wijsheid

Wijsheid of Kennis, waar kies jij voor?

30 mei 2016

Wijsheid of Kennis, waar kies jij voor?

Maar …, wijsheid, is dat niet hetzelfde als kennis? Kennis is macht, althans, zo luidt het gezegde. Kennis is gebaseerd op kunde, op ratio. Je hebt de kennis om je computer te gebruiken of een auto te besturen. Kennis heeft met ‘ik en mijn ratio’ te maken.

En wat is nu wijsheid?

Voordat ik het antwoord op die vraag geef, vertel ik je graag dat ik jarenlang aan de kenniskant stond. Eerst als leerling, later als trainer en instructeur. Maar het gaf mij niet voldoende satisfactie, het resultaat was, naar mijn zin, te mager.

Ik leerde dat succesvolle mensen (topmanagers, ondernemers, sporters) beschikken over (enige) kennis, maar ook over iets dat voor hen veel belangrijker is: beleving. In al hun activiteiten zie je drie successleutels terugkomen die veel verder gaan dan know how, te weten: aanvaarding, plezier en enthousiasme!

Knowledge comes from learning, wisdom comes from living. – Anthony Williams

Wijsheid is de overtreffende trap

Wijsheid is een soort “next level” na kennis. Het gaat verder dan ‘ik en mijn ratio’ en is gebaseerd op de  beleving als de drie successleutels. Het is een onverklaarbaar brandend gevoel om iets te gaan doen. Vol passie en geestdrift invulling geven aan een diep verlangen. En nee, niet op basis van een goed voorbereid plan, waarin alle risico’s zijn afgedekt, maar gewoon in volle overgave aan de slag gaan met iets wat anderen mogelijk voor onmogelijk houden!

Wijsheid lijkt soms wel magisch. Een rotsvast vertrouwen dat wat je nodig hebt, op het juiste moment op je pad komt. Gewoon weten dat het goed komt. Congruent zijn met jezelf en je omgeving. Wijsheid is groter dan kennis.

Lees ook:  Kritiek? Geen paniek!

Wijsheid ervaar je bij mensen als de Dalai Lama of Nelson Mandela. Maar ook vind je het bijvoorbeeld terug in het verhaal van Sabriye Tenberken.

Wijsheid vraagt aanvaarding van een situatie. En het enthousiasme om door te zetten en buiten gebaande paden te gaan. – Wick Lichtveld

Er bestaat geen wijsheidsdiploma

Maar kun je wijsheid ‘leren’, is er een cursus voor? Nee, wijsheid ontwikkelen is je perceptie ontwikkelen. Je perceptie ontwikkelen is omgaan met nieuwsgierigheid en je grenzen oprekken. Dat is wat ik zo boeiend vind in mijn werk bij Veldsterkte. Wij bieden een programma waarbij inspiratie en ontdekken centraal staan. Waarbij aanvaarding (omgaan met ogenschijnlijke tegenslag), plezier en enthousiasme de sleutels zijn.

Vanuit je donder, nu!

En dit jaar presenteren we het unieke programma “Leven vanuit je donder!”. Een trainingsevenement waarbij we de ervaringen van Jeroen en mij, samen 36 jaar beleving, met jou delen. En waarbij we je inspireren en helpen om die stappen in je leven te maken waarvan je gelukkig wordt. Zelfbewust, bevlogen, met ziel en zaligheid: vanuit je donder!

Ik kijk ernaar uit! Waar kies jij voor?


Bron: foto gevonden op Unsplash

Tekstredactie: Heemskerk Tekst & Taal

Over de auteur

Wick Lichtveld

Wick is een inspirator pur sang, bevlogen van nature en gewend om ‘out of the box’ te denken. Met Wick wordt elke training een belevenis!

Reacties

0 reacties

Don`t copy text!

Pin It on Pinterest

Share This