (en zeker in je persoonlijke ontwikkeling) kom je in processen terecht die een stuk ingewikkelder zijn, en het is maar zelden zo dat je volledig begrijpt hoe dingen werken en hoe lang ze ongeveer zullen duren. Met andere woorden: je weet niet wanneer het gewenste resultaat zich precies zal aandienen. Als je vanuit ongeduld een proces in je leven stopt, dan zou het kunnen zijn dat je de waterkoker uitzet vlak voordat het water gekookt is. Zonde van de stroom en de inspanning en het maakt de thee een stuk minder lekker.
Nu is het leed bij het voorbeeld met de waterkoker nog te overzien. Maar stel dat je vanuit ongeduld toch maar stopt met jouw eigen bedrijf omdat het niet lijkt te lukken, terwijl je eigenlijk op de goede weg bent. Ik heb gemerkt dat sommige acties geheel onverwacht pas twee jaar later tot resultaat leiden. Het enige wat er voor nodig was: geduld!

Ik heb u slechts drie dingen te leren: Eenvoud, geduld, mededogen. Deze drie zijn uw grootste schatten. – Lao-Tse

Hoe wordt geduld verstoord?

Waar komt dat ongeduld vandaan? Hieronder een aantal mogelijke bronnen.

Lees ook:  Zie jij jezelf als beperkt?

1. Niet weten hoe je kan manifesteren

Een boeiende visie op manifestatie is die van Esther Hicks. Ze stelt dat manifestatie in drie stappen gaat. De eerste stap is vragen. Volgens Hicks gaat dit vanzelf door te leven en een contrast te ervaren tussen waar je nu staat en waar je zou willen staan. De tweede stap is: antwoord. Hier zorgt het universum voor volgens Hicks. Wat je vraagt wordt door het universum meteen voor je geregeld. Waar zit dan jouw bijdrage? Die zit in stap drie: toelaten. Onze taak bij het manifesteren van dingen die we in ons leven zouden willen is toelaten dat ze naar ons toekomen. Dit vraagt geduld en vertrouwen. Het boek ‘Vraag en het wordt gegeven‘ staat vol met tips en oefeningen om te leren manifesteren.

2. Een gebrek aan overgave

Als je je kan overgeven aan de realiteit en aan de situatie, is geduldig zijn niet lastig. Ik zie vaak dat mensen liever kiezen voor controle. Ze hebben in werkelijkheid niet echt controle, maar ze streven ernaar en houden daaraan vast. Het gevolg hiervan is dat ze gecontroleerd worden door situaties en er stellig van overtuigd raken dat ze steeds ongeduldig moeten ingrijpen.

3. Geduld verwarren met wachten

Deze verstoring gaat vooral over hoe je naar geduld kijkt. Zie je het als passief wachten? Is het zwak om geduldig te zijn? Wat voor overtuigingen heb jij over geduld? Het is vaak de moeite waard om die eens te onderzoeken.

Hoe krijg ik er genoeg van?

Hoe doe je dat, geduldig zijn? Hieronder een aantal suggesties om ermee aan de slag te gaan:

Lees ook:  Vertrouw op je zelf – loskomen van de goedkeuring van anderen

1. Begin klein

Deze tip is bedoeld voor de alles-of-niets denkers en perfectionisten. Begin met een eenvoudig en klein onderdeel van jouw leven en probeer daar eens geduld op te brengen. Ga bijvoorbeeld bij je (klein-)kind aan tafel zitten bij het eten van de boterham en laat het kind in zijn eigen tempo eten, zonder in te grijpen. Merk je verschil? Zoals Wiet van Broeckhoven schreef: “Van kinderen kan je heel veel leren. Bijvoorbeeld: waar de grenzen liggen van je geduld.”

2. Zoek verdieping

Geduld kunnen opbrengen heeft veel te maken met begrijpen hoe dingen werken en/of durven toegeven dat veel niet te begrijpen is. Als je weet hoe een bloem tot stand komt, graaf je niet na vijf minuten de bloembol op omdat je niet meer kan wachten.

3. Wees vriendelijk en relaxed

In haar blog How to be Patiënt schrijft Kim Nicol dat geduldig zijn vooral te maken heeft met vriendelijk en relaxed omgaan met het gat tussen waar je nu staat en waar je zou willen zijn. Weet je waar je nu staat en waar je zou willen staan? Kan jij hier vriendelijk en relaxed mee omgaan? Probeer het eens!

4. Verwacht overvloed

Geduld heeft veel te maken met wat je verwacht en of je leeft vanuit overvloed of schaarste. Als het je lukt om zeker te weten dat er overal genoeg van is en dat het onderweg is,  dan is geduld opbrengen niet meer zo moeilijk.

5. Neem jezelf waar

Tijdens het uitoefenen van geduld zal er in het begin veel in jezelf gebeuren. Je merkt (nog duidelijker) hoe onrustig je ergens over wordt. Neem dit eens waar, zonder erover te oordelen. Wat denk je? Wat voel je? Welke reactie zou je willen geven?

Wie is een groot mens? Die het sterkst is in het uitoefenen van geduld. – Boeddha


De citaten zijn afkomstig van de website www.citaten.net
Foto gemaakt door Jannik Selz

Lees ook:  Anders kijken naar het onzichtbare

Over de auteur

Jeroen Rietveld

Jeroen Rietveld MSc. is een ervaren Arbeids- en Organisatiepsycholoog én coach, die niets liever doet dan mensen hun eigen kracht te laten ontdekken en benutten. Dat kan in werkgerelateerde kwesties, maar ook in de vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This